Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Nova partija Kosova

Uoči sedmih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, zakazanih za 6. oktobar, politička scena partija i inicijativa Srba sa KiM-a razjedinjena je po pitanju učešća srpske zajednice na ovim izborima, a delu javnosti do sada deluje i konfuzno. I dok je već poznato da će na izborima učestvovati jedna koalicija srpskih partija pod nazivom koalicija „Sloboda“, rok za prijavljivanje pojedinačnih lista je 6. septembar. Nova partija Kosova upravo je jedna od članica koalicije srpskih političkih subjekata koja će ove godine po treći put učestvovati na parlamentarnim izborima.

„Od ove kampanje očekujem žestoke napade Srpske liste, ali neosnovane napade“ rekao je za KoSSev Dragiša Mirić, predsednik Nove partije Kosova, lidera partije koja zajedno sa PDS, dve građanske inicijative i nekoliko pojedinaca čini koaliciju „Sloboda“ koja je već sada označena kao opoziciona Srpskoj listi i „antisrpska“.

Takve ocene ove koalicije dolaze od direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića koji u maniru sličnom onom kojim je etiketirao ubijenog lidera SDP Olivera Ivanovića, predstavnike ove koalicije naziva „albanskim predstavnicima Srba“. Upravo na ovu izjavu Đurića osvrnuo se Mirić nazivajući je „ludilom mozga“.

Dragiša Mirić
Foto: RTV Kim

„U životu se nisam sreo, niti pričao sa Hašimom ili Ramušem Haradinajem, a znali smo se iz Skupštine. Ja da budem Hašimov Srbin i da obrukam svoje pretke koji su ovde 500 godina i priznam nezavisnost Kosova kako on kaže – to je van pameti,“ kaže Mirić u izjavi za KoSSev.

Očekuje da će direktor Kancelarije za KiM nastaviti sa takvim izjavama, a u cilju omalovažavanja ali i crtanja mete predstavnicima ove koalicije. Ipak, poručuje:

„Mene neće moći da uplaši, ja sam ovde da štitim interese srpskog naroda“.

Međutim, osim političkih aktera, Mirić očekuje da će biti pritisaka i na glasače.

„Zvaće ljude, šikaniraće ih, pretiti im i isterivati sa posla. Izbori su za mesec dana, a oni su već krenuli u kampanju. To je neljudski.“

Cilj i očekivanja koalicije „Sloboda“ su dva do tri poslanička mandata, ali sam Mirić priznaje da je preduslov za to „blaža i fer kampanja od strane Srpske liste.

„Srpska lista je imala prilike sedam godina da nešto uradi za srpski narod. Smatram da nisu postigli ništa. Moje selo Batuse, gde sam rođen, poslednjih dva meseca napustilo je 20 omladinaca,“ navodi.

Nova partija Kosova imaće pet kandidata na listi koalicije „Sloboda“, a konačan broj kandidata na ovoj listi biće poznat u petak kada ističe rok za prijavu lista CIK-u.

O Novoj partiji Kosova

NPK oformljena je kao ćerka Srpske kosovsko-metohijske stranke koja je dva puta izlazila na kosovske parlamentarne izbore, 2007. i 2010.

Osnovni cilj NPK su, prema programu stranke, zapošljavanje pre svega mladih ljudi, bezbednost za sve građane na Kosovu, opstanak i povratak raseljenih, poboljšanje odnosa sa Albancima i svim zajednicama koji žive na Kosovu.

„Mi smo za pomirenje sa Albancima. Prvo pomirenje pa status uz isključivo poštovanje Rezolucije 1244“, navodi Mirić.

Lider NPK Dragiša Mirić je u kosovskim institucijama od 2005. Najpre je obavljao funkciju savetnika ministra za obrazovanje u Vladi Kosova od 2005. do 2007. godine, a potom je od 2007. do 2011. bio poslanik u Skupštini Kosova.

Mirića su u januaru ove godine pripadnici srpskog MUP-a  zadržali na prelazu Merdare. Kako je tada objasnio za New Press produkciju, zadržan je sat vremena bez obrazloženja i kasnije mu je dozvoljeno da nastavi putovanje. Zadržavanju Mirića prethodilo je i zadržavanje nekoliko funkcionera SLS, a ovakvi postupci srpskog MUP-a tumačeni su kao vidovi zastrašivanja političkih neistomišljenika.

Povezani članci:

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Partija kosovskih Srba

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Otadžbina

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: GI Sloboda, demokratija, pravda

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Srpski nacionalni forum

 Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Progresivna demokratska stranka

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Narodna pravda

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.