Međunarodni predstavnici čestitaju Vučiću i Kurtiju: Bez odlaganja primenite preuzete obaveze

Vučić Kurti Borelj
FOTO: Žozep Borelj/Tviter

Vest je ažurirana

Još jedan susret kosovskog premijera i srpskog predsednika nailazi na pozdrave i čestitke međunarodne zajednice. Nakon pojačanih diplomatskih aktivnosti uoči susreta u Ohridu, gde su juče dvojica lidera, iako bez potpisivanja, postigli sporazum o primeni dogovorenog prvog dela Sporazuma, međunarodni zvaničnici sada pozivaju na brzu implementaciju preuzetih obaveza.

Imamo dogovor, oglasio se kasno sinoć visoki predsetavnik EU, Žozep Borelj, nakon 12-satnog sastanka Vučića i Kurtija.

U Ohridu je kasno sinoć postignut sporazum o primeni dogovorenog prvog dela Sporazuma za put normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Borelj je poručio da su se strane obavezale da će da poštuju sve članove i sprovedu obaveze ekspeditivno i u dobroj veri.

Evropska unija je još sinoć objavila ovaj, odnosno drugi deo sporazuma, nakon što je 27. februara objavila politički – sa 11 članova koji će se sprovoditi upravo prema Implementacionom aneksu, čiji je delić sada usaglašen. On će se, štaviše, formulisati u narednim mesecima za svaki član pojedinačno.

Kosovo se obavezalo da odmah započne primenu člana 7 koji se odnosi na samoupravljanje za Srbe, a primena sporazuma se kao obaveza pojedinačno unosi i u pregovaračka poglavlja za pristup EU i Srbije i Kosova.

Slično kao i nakon 27. februara, odnosno kada su se Vučić i Kurti usaglasili oko teksta osnovnog sporazuma, predstavnici vlasti i u Prištini i Beogradu branili su ono što je postignuto, odnosno tvrdili da bolje nije moglo. Za to vreme, opozicija i u jednom i u drugom gradu kritikuje vlast. U Prištini zbog toga što nema priznanja, a preuzeta je obaveza o formiranju ZSO, a u Beogradu zbog „izdaje Kosova“, pravljenja novih ustupaka i vezivanja napretka Srbije na evropskom putu njenom kooperativnošću na putu ostvarenja „kosovske državnosti“.

Sa druge strane, međunarodni zvaničnici čestitaju i pozivaju na brzu implementaciju preuzetih obaveza.

Izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, oglasio se na svom Fejsbuk profilu navodeći da mu je dragao što su se nedelje priprema isplatile.

Podsetio je da je nedelju započeo razgovorim sa Vučićem o aneksu za implementaciju u Beogradu, gde se takođe sastao i sa predstavnicima proevropske opozicije sa kojima je razgovarao o samom dijalogu.

„Bilo mi je drago što sam video da je većina njih podržala Sporazum i njegov značaj“, kazao je Lajčak.

Podsetio je da je potom otputovao za Brisel gde je imao pripreme sa svojim timom za jučerašnji sastanak.

I Lajčak je naglasio da se se strane u Ohridu dogovorile oko aneksa sporazuma, te naglasio da su se obojica „u potpunosti posvetili poštovanju svih članova sporazuma i sprovođenju svojih obaveza ekspeditivno i u dobroj nameri“.

Komentarišući navode Borelja, izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo poručila je da je ovo zaista dobra vest.

„Radujemo se što ćemo dobiti više detalja o tome. Zaista se nadam da ću videti brzu primenu“, poručila je Viola fon Kramon u objavi na Tviteru.

Portparol nemačke vlade, Štefen Hebestrajt, pozdravio je dogovor u ime svoje zemlje.

„Čestitam vam na ovom iskoraku da se odnos Srbije i Kosova postave na nove temelje! Sada je sve u preuzimanju vođstva za održavanje i sprovođenje dogovorenog. Bićemo uz vas da ispunimo vašu evropsku perspektivu!“, poručio je.

„Zaista, bez odlaganja, sada nam je potreban brz napredak po svim dogovorenim pitanjima“, nadovezao se ambasador Nemačke u Prištini, Jorn Rode.

U sličnom tonu komesar za proširenje Evropske unije, Oliver Varhelji, poručio je da je spreman da podrži obe strane u procesu implementacije.

„Puna posvećenost normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine pokazuje hrabrost i odlučnost ka njihovom putu ka Evrospkoj uniji“, naveo je Varhelji.

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, uz čestitku poručio je da su Beograd i Priština napravili još jedan korak na putu ka normalizaciji odnosa.

„Ovo je ključno za EU integracije“, naveo je Šalenberg koji se ujedno zahvalio Borelju i Lajčaku.

Među prvima su čestitale Sjedinjene Američke Države, uz poruku da bi „obe zemlje“ trebalo odmah da počnu da primenjuju Sporazum o normalizaciji.

Oglasili su se i ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, kako u Beogradu, tako i u Prištini.

„Najvažniji rezultat Ohridskih pregovora: Srbija je prihvatila svoju evropsku budućnost i jasan plan kako da do nje stigne — odluka za koju su bili potrebni mudrost, integritet i hrabrost. Ostaje još mnogo posla, a Sjedinjene Države će biti uz vas na svakom koraku“, poručio je Kristofer Hil.

Njegov kolega u Prištini, Džefri Hovenijer, uz konstataciju da je postignut važan dogovor, takođe nudi podršku svoje zemlje za sprovođenje preuzetih obaveza.

Pohvale za srpskog predsednika i kosovskog premijera stigle su i iz Stejt Departmenta.

„Ispunjavanje obaveza Kosova i Srbije iz Osnovnog sporazuma, u okviru trajne posvećenosti pomirenju će obezbediti znatne šanse za građane obe zemlje i ubrzati njihov put ka članstvu u Evropskoj uniji“, navodi se u saopštenju državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.

Ujedno su se zahvalili EU na posredovanju, a Vladi Severne Makedonije što je bila domaćin i podržala „finalizaciju sporazuma“.

I ambasadori Velike Britanije u Beogradu i Prištini, Šan Meklaud i Nikolas Abot pozdravili su postizanje dogovora u Ohridu.

U zajedničkoj poruci Meklaud i Abot navode da su „Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić preduzeli hrabar i značajan korak napred“.

“Očekujemo, i spremni smo da podržimo obe strane da brzo krenu napred, kako bi postignuti dogovor postao realnost”, naveli su oni.

Pozdrave šalje i NATO, a takođe uz poziv stranama da brzo i u potpunosti sprovedu dogovoreno.

„Posvećeni smo stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, poručili su iz ove Alijanse.

Šefica UNMIK-a, Karolin Zijade, takođe poziva strane da „održe svoje konstruktivno angažovanje i ispune obaveze u dobroj veri za dobrobit svih zajednica“.

Volfgang Petrič, visoki predstavnik u BiH 1999-2002. godine, smatra da je ostvaren značajan napredak, ali i kaže da je ključno to kako će se sprovesti ono što dogovoreno.

Smatra da jučerašnji sastanak „nije ispunio sve nade“, ali da je urađeno „znatno više nego što se strahovalo“.

On tvrdi da će na kraju dokument ipak biti potpisan, ali da za sada, tj. sve dok proces traje, „zaista je važnije imati svedoke u blizini i prisustvo Evropske unije, kao i prisustvo SAD, posebno izaslanika (Gabrijela Eskobara), što svedoči da to zasad zamenjuje formalnost potpisa“.

Precizira da je pritisak na Beograd i Prištinu, uoči sastanka, bio „posledica geopolitičkih okolnosti ruske invazije na Ukrajinu, pošto Vašington i Brisel ne žele da Rusija predstavlja značajan faktor na Zapadnom Balkanu“.

Stižu čestitke i iz regiona.

Domaćin susreta u Ohridu, premijer Severne Makedonije, Dimitar Kovačevski, još kasno sinoć pozdravio je postignuti dogovor, navodeći da su Kurti i Vučić hrabri i imaju viziju.

„Smatram da je dogovor o implementaciji Aneksa sporazuma, uključujući i sporazum o punoj implementaciji obaveza iz prethodnih sporazuma Dijaloga, značajno dostignuće. Mir, pomirenje i ekonomski razvoj ključni su preduslovi za ubrzani napredak čitavog Zapadnog Balkana ka EU“, rekao je Kovačevski.

Istakao je da je ponosan srećan što je u ime makedonskih građana sa svojim timom bio domaćin ovog važnog pregovaračkog procesa pod okriljem EU i uz podršku SAD, čime je, kaže, potvrđeno njegovo lično opredeljenje da Zapadni Balkan pripada u EU.

Ministarka spoljnih poslova Slovenije, Tanja Fajon, precizira da je novi sporazum prekretnica u normalizaciji odnosa i znak spremnosti strana za saradnju.

„Slovenija ostaje posvećena podršci brzoj imeplementaciji koja će odrediti napredak na putu ka EU“, navela je na Tviteru.

Predsednik Albanije, Bajram Begaj, smatra da je juče postignuta garancija za mir, stabilnost i budućnost regiona u Evropskoj uniji.

„Verujte da će garanti ovog sporazuma učiniti da on bude obavezujući i primenljiv za strane“, poručio je Begaj.

Uz čestitku i želju da će se sporazum pretvoriti u novu realnost između Srba i Albanaca, odnosno Kosova i Srbije, premijer Albanije, Edi Rama, je ipak kazao da se nada da se „đavo ne krije u detaljima“.

Nada se i da ovaj sporazum „nije još jedna balkanska smicalica“.

„Inače bi ovo bilo istorijsko dostignuće koje bi najavilo dugo očekivano proleće u odnosima dva najveća balkanska naroda“, naglasio je.

O jučerašnjem susretu u Ohridu, izjavama i tekstu sporazuma, kao i reakcijama koje su potom usledile, čitajte u posebnim vestima:

Opozicija i posle Ohrida kritikuje Vučića: Traže ostavku, raspisivanje izbora, referendum, najavljena blokada institucija

Vučić: Izborili smo bolji papir nego što sam očekivao, u budućnosti biće teži, ne potpisujem jer ne želim međunarodne sporazume

Kurti: Samoupravljanje za srpsku zajednicu i ZSO nisu ista stvar, Vučić beži od potpisivanja sporazuma koji je de fakto priznanje

Ovo je deo Implementacionog aneksa za sporazum od 27. februara

Vučić: Nekakav dogovor smo postigli, imam zrno zadovoljstva, primena ulazi u Pregovarački okvir za EU, pa ko koliko stigne

Borelj: Imamo sporazum, Kosovo odmah na član 7, sporazum i primena ulaze pojedinačno u Pregovaračka poglavlja

Posle skoro 12 sati završeni sastanci u Ohridu, Borelj se uskoro obraća


O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.