Đurić posle dve godine još jednom o „albanskim predstavnicima Srba“

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić
PSG: SNS ponovo crta mete kandidatima koji nisu na Srpskoj listi

Pokret slobodnih građana optužio je SNS da preko svog funkcionera i direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića: „ponovo crta mete kandidatima na parlamentarnim izborima na Kosovu, govoreći da su svi koji se kandiduju, sem Srpske liste, ljudi koji rade u interesu Albanaca i da razbijaju jedinstvo Srba na Kosovu“, javlja Beta, prenosi N1.

„Ista retorika korišćena je i na prethodnim izborima prema kasnije ubijenom Oliveru Ivanoviću, kojeg je nazivao ‘Haradinajevim Srbinom’, a kasnije je Srpska lista ušla u vladu sa istim tim Ramušem Haradinajem“ – upozorio je Pokret Slobodnih građana.

Ovaj pokret je istakao i da bi Srbija trebalo da Srbima sa Kosova i Metohije dozvoli da se sami bez pritisaka opredele kojim ljudima će dati poverenje da u njihovo ime učestvuju u kosovskim institucijama.

Đurić: Glasajte za Srpsku listu, a ne za albanske predstavnike Srba

Prethodno je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, u novom gostovanju jutarnjeg programa RTS rekao da je jako važno da Srbi izađu na kosovske izbore, da budu jedinstveni i da glasaju za Srpsku listu koja ima podršku Beograda, a ne za „albanske predstavnike Srba koji bi u budućoj kosovskoj vladi bili za nezavisnost Kosova“.

„Jako je važno da Srbi izađu na izbore i da Srpska lista zadrži i proširi svoj uticaj, jer time širimo i jačamo uticaj srpskog naroda i naša pregovaračka pozicije je snažnija“, rekao je Đurić, javila je Beta, prenosi N1.

On je najavio da će tokom ove sedmice biti obavljene konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o izborima na Kosovu, ali i o realizaciji životno značajnog programa podrške u svim srpskim sredinama, koji će omogućiti Srbima da ostanu na tom prostoru i mladima da mogu da na Kosovu planiraju budućnost.

Đurić je istakao da je suštinski važno da Srbi na kosovske izbore izađu „jedinstveno, saborno, pod jednim barjakom“ jer to nisu obični izbori na kojima se bira između više političkih stranaka.

„Albanci računaju da sa srpskim imenom proguraju jednog ili dva svoja čoveka i da bez Beograda formiraju svoju vladu koja bi bila za nezavisnost Kosova. Njima smetaju svi Srbi koji su protivnici nezavisnosti Kosova i Metohije, a za jedinstvo sa Beogradom“, rekao je Đurić.

Vremeplov

Pre skoro tačno dve godine, u istom jutarnjem programu RTS, a potom i večernjem dnevniku TV Pink, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, imao je slične nastupe.

Povod je takođe bio sličan – kosovski izbori a aktuelan je i tada bio Pokret slobodnih građana, koji je u to vreme predvodio Saša Janković, a koji su Oliveru Ivanoviću dali podršku pred izbore.

„Olivera Ivanovića podržavaju razbijači srpskog jedinstva“, rekao je.

„Svaki glas za Olivera Ivanovića i bilo koga ko nije na Srpskoj listi glas je protiv interesa srpskog naroda i glas za razbijanje srpskog jedinstva u pokrajini i očigledno glas protiv očuvanja organske veze državnih institucija Srbije sa srpskim narodom u pokrajini“, zabeležene su i ove Đurićeve reči, i dodatak:

„Ponovo se okupljaju oni koji bi da razbiju jedinstvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“.

Oliver Ivanović odgovorio mu je sledećim tvitom:

Tačno tri meseca kasnije, ubijen je.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.