Borelj: Imamo sporazum, Kosovo odmah na član 7, sporazum i primena ulaze pojedinačno u pregovaračka poglavlja Srbije i Kosova za pristup EU

„Da bi primenio član 7 Sporazuma o putu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, Kosovo se složilo da odmah, kad kažem odmah, mislim odmah, pokrene pregovore u dijalogu pod posredstvom EU, na uspostavljanju specifičnog aranžmana i garancija kako bi na odgovarajućem nivou osiguralo samoupravljanje za srpsku zajednicu na Kosovu. Strane su se takođe složile da podrže deklaraciju o nestalim osobama kao stvar hitnosti“, nešto pre ponoći saopštio je šef evropske diplomatije u Ohridu.

Nije prošao ceo plan za implementaciju, ali se zato pregovaračka poglavlja Srbije i Kosova direktno vezuju za primenu sporazuma 

Čitav dan su brojne medijske ekipe čekale na obraćanja zvaničnika nakon susreta srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

„Drago mi je da saopštim da konačno, nakon 12 sati, imamo sporazum kako da to uradimo. Dakle, objavljujem da su se Kosovo i Srbija složili o implementacionom aneksu sporazuma o putu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Kao deo ovog aneksa, strane su u potpunosti posvećene da poštuju članove sporazuma i primene sve svoje obaveze ekspeditivno i u dobroj veri“, kazao je Žozep Borelj u obraćanju medijima.

„Ovaj rezultat dolazi nakon intenzivnih i teških pregovora, ne želim da to krijem, imali smo dug dan“, dodao je.

Zadatak za Kosovo i Srbiju je danas bio da se slože kako da primene sporazum koji su prihvatili na poslednjem sastanku na visokom političkom nivou 27. februara u Briselu, objasnio je Borelj.

Sporazum je krajem februara postignut ali danas je pitanje bilo da se dogovore i kako da se on primeni.

„To znači – praktični koraci za ono što mora da se uradi, do kada, ko i kako“.

Često se kaže da je đavo u detaljima, a ponekad je đavo u kalendaru, rasporedu i vremenu

Priznao je da su u početnoj ideji Evropljani predložili mnogo ambiciozniji aneks, ali Kurti i Vučić nisu mogli da se slože oko tako detaljnog predloga.

Borelj misli, da je Kosovu sa jedne strane nedostajala fleksibilnost o suštini, a sa druge strane je Srbija prethodno kazala da neće potpisati iako su ipak, strane u potpunosti bile spremne da ispune obaveze.

Da bi se evropski detaljan plan implementacije i prihvatio i izbegle ovakve situacije, Borelj objašnjava da je Lajčakov tim imao više, kako kaže „kreativnih rešenja“ i o „suštini“ i o „potpisivanju“.

„Ali strane nisu našle uzajamno prihvatljivo rešenje“, kazao je.

Tako da aneks i sporazum se smatraju da su prihvaćeni kroz saopštenje koje će EU objaviti

Sa druge strane Borelj je naglasio da iako je prethodni predlog EU o primeni bio mnogo ambiciozniji, ono što su Vučić i Kurti sada prihvatili je da će sporazum i svaka primena kroz aneks postati integralni deo za puteve pristupanja i Srbije i Kosova u EU.

„Odmah ću krenuti da radim da formalno uključim relevantne amandmane u poglavlje 35 u okviru evropskog pregovaračkog okvira za Srbiju i u dnevni red Specijalne grupe za Kosovo za normalizaciju. Na takav način, obe strane će biti obavezane sa sporazumom koji će biti deo njihovih puteva za pristupanje EU. A mi kao EU snažno ćemo zahtevati od strana da ispune svoje obaveze. Jer su sada deo, ili biće deo, njihovih puteva za EU. A ako ne budu ispunili – biće posledica“.

Treba da se usmerimo na sadržaj onog o čemu smo se danas složili a to je da obe strane će imati značajne koristi od ovog sporazuma, kazao je evropski šef diplomatije.

Objasnio je da dijalog nije samo o Kosovu i Srbiji, već stabilnosti, sigurnosti, prosperiteta celog regiona. Dijalog ima i širi geopolitički kontekst za zapadni Balkan.

Ovo je deo Implementacionog aneksa za sporazum od 27. februara

Vučić: Nekakav dogovor smo postigli, imam zrno zadovoljstva, primena ulazi u Pregovarački okvir za pristup EU

Posle skoro 12 sati završeni sastanci u Ohridu, Borelj se uskoro obraća


O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.