Ovo je deo Implementacionog aneksa za sporazum od 27. februara

U Ohridu je pre nekoliko sati postignut sporazum o primeni dogovorenog prvog dela Sporazuma za put normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Kosovo se obavezalo da odmah započne primenu člana 7, a primena sporazuma se kao obaveza pojedinačno unosi i u pregovaračka poglavlja za pristup EU i Srbije i Kosova. Ovo su tri ključne informacije sa dašnjeg skoro 12-satnog sastanka Vučića i Kurtija

Evropska unija je odmah objavila i drugi deo sporazuma, nakon što je 27. februara objavila politički – sa 11 članova koji će se sprovoditi upravo prema Implementacionom aneksu, čiji je delić usaglašen večeras.

On će se, štaviše, formulisati u narednim mesecima za svaki član pojedinačno i unositi u pregovaračka poglavlja za pristupanje EU

U nastavku objavljujemo prevod ovog dokumenta:

Dijalog Beograda i Prištine: Implementacioni aneks Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije

Ovaj Aneks čini sastavni deo Sporazuma.

Kosovo i Srbija se u potpunosti obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa ekspeditivno i u dobroj veri.

Strane primećuju da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni delovi odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU. Strane primećuju da će posrednik EU odmah nakon usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmene merila za Poglavlje 35 za Srbiju kako bi se odrazilo i na nove obaveze Srbije koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa.

Dnevni red Specijalne grupe Kosova za normalizaciju će podjednako odražavati i nove obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.

Strane su saglasne da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, kako je dogovorena u okviru Dijaloga uz podršku EU.

Da bi primenio član 7, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru Dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je odredio posrednik EU.

Strane su saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za praćenje, kojim predsedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti obezbeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za praćenje.

Da bi se primenio član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju.

Isplata neće biti izvršena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.

Kosovo i Srbija se slažu da će se svi članovi sprovoditi nezavisno jedan od drugog.

Redosled stavova ovog Aneksa ne dovodi u pitanje redosled njihovog sprovođenja.

Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primenu nijednog člana.

Sve rasprave u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru Dijaloga koji vodi EU.

Kosovo i Srbija priznaju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posledice po njihove procese pristupanja EU i finansijsku pomoć koju dobijaju od EU.

Kurti: Srbija beži od potpisivanja sporazuma, priznanje je de fakto

Vučić: Nekakav dogovor smo postigli, imam zrno zadovoljstva, primena ulazi u Pregovarački okvir za pristup EU

Borelj: Imamo sporazum, Kosovo odmah na član 7, sporazum i primena ulaze pojedinačno u Pregovaračka poglavlja

Posle skoro 12 sati završeni sastanci u Ohridu, Borelj se uskoro obraća


O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.