Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Narodna pravda

Foto: Narodna pravda

Uoči sedmih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, zakazanih za 6. oktobar, politička scena partija i inicijativa Srba sa KiM-a razjedinjena je po pitanju učešća srpske zajednice na ovim izborima, a delu javnosti do sada deluje i konfuzno. I dok je već poznato da će na izborima učestvovati jedna koalicija srpskih partija pod nazivom koalicija „Sloboda“, rok za prijavljivanje pojedinačnih lista je 6. septembar. Uprkos najavama o učešću Narodne pravde Nenada Radosavljecića u koaliciji srpskih partija “Sloboda”, do saradnje ovih političkih subjekata nije došlo. Ova stranka, inače članica Saveza za Srbiju za Kosovo i Metohiju, zagovara bojkot kosovskih parlamentarnih izbora.

“GI Narodna pravda, kao članice Saveza za Srbiju za KiM, se zalaže da građani srpske nacionalnosti na KiM ne izađu na izbore i sačuvaju dostojanstvo koje je ugroženo iz nekoliko pravaca. Od strane Prištine jer na nas gledaju sa nipodaštavanjem, od strane ’Međunarodne zajednice’ jer nas tretiraju kao kolateralnu štetu i od strane Vučićevog režima jer smo za njega samo ulog na kockarskom stolu za očuvanje vlasti po svaku cenu,” navodi Radosavljević za KoSSev.

Nenad Radosavljević
Foto: KoSSev

Očekuje da će sličan biti i stav krovne organizacije nekoliko srpskih političkih predstavnika unutar opozicionog Saveza za Srbiju – Saveza za Kosovo i Metohiju.

“Savez za Srbiju za Kosovo i Metohiju, prema onome što znam iz direktne komunikacije sa članicama, neće podržati izlazak na kosovske izbore. Ostaje da se obave direktne konsultacije u okviru Koordinacionog tela Saveza za Srbiju za Kosovo i Metohiju pa ćemo onda jasno obznaniti naš stav. To će se desiti u naredna dva dana,” najavljuje Radosavljević.

Stvari će se ubrzano dešavati ove jeseni i ako ne možemo da utičemo na donosioce pogrešnih odluka i štetnih po nas onda bar treba da ne učestvujemo u procesu nasilnog priznanja Kosova kao nezavisne države od strane trenutne srpske vlasti

Nenad Radosavljević je već dve decenije aktivan na kosovskoj političkoj sceni. Karijeru je otpočeo kao predsednik Srpskog nacionalnog veća za Leposavić, tu funkciju obavljao je od 1999. do 2001. godine, zatim je bio gradonačelnik Leposavića u periodu od 2000. do 2001. godine, poslanik koalicije Povratak u Skupštini Kosova 2001, član Državnog saveta za Kosovo i Metohiju 2003 godine i član Koordinacionog centra Kosova i Metohije od 2001. do 2004. godine.

Deo karijere proveo je i u međunarodnim institucijama kada je obavljao funkciju visokog savetnika specijalnog predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija u periodu od 2002. do 2005 godine.

O Narodnoj pravdi

Narodna pravda oformljena je septembra 2013., u Leposaviću uoči lokalnih izbora, prvih u opštinama na Severu. Ovi izbori bili su prvi na kojima se ova stranka oprobala i tada je ušla u saziv skupštine ove opštine osvojivši jedan poslanički mandat sa 217 glasova. Ova partija učestvovala je i na lokalnim izborima 2017, ali tada nije osvojila nijedan mandat. Narodna Pravda nije učestvovala na parlamentarnim izborima.

Ovaj politički subject i dalje je registrovan kao građanska inicijativa i okuplja građane Leposavića oko “globalne ideje jednakosti, pravde i ekonomskog prosperiteta društva”, navodi se u programu.

Između ostalog, da se zalažu se za Zajednicu srpskih opština koja bi na Severu imala “nivo specijalnog entiteta u perspektivi skupštine”, integraciju pripadnika svih bezbednosnih struktura u jednu nadređenu lokalnoj samoupravi ali i Zajednici srpskih opština na regionalnom nivou, ali i funkcionisanje  prosvetnog i zdravstvenog sistema kao integralnog dela Sistema Reepublike Srbije.

Foto: Nenad Radosavljević

Narodna Pravda predlaže i formiranje Srpske Skupštine Kosova i Metohije čija bi osnivačka Skupština brojala 160 delegata i bila zadužena za organizovanje života kosovskih Srba, direktne pregovore u interesu srpskog narda, ali i organizaciju izbora za novi sastav skupštine.

Između ostalih, među članovima osnivačke skupštine ove grašanske inicijative, kako potvrđuje Radosavljević su bili odbornici SO, predstavnici svih političkih partija, predstavnici Udruženja kidnapovanih i nestalih, predstavnici Eparhije raško-prizrenske i predstavnici prištinskog Univerziteta.

O Savezu za Kosovo i Metohiju

Narodna pravda deo je grupe političkih predstavnika kosovskih Srba koja je najpre aprila ove godine u sedištu Saveza za Srbiju u Beogradu najavila formranje sestrinske organizacije – Savez za Kosovo i Metohiju – koja je potom i osnovana na osnivačkoj skupštini na Gazimestanu maja ove godine.

Osnivačka skupština Saveza za Kosovo i Metohiju kom je prisustvovao i jedan od lidera Saveza za Srbiju, Dragan Đilas, prvobitno je trebalo da bude organizovana u Domu kulture u Gračanici, ali je zbog „samoinicijativnog protesta građana“ ispred ove ustanove skupština organizovana na Gazimestanu.

Savez za Kosovo i Metohiju pozvao je na bojkot majskih vanrednih lokalnih izbora za gradonačelnike opština na Severu zbog, kako su naveli, ubistva dva kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice – Dimitrija Janićijevića 2014. i Olivera Ivanovića 2017.

Savez za Kosovo i Metohiju se nije zvanično izjasnio o izlasku na predstojeće parlamentarne izbore ali pojedinačne članice jesu. Tako je pokret Otadžbina i GI Narodna pravda pozvala na bojkot izbora, dok se Rada Trajković priključila kao individua koaliciji „Sloboda“ koja će izaći na izbore.

Povezani članci:

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Otadžbina

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: GI Sloboda, demokratija, pravda

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Srpski nacionalni forum

 Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Progresivna demokratska stranka

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Partija kosovskih Srba

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Nova partija Kosova

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.