I Ljimaj traži Kurtijevu ostavku: Prekršio si ustav i udvostručio obaveze Kosova

Fatmir Ljimaj
Foto: KoSSev

„Izgubio si legitimitet, daj ostavku Aljbine“ – nakon serije kritika većeg dela opozicije na Kosovu, ali i zahteva predsednika PSD da Kurti napusti funkciju kosovskog premijera, isto je zatražio još jedan opozicioni lider – Fatmir Ljimaj, a sve zbog jučerašnjih dešavanja u Ohridu.

„Tačno četiri dana pre navršene dve godine od kada je preuzeo upravljanje vladom, Aljbin Kurti će biti upamćen i odgovoran za udvostručenje tereta obaveza države Kosovo“, poručio je Ljimaj u objavi na Fejsbuku.

On smatra da je dogovor koji je sinoć postignut zapravo rezultat dvogodišnje „obmanjujuće i populističke politike“.

„Štaviše, ovaj sporazum je i kazna za njegov pristup ovom procesu“, naveo je Ljimaj.

Naglašava da je od sporazuma o uzajamnom priznanju, Kosovo završilo sa sporazumom bez priznanja i sa „Zajednicom“.

„Premijer je prekršio Ustav zemlje i mora odmah da podnese ostavku“, naznačio je Ljimaj.

Osim lidera NISMA-e, i većina drugih partija na Kosovu kritikovala je kosovskog premijera u vezi sa jučerašnjim dešavanjima u Ohridu.

Podsetimo, kasno sinoć, a nakon 12-satnog sastanka Vučića i Kurtija, u Ohridu je postignut sporazum o primeni dogovorenog prvog dela Sporazuma za put normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Evropska unija je iste večeri objavila ovaj, odnosno drugi deo sporazuma, nakon što je 27. februara objavila politički – sa 11 članova koji će se sprovoditi upravo prema Implementacionom aneksu, čiji je delić sada usaglašen. On će se, štaviše, formulisati u narednim mesecima za svaki član pojedinačno.

Kosovo se, između ostalog, obavezalo da odmah započne primenu člana 7 koji se odnosi na samoupravljanje za Srbe, a primena sporazuma se kao obaveza pojedinačno unosi i u pregovaračka poglavlja za pristup EU i Srbije i Kosova.

Slično kao i nakon 27. februara, odnosno kada su se Vučić i Kurti usaglasili oko teksta osnovnog sporazuma, predstavnici vlasti i u Prištini i Beogradu branili su ono što je postignuto, odnosno tvrdili da bolje nije moglo, dok međunarodni zvaničnici čestitaju i pozivaju na brzu implementaciju preuzetih obaveza.

Za to vreme, opozicija i u jednom i u drugom gradu kritikuje vlast. U Beogradu se Vučić optužuje za „izdaju Kosova“, pravljenje novih ustupaka i vezivanja napretka Srbije na evropskom putu njenom kooperativnošću na putu ostvarenja „kosovske državnosti“, dok se istovremeno zahteva raspisivanje novih izbora i Vučićeva ostavka, a pojedini predstavnici opozicije traže i referendum, dok drugi najavljuju blokadu institucija.

Slična situacija je i u Prištini. Opoziciji u ovom gradu najviše smeta to što je u Ohridu izostalo uzajamno priznanje te što je, uz to Kosovo preuzelo obavezu da odmah, kako tumače, formira ZSO, odnosno, „Asocijaciju plus“.

Iako u Pritšini za sada nema zahteva da se održe referendum i izbori, neposredno pre Ljimaja, Kurtijevu ostavku zatražio je i predsednik Socijaldemokratske partije, Dardan Molićaj (Molliqaj).

On je zapravo najavio da će 25. marta da organizuje protest na kojem će da zatraže njegovu ostavku.

Konstatovao je da u centru ovog sporazuma nema priznanja, te da je Srbija „spektakularno pobedila“ jer sada dobija „asocijaciju plus“.

O jučerašnjem susretu u Ohridu, izjavama i tekstu sporazuma, kao i reakcijama koje su potom usledile, čitajte u posebnim vestima:

Opozicija u PR kritikuje Kurtija: Najavljen protest, traži se ostavka – „prihvatio sporazum o nepriznavanju sa autonomijom za Srbe“

Međunarodni predstavnici čestitaju Vučiću i Kurtiju: Bez odlaganja primenite preuzete obaveze

Opozicija i posle Ohrida kritikuje Vučića: Traže ostavku, raspisivanje izbora, referendum, najavljena blokada institucija

Vučić: Izborili smo bolji papir nego što sam očekivao, u budućnosti biće teži, ne potpisujem jer ne želim međunarodne sporazume

Kurti: Samoupravljanje za srpsku zajednicu i ZSO nisu ista stvar, Vučić beži od potpisivanja sporazuma koji je de fakto priznanje

Ovo je deo Implementacionog aneksa za sporazum od 27. februara

Vučić: Nekakav dogovor smo postigli, imam zrno zadovoljstva, primena ulazi u Pregovarački okvir za EU, pa ko koliko stigne

Borelj: Imamo sporazum, Kosovo odmah na član 7, sporazum i primena ulaze pojedinačno u Pregovaračka poglavlja

Posle skoro 12 sati završeni sastanci u Ohridu, Borelj se uskoro obraća


O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.