Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Otadžbina

Narodni pokret Srba sa KiM-a "Otadžbina"
Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

Uoči sedmih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, zakazanih za 6. oktobar, politička scena partija i inicijativa Srba sa KiM-a razjedinjena je po pitanju učešća srpske zajednice na ovim izborima, a delu javnosti do sada deluje i konfuzno. I dok je već poznato da će na izborima učestvovati jedna koalicija srpskih partija pod nazivom „Koalicija slobode“, rok za prijavljivanje pojedinačnih lista je 6. septembar. Svoj stav o učešću na predstojećim kosovskim izborima među prvima je izneo opozicioni Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije Otadžbina – ova politička grupacija ne samo da neće učestvovati na tim izborima, već i sve građane pozivaju na bojkot.

Foto: KoSSev

Okupili su se pre tri godine uglavnom oko strukture pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije, koji je rasformiran nakon rasparčavanja ove nekadašnje najuticajnije srpske parlamentarne stranke. U najvećoj meri i baštine političke vrednosti Demokratske stranke Srbije upravo po pitanju Kosova i Metohije – ono je sastavni deo Republike Srbije i nema političkih pregovora ni saradnje sa kosovskim institucijama.

Stav Otadžbine je jasan i nepromenljiv sve vreme: Izbore koje raspisuje Priština smatramo separatističkim i Srbi na njima ne treba da učestvuju, kaže za KoSSev njegov predsednik Slaviša Ristić.

Iako naglašava da je to osovina njihovog stava, priznaje da postoji i jedan drugi ugao gledanja:

„Uslovi za te izbore su isti kakve je ‘stvorio’ i predsednik Aleksandar Vučić za Srbiju – nema uslova za slobodne i demokratske izbore“.

„Kada Aleksandar Vučić poziva Srbe sa Kosova i Metohije na kosovske izbore, on kaže da se njima ne priznaje nezavisnost Kosova, što nije tačno, upravo je suprotno. Učešćem Srba sa Kosova i Metohije na prištinskim izborima, Kosovo se praktično priznaje. Štaviše, to je najočigledniji primer priznanja institucija ‘Republike Kosovo'“.

Na pitanje da li bi, u slučaju da se na Kosovu organizuju izbori na kojima bi se u potpunosti obezbedila transparentnost, legalnost procesa i slobodna kampanja – Otadžbina (hipotetički) mogla da promeni odluku o bojkotu, Ristić kaže:

„Pod ovakvim uslovima svakako ne, dakle, u situaciji u kojoj Priština i većina međunarodne zajednice smatraju da je pitanje statusa rešeno, te da je Kosovo dobilo svoju državu. Ali, ukoliko bi se pregovorima došlo do nekog statusa prema kojem Kosovo ne bi značilo da je posebna država i članica UN, to bi bilo već drugo pitanje i tada je verovatno da bi bilo uslova ne samo za nas, već za ostale srpske političke subjekte da učestvuju u izbornom procesu“.

Otadžbina je odluku o bojkotu izbora koje je raspisao kosovski predsednik Hašim Tači, a koje nazivaju „separatističkim i suprotnim važećem Ustavu Republike Srbije“ donela na sednici predsedništva održanoj krajem avgusta.

„Ako predsednik Srbije svakodnevno gazi Ustav Republike Srbije, ne treba i mi Srbi sa KiM da mu učešćem na lažnim izborima pomažemo u izdaji zemlje“, naveli se tada u saopštenju.

Pored bojkota kosovskih izbora, pozivali su građane na KiM i na bojkot predstojećih redovnih parlamentarnih izbora u Srbiji koji će se održati u proleće 2020.

„Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ smatra da se nisu stekli uslovi da se održe normalni i regularni izbori u Republici Srbiji. Upravo najveća krađa glasova na prethodnim izborima za Skupštinu Republike Srbije održanim 2016. godine desila se na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju Otadžbine.

O Otadžbini

Narodni pokret Otadžbina registrovan je u srpskom sistemu kao udruženje građana. Njegovo jezgro čine bivši članovi i simpatizeri Demokratske stranke Srbije, koju je vodio Vojislav Koštunica, nekada predsednik SRJ, a danas samo jedan od onih građana Srbije koji živi povučeno, van fokusa javnosti.

U februaru 2018. za lidera Otadžbine izabran je samostalni poslanik u Skupštini Srbije, Slaviša Ristić, koji je bio predsednik opštine Zubin Potok u srpskom sistemu do avgusta 2013. Tada je Narodna Skupština Republike Srbije uvela privremene mere i raspustila lokalnu skupštinu, izglasanu na poslednjim izborima u srpskom sistemu, koji su tada na Severu Kosova održani (2012. u Zubinom Potoku i Zvečanu i 2010. u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici).

Za potpredsednike izabrani su doc. dr Nenad Kojić iz Kosovske Vitine i diplomirani inženjer Nebojša Radulović iz Leposavića.

Pažnju javnosti su izvorno privukli upravo okupljeni kao aktivisti koji su se oštro protivili održavanju prvih kosovskih lokalnih izbora novembra 2013. u opštinama na Severu.

Iako imaju pristalice i članove južno od Ibra, Ristić priznaje da je većina koncentrisana na Severu. Od nedavno članica su takođe opozicionog Saveza za Srbiju. Za javnost su do sada njihove najvidljivije aktivnosti redovna saopštenja za medije, pre svega sa okosnicom kritike politike srpskog predsednika Aleksandra Vučića, po pitanju Kosova i Metohije, kadrovske politike i kriminala.

Povezani članci:

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: GI Sloboda, demokratija, pravda

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Srpski nacionalni forum

 Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Progresivna demokratska stranka

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Partija kosovskih Srba

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Nova partija Kosova

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Narodna pravdaU narednim danima KoSSev će u segmentu Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova objavljivati tekstove i o drugim političkim opcijama koje predstavljaju Srbe sa Kosova i Metohije. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.