Srpski opozicionari s Kosova demantuju: Netačna vest da danas formiramo koaliciju, prisluškivanje?

Kosovska Mitrovica, Crvkva Sv. Dimitrija, grad, panorama, dron
Foto: Kushtrim Isa

„Netačna je informacija“ da će se danas formirati koalicija srpskih opozicionih stranaka, demantovali su predstavnici ovih snaga za KoSSev vest koju je jutros prenela Beta pozivajući se na sajt „Kosovo onlajn“. Potvrđuju da se razgovara o mogućoj koaliciji. Ipak, to će pre svega zavisiti od stanja demokratije unutar srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, s obzirom na dva politička ubistva do sada.

Novi portal „Kosovo onlajn“ objavio je danas ekskluzivnu informaciju o formiranju široke koalicije stranaka iz srpske zajednice koju će predvoditi Rada Trajković, Aleksandar Jablanović, Nenad Rašić, Nenad Radosavljević, Dragiša Mirić, Ksenija Božović i Marko Jakšić, javlja Beta. Ovaj portal se, međutim, pozvao na svoje neimenovane izvore.

Većina sagovornika KoSSeva, negira da će danas biti sastanak. Takođe navode da su u toku tek konsultacije. Neki od njih čak iznose sumnju i da je do ove informacije „neimenovani izvor mogao doći samo prisluškivanjem“.

Nema sastanka u 12, razgovori nezvanični i biće sastanka. Prisluškivanje?

Jedan od spomenutih političkih predstavnika, Nenad Radosavljević, za KoSSev navodi da razgovora o koaliciji ima, ali da su oni još uvek nezvanični, zbog čega dovodi u pitanje način na koji je izvor ovog portala došao do ove informacije.

„Naravno da se o tome razgovara, naravno da ćemo da se sretnemo, ali kada i gde, to nećemo da kažemo. Zato što u ovom ludom vremenu, niko nije siguran. Otkud ova informacija uopšte? Meni to nije jasno. Samo sam ja taj koji je sve to koordinisao i sa svima razgovarao. Mislim da me špijuniraju.“

O informaciji da će sastanak biti održan danas u 12h u Gračanici kaže da je neistinita, a dodaje i da deo razgovora o koaliciji nije Aleksandar Jablanović.

„Nije istina. Aleksandar Jablanović ni u kom slučaju ne može biti u toj koaliciji. Može samo ako u toj koaliciji nisam ja. Aleksandar Jablanović je bio isto Srpska lista protiv koje se mi trebamo boriti, on je isto to bio, samo je slučajno svojim nekim greškama došao do toga da iz toga ispadne i dođe u nemilost vlasti iz Beograda“, tvrdi Radosavljević za KoSSev.

Ipak, do razgovora između ovih opozicionih opcija bi trebalo da dođe.

„Što se tiče termina, to neće biti danas, ali će biti“, kaže Radosavljević.

Trajković: Netačno, razgovaramo, ali zavisi od demokratskih uslova u samoj srpskoj zajednici

„Nije tačno. Razgovaramo ali odluku još uvek nismo doneli“, i predsednica Evropskog pokreta Srba i univerzitetski profesor Rada Trajković demantuje vest, objašnjavajući da su srpski političari, koji nisu deo Srpske liste trenutno u konsultacijama.

„Proizvoljna je izjava. Uopšte nije tačna. Srbi su trenutno u konsultacijama, razgovaramo između sebe“, rekla je za KoSSev.

Da li će doći do koalicije, dodaje ona, zavisi od uslova pre svega u samoj sprskoj zajednici. Podseća na dva politička ubistva koja su se dogodila.

„To zavisi da li ćemo se izboriti unutar demokratskih izbora Srba s obzirom na to da smo imali dva ubistva kandidata za predstavnike Severne Mitrovice jer su bili suprotstavljeni Srpskoj listi. Razgovaramo sa diplomatskim predstavnicima, pravićemo konsultacije između nas, nakon toga normalno pokušati da razgovaramo u Beogradu sa Savezom i donećemo oduku“, kazala je Trajković za KoSSev.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.