Kosovo ukinulo zabranu uvoza meda i krompira iz Severne Makedonije

Ministarstvo trgovine Severne Makedonije ukinulo je danas zabranu uvoza ribljih proizvoda sa Kosova dok je kosovski ministar trgovine istovremeno ukinuo zabranu uvoza krompira i meda iz Severne Makedonije koja je bila uvedena kao kontra mera inicijalnoj odluci severnomakedonske vlade.

„Samo kada se ujedinimo za našu državu, možemo postići cilj i ostvariti poštovanje svih. Nakon promene mišljenja od strane Severne Makedonije, i ja sam danas odlučio da suspendujem odluku o recipročnim merama koje su pre nekoliko nedelja uvedene za uvoz proizvoda iz Severne Makedonije na Kosovo“, objavio je kosovski ministar trgovine Endrit Šalja (Endrit Shala) na svom Fejsbuk profilu.

Podsećamo, Kosovo je sredinom avgusta uvelo zabranu na uvoz prirodnog meda i krompira iz Severne Makedonije kao odgovor na odluku skopskog ministarstva da zabrani uvoz riba za mrest sa Kosova, za koje tvrde da na Kosovu ne prolaze potrebne zdravstvene provere.

Nedugo nakon takve odluke kosovske vlade, Prištinu je posetio severnomakedonski ministrar ekonomije Krešnik Bekteši (Kreshnik Bekteshi) sa kojim je dogovoreno da Kosovo Severnoj Makedoniji dostavi protokol za kontrolu proizvodnje proizvoda od ribe koji će u budućnosti primenjivati Veterinarska agencija Kosova.

Severnomakedonske vlasti su više puta naglasile da je zabrana uvoza proizvoda od ribe uvedena i Albaniji, Srbiji i BiH koje takođe ne sprovode propisne kontrole, a zbog nastojanja Severne Makedonije da dobije licencu za izvoz sveže ribe na evropsko tržište, zbog čega su podigli standarde u ovoj industriji.

Povezani članci:

Kosovo uvelo recipročne mere Severnoj Makedoniji, zabranilo uvoz meda i krompira

Makedonski ministar: Zabrana uvoza ribljih proizvoda nije uvedena samo za Kosovo

Kosovo možda ukine zabranu na uvoz makedonskih proizvoda do kraja nedeljePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.