Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Partija kosovskih Srba

Tri partije i jedna koalicija prijavile su za učešće ne predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima za kosovsku skupštinu kao predstavnici srpske zajednice na Kosovu. Četiri liste srpskih političkih subjekata broje ukupno 50 kandidata, a rok da CIK overi ove liste je 10. oktobar. Jedna od tri partije koja je predala listu od 12 kandidata za poslanike je Partija kosovskih Srba (PKS).

Uoči sedmih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, zakazanih za 6. oktobar, politička scena partija i inicijativa Srba sa KiM-a razjedinjena je po pitanju učešća srpske zajednice na ovim izborima, a delu javnosti do sada deluje i konfuzno. Najveći potres bio je za mnoge iznenadni i do sada nespojivi prelazak dela odbornika GI SDP Oliver Ivanović na listu Srpske liste, pre svega do sada najvernije Ivanovićeve saborkinje – Ksenije Božović.

„Očekujemo brutalnu kampanju sa pretnjama i zastrašivanjem kako birača, tako i političkih protivnika, očekujemo aktivan rad Srpske Liste na razbijanju jedinstva među Srbima na KiM kako bi otvorili put opasnom planu za razgraničenje sa Albancima, a koji, ako se sprovede, po našem mišljenu, predstavlja poslednji udarac na Srbe južno od Ibra i veliki bezbednosni rizik za Srbe na severu KiM-a,“ navodi za KoSSev nosilac ove liste i lider PKS Aleksandar Jablanović.

PKS predala je CIK-u u petak listu od 12 kandidata za poslanike koji će se nadmetati za neko od 10 mesta u kosovskoj skupštini garantovanih srpskoj zajednici. Listu predvodi Aleksandar Jablanović a na njoj su još i Dragan Jablanović, Vidina Radojević, Uroš Vasović, Andrija Ignjatović, Kristina Nikolčević, Aleksandar Čanović, Bojan Stanisavljević, Suzana Milunović, Goran Lešević, Čedomir Timotijević i Slađana Radović.

Na pritiske upozoravali i ranije, više incidenata

Na pritiske su Jablanović i PKS upozoravali i u predizbornoj kampanji za vanredne kosovske izbore 2017. godine, na koje je izlazio tada sa svojom partijom. U vreme kampanje je nosio i pištolj čak i u trenutku kada se nalazio sa svojim aktivistima koji su lepili plakate. U tom periodu došlo je i do više incidenata.

Pucano je na prostorije stranke, kao i na kabinet tadašnjeg gradonačelnika Dragana Jablanovića, Aleksandrovog oca. Iz PKS su takođe tvrdili da im je reklamni izborni materijal ukraden.

Takođe u sledećem incidentu, Srpska lista tvrdila da je Jablanović uhapšen nakon što je upotrebio oružje, što je Jablanović demantovao, dajući detalje o napadu sa suprotne strane. Štaviše, dok je održavao konferenciju za medije, Srpska je sa svojim pristalicama protestovala ispred prostorija u kojima se održala konferencija, praveći veliku buku, i uzvikivala „Aco monstrume!“ i „Aco Šiptaru!“

O PKS

PKS je relativno nova politička partija, osnovana maja 2017. i sa najjačim uporištem u Leposaviću, i do sada su se oprobali u dva izborna ciklusa – parlamentarnim i lokalnim izborima 2017. Na parlamentarnim izborima 2017, PKS je osvojila 2126 glasova, a propustili su vanredne izbore za gradonačelnike opština na Severu maja ove godine.

Međutim, lider PKS Aleksandar Jablanović duže je prisutan u političkom životu Srba sa Kosova a njegova najistaknutija politička funkcija bila je osnivač i predsednik Srpske liste sa kojom je 2014. postao i deo vlade u Prištini. Tada je obavljao funkciju kosovskog ministra za zajednice i povratak ali je već nakon dva meseca smenjen.

Povod za odluku kosovskog premijera da smeni Jablanovića je njegova izjava na Badnje veče u selu Zočište u kojoj je nazvao ”divljacima” učesnike protesta koji su tog dana onemogućili raseljenim Srbima da posete crkvu u Ðakovici.

Ta izjava Jablanovića izazvala je veliko nezadovoljstvo i negodovanje na Kosovu i bila je povod za desetak protesta.

Jablanović je nakon razrešenja u kosovskoj vladi imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije. Na ovo mesto Jablanović je podneo ostavku nakon hapšenja njegovog rođenog brata koji je bio osumnjičen da za trgovinu narkoticima. U trenutku hapšenja, Jablanovićev brat je bio u službenom automobilu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Nekoliko dana posle hapšenja, njegov brat Aleksandar Jablanović podneo je ostavku na mesto državnog sekretara navodeći da prihvata punu odgovornost jer je dozvolio da se toga dana njegov brat sa suprugom preveze u službenom vozilu.

Aleksandar Jablanović obavljao je i funkcije odbornika i potpredsednika SO Leposavić u srpskom sistemu, predsednika Upravnog odbora studentskog centra Priština u Kosovskoj Mitrovici, ali i narodnog poslanika u parlamentu Republike Srbije.

Povezani članci:

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Otadžbina

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: GI Sloboda, demokratija, pravda

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Srpski nacionalni forum

 Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Progresivna demokratska stranka

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Narodna pravda

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Nova partija KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.