Hodža: Za SAD od potpisa važnije da se ne gubi vreme; Svima jasno da je neizbežno formiranje ZSO ili kako god da se zove

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i srpski predsednik, Aleksandar Vučić, postigli su u subotu sporazum o primeni dogovorenog prvog dela Sporazuma za put normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Ovaj dokument, međutim, nije potpisan, zbog odbijana srpskog predsednika. O prvim rekacijama i tome šta ono što je dogovoreno znači za Prištinu i Kurtija, za Dnevnik Nova S govorio je urednik prištinske televizije ATV, Ljeart Hodža.

Kaže da je bilo očekivano da neće doći do potpisivanja, jer je to i najavio zvaničnik SAD, Gabrijel Eskobar. Sa druge strane, naglašava da je taktika Prištine bila da insistira na potpisivanju i da se nada da će Srbija da se povuče.

Ocenjuje da je to interesantna, ali i ne baš uspešna taktika, jer Srbija prihvata sadržaj i primenu, ali ne i formalizaciju dogovora.

Ujedno je kazao da je za američke diplomate od potpisa važnije da se dođe do finalizacije dogovora i da se radi na terenu, i ne gube godine u pregovorima. Sa druge strane, primećuje da je Evropska unija sada mnogo ozbiljnija u svom pristupu, podsetivši na poslednju tačku aneksa koja govori o posledicama koje se odnose na put ka EU, ukoliko se ne sprovede potpisano.

Konstatuje da tačka sporazuma koja se odnosi na odgovarajući stepen „samoupravljanje“ za srpsku zajednicu, zapravo mora da bude u skladu sa dogovorima iz 2013. i 2015 koji govore o Zajednici srpskih opština i da u narednom periodu mora da se radi na uključenju srpske zajednice, izradi statuta.

Precizira da je sada svima jasno da je to neizbežno, jer međunarodna zajednica insistira na sprovođenju, a usled toga što je u pitanju „međunarodna obaveza Kosova.

„Da li će se da se zove ZSO ili ne, mislim da će Kurti da pokuša nešto da izbori, sa promenom imena ili nekim kozmetičkim detaljima“, smatra Hodža.

Osvrnuo se i na kritike na račun Kurtija u Prištini koje su usledile nakon razgovora u Ohridu.

„Kurtiju se u Prištini zamera zbog toga što je 10 godina karijere delimično gradio time što se protivio ZSO snažno i političkim i paralpolitičkim sredstvima, a sada će morati da radi ako ne na tačno toj formaciji, na nekoj sličnoj formaciji ili institiciji“, kazao je.

Sa druge strane, smatra da ukoliko Kurti uspe da „skine Srbiju“ sa dnevnog reda i počne da se bavi važnim stvarima za svakodnevni život građana na Kosovu, da će onda „dobro da stoji“.

Šta je još rekao urednik ATV pogledajte u gostovanju iznad.

O jučerašnjem susretu u Ohridu, izjavama i tekstu sporazuma, kao i reakcijama koje su potom usledile, čitajte u posebnim vestima:

I Ljimaj traži Kurtijevu ostavku: Prekršio si ustav i udvostručio obaveze Kosova

Opozicija u PR kritikuje Kurtija: Najavljen protest, traži se ostavka – „prihvatio sporazum o nepriznavanju sa autonomijom za Srbe“

Međunarodni predstavnici čestitaju Vučiću i Kurtiju: Bez odlaganja primenite preuzete obaveze

Opozicija i posle Ohrida kritikuje Vučića: Traže ostavku, raspisivanje izbora, referendum, najavljena blokada institucija

Vučić: Izborili smo bolji papir nego što sam očekivao, u budućnosti biće teži, ne potpisujem jer ne želim međunarodne sporazume

Kurti: Samoupravljanje za srpsku zajednicu i ZSO nisu ista stvar, Vučić beži od potpisivanja sporazuma koji je de fakto priznanje

Ovo je deo Implementacionog aneksa za sporazum od 27. februara

Vučić: Nekakav dogovor smo postigli, imam zrno zadovoljstva, primena ulazi u Pregovarački okvir za EU, pa ko koliko stigne

Borelj: Imamo sporazum, Kosovo odmah na član 7, sporazum i primena ulaze pojedinačno u Pregovaračka poglavlja

Posle skoro 12 sati završeni sastanci u Ohridu, Borelj se uskoro obraća


O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlog

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.