Nakon članova SLS-a i Dragiša Mirić zadržan na Merdaru, ali pušten bez razgovora sa BIA

Dragiša Mirić
Foto: RTV Kim

Nastavlja se zadržavanje srpskih političara sa Kosova i Metohije od strane pripadnika MUP-a Srbije na prelazu Merdare. Poslednji u nizu, kako izveštava „New press production“ je predsednik Nove partije Kosova Dragiša Mirić. Njemu je danas, nakon sat vremena, bez ikakvog obrazloženja, dozvoljeno da nastavi putovanje.

„Danas u 12 sati i 20 minuta prilikom ulaska na Kosovo iz Srbije, na prelazu Merdare, policajac MUP-a Srbije mi je rekao da parkiram automobil sa strane i da treba da sačekam neke ljude iz Prokuplja koji bi obavili informativni razgovor sa mnom. Međutim, nakon sat vremena prišao mi je policajac koji mi je vratio dokumenta i rekao da mogu da nastavim putovanje,“ rekao je Dragiša Mirić za New-Press.

Dragiša Mirić je bio poslanik Skupštine Kosova od 2007. do 2011. godine. Takođe je bio i savetnik ministra za obrazovanje u Vladi Kosova od 2005. do 2007. godine.

I prethodno su na ovom integrisanom graničnom prelazu, čak trojica članova Srpske liberalne stranke, koju predvodi poslanik u Skupštini Kosova Slobodan Petrović bila zadržavana i ispitivana od strane pripadnika BIA-e, kako su iz ove stranke potvrđivali, odnosno i drugi kosovski zvaničnici. I nakon zahteva za objašnjenje koje je ova stranka uputila MUP-u Srbije i BIA-i, navode da im još uvek nije zvanično poznat razlog za zadržavanje funkcionera ove stranke.

Sam predsednik SLS Slobodan Petrović bio je zadržan 8. decembra duže od četiri sata na ovom prelazu. Kako je objasnio tada, službenici BIA-e pitali su ga „neke opšte poznate stvari i oko onoga što se piše po medijima“, kao i da mu je rečeno da ne mogu da ga puste „dok ne pozovu nadležne u Beogradu“.

Zamenik ministra za omladinu i sport u Vladi Kosova i potpredsednik SLS-a Boban Stanković takođe je zadržan nekoliko sati na ovom prelazu 2. januara. I njega su, kako je posvedočio ispitivali pripadnici Bezbednosno informativne agencije Republike Srbije, dok je savetnik kosovskog ministra rada i socijalnog staranja Nebojša Jakovljević, takođe iz redova SLS-a, zadržan 8 dana kasnije, kako je saopštio predsednik ove stranke, duže od 10 časova.

„Već treći put javno tražimo razlog od predsednika Srbije, premijerke, šefa BIA, šta je razlog i zbog čega se to radi ljudima, pogotovo onima koji nisu deo Srpske liste. Da budem potpuno jasan, nisu samo članovi SLS-a zaustavljani, već i drugi koji su van Srpske liste,“ kazao je Petrović nakon zadržavanja Jakovljevića i dodao da je to „politički pritisak i maltretiranje ljudi koji su neistomišljenici sa Srpskom listom“.

Sva tri slučaja zadržavanja osudila je kosovska vlada, ocenivši da je reč o „provokaciji i nekonstruktivnom pristupu srpskih vlasti prema građanima Kosova“, pozivajući ih da „zaustave takvu praksu pritiska“.

Kosovski premijer je takođe reagovao povodom zadržavanja članova SLS-a, rekavši da je u pitanju je reč o „neprihvatljivim i kažnjivim delima“. Definisao ih je kao „orkestriranu kampanju srpske vlasti koja direktno ugrožava bezbednost Kosova“.

BIA se ni po jednom slučaju do sada nije zvanično oglašavala.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.