Bocan-Harčenko: Sada ne postoje povoljniji uslovi za rešavanje pitanja Kosova

Aleksandar Harčenko
FOTO: Harčenko

Nemam osećaj da sada postoji povoljnija međunarodna situacija i uslovi za rešavanje pitanja Kosova, pogotovo kad vidimo kako je protekao događaj u Poljskoj, ocenio je za Sputnjik ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, uz ocenu da Amerika i druge zemlje žele „na brzaka“ da pronađu rešenje za Kosovo i Metohiju.

„Sve zavisi od država, ljudi, napora, želja i dobre volje, jer ako sve to postoji, onda ključne zemlje – i naravno Srbija – mogu i moraju da rešavaju to pitanje u okviru međunarodnog prava i na osnovu Rezolucije 1244, koja i dalje ima odlučujuću ulogu za rešavanje tog pitanja“, rekao je Bocan-Harčenko.

Iz medija se vidi da SAD i druge zemlje žele „na brzaka“ da pronađu rešenje, ali ja sumnjam u to. Ipak, moje sumnje ne znače da nema želje da se problem Kosova reši, istakao je on.

Bocan-Harčenko je rekao i da Rusija smatra da je ovakav format razgovora Beograd-Priština, uz posredovanje Evropske unije, davao rezultat.

„I na papiru ima rezultata. Najveći problem, onaj koji je na kraju krajeva uveo ove razgovore u ćorsokak, jeste to što nema realizacije i implementacije“, ukazao je on. U životu ne postoji ništa ili uglavnom ništa od toga, od rezultata. Problem je, naravno, i pritisak na Beograd, kao i ranije“, dodao je Bocan-Harčenko.

U svakom slučaju, ako taj dijalog bude uspostavljen ponovo, uz poštovanje zahteva Beograda, koji su pravno i zakonski potpuno utemeljeni – povlačenje takse, poreza i drugo, on je sposoban da donese rezultat, ocenio je ruski ambasador.

Ako dođe do promene formata, dodao je Bocan-Harčenko, treba imati u vidu da je Rusija stalna članica Saveta bezbednosti i mi ozbiljno prilazimo svakom pitanju za koje je nadležan Savet bezbednosti, a jedno od njih je Kosovo.

„Naravno, mi moramo i želimo da učestvujemo i naravno da ćemo razmotriti ovu mogućnost ako Beograd to bude zahtevao, ali nema nikakve sumnje, ne želimo i ne smemo da učestvujemo u nečemu, u nekom razgovoru, koji nije utemeljen na međunarodnom pravu“, predočio je ruski diplomata u intervjuu za Sputnjik.

„Mi ćemo odlučno tražiti temelj i preduslove u okviru Rezolucije 1244, sve ostalo će biti uzalud. To bi zaista bilo uzaludno ponavljanje štetnog procesa koji neće doneti rezultat“, zaključio je Bocan-Harčenko.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.