Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Srpski nacionalni forum

Uoči sedmih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, zakazanih za 6. oktobar, politička scena partija i inicijativa Srba sa KiM-a razjedinjena je po pitanju učešća srpske zajednice na ovim izborima, a delu javnosti do sada deluje i konfuzno. I dok je već poznato da će na izborima učestvovati jedna koalicija srpskih partija pod nazivom koalicija „Sloboda“, rok za prijavljivanje pojedinačnih lista je 6. septembar. Iako načelno nisu protiv kosovskih izbora, među opcijama koje su već pozvale na bojkot predstojećih izbora je i neformalna asocijacija Srpski nacionalni forum. Ove izbore vide kao „farsu u kojoj će profitirati šačica odabranih“.

„Kao i do sada SNF poziva naš narod da ako već ne može ništa da promeni, barem ne saučestvuje u farsi, u kojoj će profitirati samo šačica ‘odabranih’ (a ne izabranih). Bilo kakav masovni odziv ovim izborima značio bi i pristanak da se i nadalje svaki politički štetni potez pravda nekakvom našom plebiscitarnom podrškom, a koje,  svi smo svedoci – nema“, svoj stav je SNF iskazao saopštenjem za medije.

Oni predviđaju i da će najnovija predizborna kampanja „ponovo doneti prisilna odvođenja na mitinge, glasanja, ucene, pretnje radnim mestima, egzistencijom“.

Izjasnili su se i o novoformiranoj koaliciji „Sloboda“. Ocenjuju da se radi o pro formae opoziciji Srpskoj listi zbog koje će Srbi biti izloženi dodatnom pritisku.

Ipak, iako protiv učešća na izborima u postojećim uslovima, ova organizacija nije i načelno protiv učešća na kosovskim izborima.

„SNF se ne protivi političkom angažovanju i formiranju jedne jedinstvene liste, naprotiv, ali se ona može nazvati srpskom, jedino ako potekne izvorno i ako je čine autentični predstavnici Srba, a nikako ako je čini interesna grupa, nametnuta od centara moći. SNF je bezbroj puta na sve moguće načine pokušavao da u to ubedi i vlasti u Republici Srbiji, ali očigledno uzalud“, objašnjavaju.

Momčilo Trajković

U razgovoru za KoSSev, njen – za javnost najistaknutiji član – politički veteran Momčilo Trajković, koji živi u Čaglavici, ponavlja stav da na izborima 6. oktobra ne treba učestvovati.

„Naš stav povodom izbora je da na njima ne trba učestvovati. Ranijih godina smo upozorili da je nas Srba na KiM malo, ali će naši glasovi poslužiti aktuelnoj vlasti da ‘maše’ tim glasovima i opravdava svoju politiku prema Kosovu. A ona je onako kako je do sada predstavljena – pogubna, pogotovu po nas južno od Ibra“.

Nešto je blaži bio po pitanju bojkota, objasnivši da oni ne zagovaraju aktivan bojkot:

„Mi ne zagovaramo aktivan bojkot, naši građani su dovoljno zreli da sami o tome odluče“, kazao je za KoSSev.

O SNF-u

Srpski nacionalni forum oformljen je 2014. godine u Gračanici, kao neformalna asocijacija. Trenutno su u toku postupka za registraciju u oba sistema.

Čini ga, kako sami navode, intelektualna elita kosovskih Srba, a javnosti najpoznatiji članovi ove neformalne grupe su profesor Međunarodnog poslovnog koledža u Mitrovici i Poljoprivrednog fakulteta prištinskog univerziteta, dr Aleksandar Đikić koji je ujedno i predsednik SNF, zatim profesor Medicinskog fakulteta prištinskog univerziteta dr Aleksandar Ćorac i Momčilo Trajković višedecenijski lider Srba sa KiM-a i nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije i lider Srpskog pokreta otpora na KiM-u.

SNF ima za cilj da okupi srpsku intelektualnu elitu sa Kosova i Metohije, kao i sve one koji, organizatori naglašavaju, imaju kapacitete da rešavaju probleme sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Najvidljivije aktivnosti ove grupacije su okrugli stolovi na kojima uspevaju da okupe predstavnike većine srpskih političkih opcija. Neposredno nakon ubistva lidera SDP, Olivera Ivanovića, SNF je organizovao i jedan od retkih okruglih stolova na kojima su prisustvovali predstavnici Srpske liste i Kancelarije za KiM.

Ostao je upamćen ikao jedinstvena prilika da razmene stavove sa političkim neistomišljenicima, čak pred kamerama, iako je izaslanik predsednika Vučića, Nikola Selaković negodovao zbog toga.

Inače, taj sastanak najavljen je nakon sastanka predstavnika SNF sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Momčilo Trajković oglašavao se u tim mesecima dva puta sa otvorenim pismima Aleksandru Vučiću; prvi put neposredno posle ubistva Olivera Ivanovića i dolaska srpskog predsednika na KiM, i drugi put na kraju jula sa sadržajem od 9 tačaka – obećanja koje mu je spočitao da nije ispunio.

Sužen prostor za političko delovanje ali borba za očuvanje kosovskog kulturnog nasleđa srpskog naroda

Momčilo Trajković je u poslednje vreme manje politički aktivan, ali jeste u jednoj drugoj sferi – muzici. Nedavno je imao i dva koncerta u Beogradu i Gračanici. Kako sam priznaje, sužen mu je prostor za političko delovanje, a bavljenje muzikom ima za njega kulturološki, nacionalni i humanitarni karakter.

„Sužen mi je prostor za političko i nacionalno delovanje. Međutim, moje bavljenje muzikom je u stvari borba za očuvanje kosovske pesme, našeg kulturnog nasleđa, za jačanje našeg nacionalnog bića. Ali i za humanitarni rad. Svi prihodi sa koncerta u Gračanici i Beogradu otišli su ugroženim porodicama i narodnim kuhinjama“, naveo je Trajković za KoSSev.

Srpski nacionalni forum, konačno, protivi se ideji etničkog razgraničenja i zalažu se za rešenje pitanja Kosova unutar Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

U narednim danima KoSSev će u segmentu Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova objavljivati tekstove i o drugim političkim opcijama koje predstavljaju Srbe sa Kosova i Metohije.

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Otadžbina

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: GI Sloboda, demokratija, pravda

 Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Progresivna demokratska stranka

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Partija kosovskih Srba

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Nova partija Kosova

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Narodna pravda

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.