Sastanak koalicionih partnera nakon što se Hoti oporavi; LDK i AAK – koalicija je stabilna

haradinaj mustafa
FOTO: RTK2

Nakon što se kosovski premijer, Avdulah Hoti, oporavi od Covid-19 doći će do sastanka koalicionih partnera u kosovskoj vladi na kojem će biti definisana pitanja u sklopu koalicionog sporazuma, najavio je lider LDK, Isa Mustafa. Najavi sastanka prethodili su medijski navodi o mogućem raspadu koalicije, a zbog različitih stavova koalicionih partnera povodom upravljanja tek obnovljenim dijalogom između Beograda i Prištine.

„Želimo da premijer što pre prevaziđe bitku sa Covid-19 i počne da obavlja funkciju. To takođe otvara mogućnost da sednemo zajedno sa koalicionim partnerima i razgovaramo o pitanjima koja su pokrenuta u medijima. I ranije sam naglašavao da ne vidim pitanje za koje nema rešenja, ali dodajem, pod uslovom da postoji obostrano poverenje“, rekao je Isa Mustafa.

Sa pokretanjem dijaloga između Beograda i Prištine, došlo je do nerazumevanja i kritika između koalicionih partnera – LDK predvođene Isom Mustafom i AAK predvođene Ramušem Haradinajem.

Prva tema oko koje se koalicioni partneri nisu usaglasili bilo je imenovanje prištinskog koordinatora za dijalog, Skendera Hisenija iz LDK, kao i to što sastanku između Avdulaha Hotija i Aleksandra Vučića u Briselu kao deo prištinske delegacije nije prisustvovao, Seljim Seljimi (Selim Selimi) iz AAK.

Haradinaj je u više navrata uputio kritike povodom načina upravljanja dijalogom – saopštivši da se u Briselu ne vode politički razgovori, već tehnički i da je došlo do „privatizacije dijaloga od strane Hotija“.

Najnoviji niz kritika Haradinaj je uputio sinoć, ocenivši da je Hoti spustio nivo dijaloga na još niži nego što je on bio u vreme Tačija i Mogerini.

„Prihvatamo da upravljanje dijalogom pripada premijeru, ali Alijansa odbija da bude učesnik u preusmeravanju dijaloga sa političkih donosioca odluka ka Lajčaku i Hiseniju. LDK je prihvatila to. To je za mene problem i ne stojim iza toga. Ne prihvatam političke posledice povodom ove teme. Neka oni snose posledice ovog tehničkog dijaloga“, poručio je Haradinaj.

Za takav dijalog, Hoti neće imati podršku AAK, naznačio je Haradinaj.

Međutim, uprkos tome, kako prenose prištinski mediji, do raspada koalicije neće doći.

Poslanica LDK, Valentina Bunjaku, rekla je da će lideri stranaka kroz buduće sastanke pokušati da pronađu rešenje za probleme.

Poslanik AAK, Rasim Seljmanaj (Selmanaj), ujedno je, nakon najave Samoopredeljenja o predlogu za rušenje Hotijeve vlade izjavio da trenutna vladajuća koalicija dobro funkcioniše.

Rešenje problema kosovske vlade formirane sa minimalnim brojem glasova, prema navodima prištinskih medija, može biti pridruživanje opozicione PDK vladajućoj koaliciji.

Uprkos saglasnosti pojedinih stranaka u vladajućoj koaliciji da do toga dođe, iz ove stranke ponavljaju da su od završetka izbora u više navrata govorili da će biti u opoziciji,Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.