Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: GI Sloboda, demokratija, pravda

Uoči sedmih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, zakazanih za 6. oktobar, politička scena partija i inicijativa Srba sa KiM-a razjedinjena je po pitanju učešća srpske zajednice na ovim izborima, a delu javnosti do sada deluje i konfuzno. I dok je već poznato da će na izborima učestvovati jedna koalicija srpskih partija pod nazivom „Koalicija slobode“, rok za prijavljivanje pojedinačnih lista je 6. septembar. GI SDP jedna je od političkih opcija koja još nije donela odluku o učešću na ovim parlamentarnim izborima i ocenjuju da ne postoje uslovi za slobodne izbore.

GI SDP „Oliver Ivanović“ je još uvek građanska inicijativa. Fascikla sa spremljenom dokumentacijom za registraciju političke stranke i dalje je „spremna“ u iščekivanju odluke Ivanovićevih saboraca punih 19 meseci da je registruju kao političku stranku. U danu kada je ubijen Oliver Ivanović, ona je trebalo da bude predata CIK-u, na čemu je tada sam Ivanović radio u mesecima nakon – za njih najtežih, ali ispostaviće se, i sudbinskih izbora.

Da li će sada ispuniti želju svog lidera, zavisiće upravo od njihove odluke da li će učestvovati na ovim izborima. Odluku nisu doneli još uvek, a rok je do petka.

„Imamo podeljena mišljenja između onih koji zagovaraju učešće i onih koji smatraju da ne postoje nikakvi uslovi za slobodne izbore sada. Imali smo dva sastanka sa ovakvom diskusijom i do petka ćemo odlučiti“, rekla je za KoSSev odbornica ove inicijative Ksenija Božović.

Stranka je preživela više udaraca do sada, od kojih je svakako najveći ubistvo njihovog lidera, ali je pre toga bilo više preletanja visokih funkcionera inicijative u Srpsku listu, u kojoj su neki od njih danas takođe na visokim, odnosno još višim pozicijama, poput Igora Simića, Jasmine Dedić, Dejana Gurešića, itd. Za GI SDP su nakon grupnih i pojedinačnih preletanja u Srpsku listu, a pre atentata na Ivanovića, udarac bili i, po svedočenju samog GI SDP, fizički napadi, uključujući paljenje automobila, pritiske i zastrašivanja kandidata za odbornike tokom prethodne predizborne kampanje.

Tako je danas ova inicijativa ostala prepoznata po pojedincima koji su ostali verni idejama za koje se zalagao njihov lider. Trenutno, GI SDP ima tri odbornika u SO Severna Mitrovica i jednog u Ranilugu. Odbornici GI SDP u SO Severna Mitrovica vrlo su aktivni na sednicama.

O GI SDP

GI SDP formirana je uoči prvih kosovskih izbora na Severu 2013. godine. Od tada se redovno oglašavaju o političkim događajima i procesima, posebno kada je u pitanju slučaj ubistva Olivera Ivanovića i istrage i sudskog procesa – i dalje bez epiloga.

Političke aktivnosti ove inicijative tokom troipogodišnjeg boravka Olivera Ivanovića u zatvoru bile su koncentrisane pre svega na naporima da se javno govori o onom što su videli kao „politički montiran proces“, te inicijativi da izađe na slobodu.

Za nepunih godinu dana praktično uslovne slobode Olivera Ivanovića pred njegovu likvidaciju, on je bio motor političkih aktivnosti, od susreta sa zvaničnicima, do predizbornih i izbornih aktivnosti. Neposredno nakon izbora pokrenuo je inicijativu na ukrupnjavaju političkog fronta kosovskih Srba severno i južno od Ibra, pre svega onih koji su viđeni kao alternativa Srpskoj listi u njenom sadašnjem sastavu i strukturi.

Danas se GI SDP oglašava na mesečnice i godišnjicu ubistva da opomene i podseti na ono što vide kao nerad i loše rezultate zvaničnih organa, a nekoliko pojedinaca, pre svega Ksenija Božović, česti su sagovornici najpre onim medijima koji nisu pod kontrolom vlasti i Srpske liste.

Gde god i koliko smo god mogli, bili smo aktivni, i oglašavali se, bilo da je povod ružan, neprijatan ili lep. Oglašavali smo se svih ovih 19 meseci, a i pre toga tri i po godine. Kao što vidite, više smo se oglašavali za ružno i zlo nego za lepo

GI SDP je 2017, na poslednjim lokalnim izborima za skupštine u pet opština u kojima su imali listu, osvojila kumulativno 1.460 glasova, dok je sam Ivanović na izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice iste godine osvojio 1475 glasova, što je činilo nešto preko 18% izašlih, defakto usred kampanje u kojoj je satanizovan od strane suparničke Srpske liste i dela državne vlasti Srbije, i nakon političke marginalizacije od tri i po godine, koliko je proveo u zatvoru.

GI SDP nije imala svog kandidata na vanrednim izborima za gradonačelnike opština na Severu koji su održani ove godine.

Ova partija do sada nije učestvovala ni na jednim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Povezani članci:

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Otadžbina

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Srpski nacionalni forum

 Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Progresivna demokratska stranka

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Partija kosovskih Srba

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Nova partija Kosova

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Narodna pravda


U narednim danima KoSSev će u segmentu Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova objavljivati tekstove i o drugim političkim opcijama koje predstavljaju Srbe sa Kosova i Metohije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.