Opozicija sa KiM: Osnivaju Savez, protiv izbora, u Beograd došli da podsete na ubistva dvojice kandidata za gradonačelnike

Savez za Srbiju podržao je ideju stvaranja Saveza za Kosovo i Metohiju – sestrinske organizacije opozicionom bloku u Srbiji, kako bi se mnogo više čuo glas Srba sa Kosova i Metohije i oni presudno uticali na politiku Srbije prema Kosovu, saopšteno je na zajedničkoj konferenciji Saveza za Srbiju i kako su ih predstavili, delegacije opozicionih političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije. U Savez za Srbiju smo došli da ih zamolimo da prihvate naše opredeljenje da Srbi sa Severa – za kandidate za gradonačelnike – ne izađu na izbore, jer su dva kandidata ubijena, kazala je Rada Trajković (Oliver Ivanović i Dimitrije Janićijević). Izbori ne bi trebalo da se sprovode dok se donose glasovi Srpske liste u džakovima, a gasi struja opoziciji.

Predstavnici stranaka članica Saveza za Srbiju su se, kako je rekao jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović, složili da „smanje svoje pojedinačne stranačke aktivnosti na Kosovu i Metohiji“ kako bi uveli predstavnike srpske opozicije sa KiM-a u Savez za Kosovo i Metohiju.

„Praktično, da sve naše političke aktivnosti na Kosovu i Metohiji nastavimo zajedno“, kazao je, istakavši da su inicijatori i sastanka u Beogradu, kao i osnivanja Saveza za Kosovo i Metohiju, upravo Srbi sa Kosova.

„Mislim da stvari treba da se promene. Konačno lideri Srba sa Kosova i Metohije treba da presudno utiču na politiku države Srbije prema Kosovu i Metohiju“, kazao je Obradović  i dodao: „Da mnogo više slušamo njih nego da oni slušaju nas“.

U Savez za Kosovo i Metohiju bi ušli predstavnici udruženja, stranaka, građana, kao i istaknutih pojedinaca sa Kosova i Metohije bez obzira na njihovu političku pripadnost.

Sledi osnivačka skupština, ali nije saopšteno i kada i gde. Nastaviće se i dalji rad, u kojem će se održavati sastanci u Beogradu i po sredinama u kojima žive Srbi na KiM-u.

Obradović: Pomirenje a ne razgraničenje

U ime Saveza za Srbiju Obradović je podsetio na ono što predstavlja kao „alternativnu politiku“ o Kosovu i Metohiji, a kao opozicija režimu iz Beograda, a što je i sadržano u Platformi ovog Saveza od 30 tačaka i što je suprotno politici koju vodi aktuelna srpska vlast.

„Pre svega poštovanje Ustava Republike Srbije, od preambule do predsedničke zakletve, apsolutno poštovanje rezolucije SB UN 1244 i konačno naša nespremnost da podržimo bilo kako put tzv nezavisnog Kosova u Ujedinjenje nacije“, kazao je Obradović. Protiv su i bilo kakvog referenduma na tu temu u nedemokratskim uslovima.

„Pomirenje a ne razgraničenje“, istakao je Obradović.

Radosavljević: Moramo da se pokrenemo da se ovaj sunovrat spreči

Vlasnik RTV „Mir“ iz Leposavića Nenad Radosavljević, koji je jedan od inicijatora osnivanja Saveza za Kosovo i Metohiju, potvrđuje da se logički nametnulo pridruživanje Savezu za Srbiju i učestvovanje u protestima. Vladajući režim nema odgovore na ključna pitanja koja se tiču Srba sa KiM-a.

Govoreći o teškom položaju u kojem se nalaze Srbi na KiM-u, i spomenuvši da među srpskim liderima nije više Oliver Ivanović, Radosavljević je rekao da se Srbi sa Kosova i Metohiji trenutno nalaze u bezizlaznoj situaciji.

„Posle ovog sunovrata od šest godina, dovedeni smo u još, čini mi se, težu i bezizlazniju poziciju. Mislim da u ovom sunovratu sistema vrednosti i morala – neće doći do propasti države, ukoliko nešto ne preduzmemo, nego će dovesti do pitanja opstanka ovog naroda“ rekao je, dodavši:

„Moramo da se pokrenemo ponovo a neki po prvi put iznikli u ovim protestima i moraćemo da damo sve od sebe kako bi se ovaj sunovrat sprečio“.

Radosavljević je izneo negativan stav po pitanju organizovanja izbora na Severu zbog onog što vidi kao nezakonito delovanje Srpske liste.

„Izbori ne bi trebalo da se sprovedu, naročito ne u našem kraju. Dok se glasovi donose u džakovima i tako se bira Srpska lista da bude na vlasti i dok se u kampanjama na elektronskim medijima emituje i spot nekog protivnika – gasi struja u čitavoj opštini, u takvom slučaju nema smisla učestovati“, rekao je Radosavljević.

Istovremeno kaže da bi osnovno pitanje za srpske zvaničnike koji govore da u briselskom sporazumu nije ništa urađeno i da on ne vredi, bilo raspisivanje izbora u sistemu Republike Srbije.

„To bi uradio čovek koji drži do svog integriteta“, kazao je Radosavljević.

Sa njim se složio i Obradović:

„U ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje bilo kakvih izbora u Srbiji, jer odavno nisu fer i pošteni a preduslov je sloboda medija minimun 6-9 meseci. S obzirom na to da je za nas Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije, važi isto pravilo i za bilo kakave izbore na Kosovu i Metohiji“.

Na sastanku su učestvovali predstavnici Narodne pravde, Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije, Narodnog pokreta Otadžbina, Aleksandar Stojanović iz Narodne stranke sa Kosova, kao i Branislav Marković, organizator protesta 1od5 miliona u Gračanici.

Konferencija za medije održavala se pre nego da bude poznata odluka Srpske liste i državnog vrha o tome da će učestvovati na vanrednim kosovskim izborima u četiri severne opštine 19. maja. Tokom konferencije, ipak, data je prognoza da očekuju potvrdnu odluku Srpske liste.

U čije ime govorite? U ime najvećeg dela Srba koji ne smeju da progovore

Novinarka TV Most Mirjana Nedeljković postavila je pitanje Radi Trajković u vezi sa ubijenim Oliverom Ivanovićem, podsetivši je na ono što je navela da je Trajković navodno rekla Ivanoviću pred svedocima 2003, nazvavši ga pogrdnim imenom i ubicom Albanaca.

Ukazavši na to da TV Most i TV Pink imaju „najmanje prava“ da postavljaju pitanja o Oliveru Ivanoviću, Trajković je kazala:

„Ne želim da govorim o prošlosti, govorim o realnosti, i u toj realnosti želim da kažem da svakako treba da krivično odgovarate zato što ste emitovali spot o ubijanju Olivera Ivanovića. I zato smo mi danas došli u Savez za Srbiju, da ih zamolimo da prihvate naše opredeljenje da Srbi sa Severa za kandidate za gradonačelnike ne izađu na izbore, jer su dva kandidata ubijena. Vi znate kakvu ste kampanju vodili za obojicu i na žalost nemate prava nikome da postavite pitanje. Mi se nismo ubijali. Da li smo se slagali ili ne, to je naša stvar, ali ja i Oliver nismo pucali jedni na druge i nismo podstrekavali na zločine“.

Na sledeće pitanje Mirjane Nedeljković o nadmoćnoj brojnosti glasača za Srpsku listu u odnosu na opoziciju, te „u čije ime“ onda Trajković govori, i zašto „ruši srpsko jedinstvo“, kazala je:

„Ja govorim u ime najvećeg dela Srba koji ne smeju da progovore, jer nemaju gde i nemaju medije koji mogu da prenesu ono što govorimo? Da li TV Most daje nam prava da govorimo osim u najnegativnijem mogućem kontekstu?!

Podsetila je na poslednji slučaj teksta TV Most o vladiki Teodosiju u kojem je objavljena slika sa, kako je predstavljeno, tajnog sastanka Vladike sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova, uz tvrdnju da su „Tači i ŠIK“ ti koji su fotografije „doturili Vučiću i vašoj organizaciji“

„Željka Mitrovića imamo, vi ste drugi Željko Mitrović“, kazala je Trajković na šta je novinarka TV Most rekla da Trajković vređa i nije odgovorila ni na jedno pitanje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.