Blog 146. dan epidemije: U srpskim sredinama na KiM pet novoinficiranih, jedna osoba preminula

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

U Srbiji su zvanično od posledica koronavirusa preminule ukupno 652 osobe. Od početka epidemije registrovano je ukupno 28.497 slučajeva zaraze. Na respiratorima je 91 pacijent. Na Kosovu u danu za nama, registrovan je još 171 novi slučaj inficiranja, a još 13 osoba je preminulo od posledica virusa korona. Krizni štab doneo je odluku da najmlađi đaci pohađaju nastavu u školi, dok će za starije uzraste biti kombinacija nastave u školama i onlajn nastave. Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević, preporučio je roditeljima da od 1. septembra osnovci od prvog do četvrtog razreda što više pohađaju nastavu u školama radi, kako je rekao, socijalizacije i prilagođavanja na školsku sredinu. Rusija je odobrila prvu na svetu vakcinu protiv koronavirusa, reakcije u svetu oprezne, ali i skeptične.

Kosovu preti nestašica kiseonika usled povećanja broja pacijenata

Univerzitetsko klinički centar u Prištini u maju je potpisao ugovor za snabdevanje kiseonikom svih javnih bolnica za naredne dve godine. Međutim, iako je većina operacija otkazana, usled pandemije COVID-19, za 3 meseca je potrošeno preko 60 odsto količine kiseonika nabavljene na osnovu ovog ugovora, prenose prištinski mediji.

Ako se nastavi ovakvim tempom, količine obezbeđene po ovom ugovoru utrošiće se u oktobru.

Univerzitetsko klinički centar (UKCK), iako ima aktivan ugovor, sklopio je još jedan sa drugom kompanijom. Ova institucija je pismenim odgovorom potvrdila da je formirana komisija za kontrolu potrošnje kiseonika.

U bolnicama pri kosovskom zdrvstvenom sistemu, kako Koha saznaje, ne postoje rezerve medicinskog kiseonika. Prema izvorima, ekonomski operater svakodnevno donosi potrebnu količinu iz Makedonije.

Hoti: Nadgledaće se rad privatnih laboratorija koje vrše testiranja na COVID-19

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, saopštio je da će se nadgledati rad laboratorija licenciranih za testiranje na COVID-19, kako bi se izbegla odstupanja od cene za ovu uslugu.

On je dodao da je to odlučeno na sastanku ministra zdravlja Armenda Zemaja i predsednika kosovske Agencije za zaštitu konkurencije, Valjona Prestrešija (Valon Prestreshi).

Takođe je poručio da će Vlada pružiti podršku institucijama koje nadgledaju ovaj proces.

Zlatiborski okrug: Dve osobe pozitivne na COVID-19

U poslednja 24 sata u Zlatiborskom okrugu potvrđeno je dvoje novoobolelih, saopštio je užički Zavod za javno zdravlje. Po jedan novoobolelije u Užcu i Prijepolju.

Juče je potvrđeno 11 novih slučajeva u čitavom okrugu.

U Čačku na lečenju 52 pacijenta

U prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak svakodnevno je uobičajen priliv pacijenata sa simptomima i znacima kovid infekcije, javlja RTS.

U toku dana pregledano je 26 pacijenata.

Na svim odeljenjima, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovana su ukupno 52 pacijenta.

U formiranom respiratornom centru, gde su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom, trenutno se nalazi 9 pacijenata – od toga su 4 pacijenta na respiratoru.

Priština: 14 pacijenata na respiratorima, 399 na terapiji kiseonikom

U Univerzitetsko kliničkom centru u Prištini (UKCK) i u drugim opštim bolnicama pri kosovskom zdravstvenom sistemu ukupno je hospitalizovano 610 pacijenata, dok je kod njih 449 potvrđen COVID-19.

Kako je saopšteno iz UKCK-a 14 pacijenata je na respiratorima, 25 sa CPAP maskom, dok je 393 pacijenat na kiseoničnoj terapiji.

U Šumadiji ponovo jednocifren broj pozitivnih na koronavirus

U Šumadijskom okrugu je danas, drugi dan uzastopno, broj novih slučajeva zaraze koronavirusom jednocifren – registrovano je pet pozitivnih. Opao je broj hospitalozovanih u Kliničkom centru Kragujevac, gde ih je 48, od čega je troje na respiratoru, prenosi N1.

Po podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, od petoro novozaraženih, dvoje je iz Kragujevca, a po jedna osoba iz Aranđelovca, Topole i Knića.

U poslednja 24 sata, danas do 15.00 sati, 159 uzoraka je poslato laboratoriji „Vatreno oko“ u Beogradu i 106 laboratorija „Kraguj“ Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

U kućnoj izolaciji je 547 osoba u Šumadiji, od čega najviše u Kragujevcu – 386.

U domovima za stare 263 inficiranih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 263 korisnika i 83 zaposlena, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 739, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u tim ustanovama iznosi 296, navodi se u saopštenju.

U Mačvanskom okrugu 17 novoobolelih

Prema najnovijim podacima u Mačvanskom okrugu 17 novoobolelih – od toga šest u Šapcu, po dvoje u Loznici, Bogatiću i Malom Zvorniku. Tri zaražene osobe su iz Krupnja, i po jedna iz Vladimiraca i Ljubovije.

U šabačkoj bolnici na lečenju je 129 pacijenata. U poslednja 24 časa, pet osoba je primljeno u bolnicu, a deset otpušteno. Dva pacijenta su na respiratoru.

Priština: 11 preminulih, 205 novoinficiranih, i 163 izlečenih

U poslednja 24 časa registrovano je 205 slučaja inficiranja virusom korona, 11 osoba je preminulo, dok je broj izlečenih pacijenata 190, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: Šestoro preminulo, 254 novozaraženih

Prema podacima saopštenim na sajtu covid19.rs, u Srbiji je do 15 časova registrovano 254 novih slučajeva zaraze koronavirusom, šest osoba je preminulo, dok je 2.454 pacijenata hospitalizovano.

Opširnije u posebnoj vesti.

GIZ: Medicinski otpad, novi izazov u pandemiji, u Srbiji se ne odlaže kako treba

Epidemija koronavirusa proteklih meseci suočila je komunalna javna preduzeća sa novim izazovom, odlaganjem medicinskog otpada, izjavila je Valentina Đureta iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i precizirala da, pre svega, misli na zaštitne maske i zaštitne rukavice, piše FoNet.

Opširnije u posebnoj vesti.

Lončar: Dve bolnice izlaze iz kovid sistema, Arena će i dalje primati pacijente
Grčka produžila zabranu ulaska do 31. avgusta

Grčka je u interesu zaštite javnog zdravlja produžila zabranu dolaska državljana većine zemalja sveta do 31. avgusta, javila je agencija MIA iz Atine, prenosi N1.

Zabrana je produžena zajedničkom odlukom ministara civilne zaštite, zdravlja i unutrašnjih poslova i objavljena je u Službenom glasniku Grčke.

Prethodna, identična odluka na snazi je do 14. avgusta, a nova kojom se njeno važenje produžava, stupa na snagu u subotu.

Ta mera peredviđa „privremenu zabranu ulaska u Grčku svih državljana trećih zemalja na bilo kojoj ulaznoj tački u zemlju i na bilo koji način i bilo kojim sredstvom, uključujući i avionske, pomorske, železničke i kopnene veze, iz preventivnih razloga za zaštitu javnog zdravlja od dodatnog širenja korona virus na grčkoj terotoriji“.

Zabrana ulasna ne važi za zemlje članice EU i „Šengen zone“, kao ni za državljane Australije, Gruzije, Kanade, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Urugvaja i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tiodorović: Planiramo uvođenje obaveznog pi-si-ar testa za strance

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da se planira uvođenje obaveznog PCR testa i izolacija od 14 dana za strance koji dolaze u Srbiju.

Tiodorović je za Tanjug naglasio da će na sledećoj sednici Kriznog štaba, koja će biti tokom ove nedelje, biti precizirano na koje zemlje će se to odnositi, prenosi RTS.

Kako je naveo, Srbija sada ima bolju epidemiološku situaciju nego pre mesec dana i sada to treba očuvati.

Napominje da se za strance uvodi mera obaveznog negativnog pi-si-ar testa, ne starijeg od 72 sata, i mera izolacije od 14 dana, jer Srbija sada ima bolju situaciju što se tiče obolelih od kovid 19, od mnogih evropskih i svetskih zemalja.

Šarčević: U septembru ne moraju da se pravdaju izostanci iz škole

Ukoliko, zbog straha od virusa, roditelji na početku školske godine ne žele da decu šalju u školu, to neće morati da pravdaju, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ministar je naveo da će danas škole dobiti jasne smernice i modele nastave za predstojeću školsku godinu.

Opširnije u posebnoj vesti.

U srpskim sredinama na KiM: Pet novoinficiranih, jedna osoba preminula

U srpskim sredinama na KiM registrovano je 5 novih slučajeva virusa korona od 30 testiranih, jedna osoba je preminula, dve osobe su izlečene, saopštila je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Desanka Novaković presek stanja u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Opširnije u posebnoj vesti.

Zeri: Licencirano još 9 privatnih laboratorija za izradu seroloških testova

Vlada Kosova, u nastojanju da proširi kapacitete za testiranje je odobrila privatnim laboratorijama mogućnost da sprovode testova na COVID-19. Do juče je licencirano 27 laboratorija za izrado seroloških i još dve laboratorije za izradu PCR testova.

Danas, međutim, kako javlja Zeri, licencirano je još 9 laboratorija za analizu seroloških testova.

Radi se o laboratorijama u Podujevu, Suvoj Reci, Đakovici, Gnjilanu, Mališevu, Uroševcu, Prištini, Vitini i Glogovcu.

Rusi prvi stigli do vakcine za koronu, reakcije u svetu oprezne, ali i skeptične

Prva vakcina protiv koronavirusa u svetu registrovana je u Rusiji, saopštio je predsednik Vladimir Putin. Vakcina, koju je razvio Nacionalni istraživački centar Gamaleja, dobila je zvaničnu registraciju u Ministarstvu zdravlja Rusije.

Opširnije u posebnoj vesti.

Peć: Hospitalizovano 63 pacijenata, 11 u teškom stanju

U Opštoj bolnici u Peći trenutno je hospitalizovano 63 pacijenta koji su inficirani virusom korona, od kojih je 39 na terapiji kiseonikom, 11 njih je u teškom stanju, dok su ostali stabilno.

„Od osoblja bolnice 5 lekara, 16 medicinskih sestara i 3 nemedicinska radnika zaraženo je COVID- 19“, navodi se u saopštenju ove bolnice

U užičkoj bolnici 117 pacijenata

U užičkoj bolnici jutros je 117 kovid pozitivnih pacijenata. Na intenzivnoj nezi je 15, a na respiratorima pet osoba.

U kovid bolnicama u Vranju leči se 76 pacijenata, jedna osoba preminula

Ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u kovid bolnicama u Vranju je 76, od čega su kovid pozitivna 34 pacijenta. Među hospitalizovanima nema dece.

Trenutan broj slobodnih mesta je 139. Zabeležen je jedan smrtni ishod, saopštavaju iz gradskog Štaba za vanredne situacije.a.

U subotičkoj bolnici leči se 69 pacijenata, prepolovljen broj prijema u kovid ambulanti

U subotičkoj bolnici leči se 69 pacijenata od COVID – 19. Na respiratoru je četvoro Subotičana.

Direktorka respiratorne kovid ambulante Doma zdravlja Ivanka Beoković kaže za RTS da se beleži opadajući trend pacijenata sa respiratornim infekcijama.

„Do pre nedelju dana je bilo 40 i 50 pacijenata dnevno, nekada i 60. Sada u proteklih sedam dana između maksimalno 20 i 30 pacijenata. Oni su različite starosne dobi, ima mlađe populacij. U tih 20 do 30 je skoro polovina kontrolnih pregleda, beležimo nekada i 50-60 odsto, nekada i više kontrolnih pregleda“, ističe Bekovićeva.

Troje pozitivnih u Pirotskom okrugu

Pozitivan nalaz na koronavirus potvrđen je danas kod troje ljudi u Pirotskom okrugu, od urađena 22 testa, a prema rezultatima iz Instituta za javno zdravlje Niš, dve zaražene osobe su iz Pirota a jedna iz Babušnice, javlja N1.

Kako je saopštio Zavod za javno zdravlje Pirot, beleži se pad broja obolelih u poslednje dve nedelje, što ocenjuju kao rezultat preventivnih mera.

Đerlek: Dva meseca lavovske borbe, danas 16 pacijenata i nema preminulih

Danas se navršava tačno dva meseca od početka izbijanja epidemije u Novom Pazaru. Koordinator kovid bolnica u Novom Pazaru Mirsad Đerlek kaže za RTS da su prošla dva teška meseca lavovske borbe svih zdravstvenih radnika.

Podseća da je 21 dan u bolnici bilo 400 pacijenata, a danas – 16 hospitalizovanih, niko na respiratoru, nema preminulih.

Smanjuje se broj ljudi u kovid ambulantama u Beogradu

Ispred kovid ambulante doma zdravlja Palilula gotovo da nema pacijenata. Dr Aleksandar Stevanović, direktor Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković“ Palilula, navodi za RTS da već sedam dana manji broj ljudi dolazi u kovid ambulantu.

Prema njegovim rečima, i u ostalim domovima zdravlja smanjuje se broj onih koji dolaze na preglede.

„Pad je konstantan. U kovid ambulanti u ulici Čarlija Čaplina poslednje dve noći je bilo desetak ljudi koji su sumnjali na kovid, što je apsolutno smanjenje, jer je tokom noći u julu bilo i po 120 pacijenata“, kazao je Stevanović.

U prokupačkoj Opštoj bolnici hospitalizovano 18 pacijenata

Smiruje se epidemiološka situacija u Topličkom okrugu. Na Infektivnom odeljenju prokupačke Opšte bolnice se nalazi 18 pacijenata, od koji je kod 11 potvrđeno prisustvo koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.