Posle skoro 12 sati završeni sastanci u Ohridu, Borelj se uskoro obraća, Koha: „Postignuta neka vrsta sporazuma“

Sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Ohridu završen je posle skoro 12 sati. Da je ova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou uz posredovanje EU završena, na Tviteru je objavio portparol EU Peter Stano.

Koha je večeras javila, pozivajući se na svoje izvore da je „neka vrsta sporazuma postignuta“.

Svakog trenutka očekuje se i obraćanje šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja.

Za sada glavna potvrđena vest je samo to da je današnji sastanak okončan. Uprkos ogromnom broju medijskih ekipa koje iz Ohrida izveštavaju, uključujući i specijalne programe na pojedinim televizijama, tokom dana nije bilo vesti o ishodu sastanka, ili detalja, osim samih tehničkih informacija.

Srpski predsednik i kosovski premijer sastali su se ranije danas prvo odvojeno sa Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a nešto pre 15:30 počeo je trilateralni sastanak. Kako su pojedini mediji, koji prate ovaj događaj u Ohridu javljali, napravljene su dve pauze.

Oni se po drugi put ove godine sastaju u pokušaju evropsko-američke strane da se dvojica lidera dogovore o načinu na koji će se sprovesti sporazum za čiji su se prvi – politički deo već usaglasili 27. februara u Briselu.

Dok Aljbin Kurti naglašava da mu je žao što tada nije stavljen potpis na sporazum, Aleksandar Vučić ističe da pre primene sporazuma Priština mora da formira Zajednicu srpskih opština kao zaostalu obavezu iz Briselskog sporazuma, 2013., odnosno 2015. godine – uz četiri potpisana dokumenta.

Priština se tome protivi već godinama pod obrazloženjem da se radi o koliziji sa kosovskim ustavom, da je cilj Srbije paralelni, izvršni nivo vlasti, koju nazivaju „bosnizacijom Kosova/Republikom Srpskom na Kosovu“.

U međuvremenu, Aljbin Kurti, pod pritiskom zapada, izašao je sa potvrdom da će se „asocijacija“ formirati uz šest uslova koja je dao. Zajednica mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom, te ne sme da bude jednonacionalna, i sa postojećim nazivom, i sa isključivo horizontalnom međuopštinskom saradnjom, ona mora i da bude uspostavljena na jugu Srbije za Albance, ali i da se na Severu ugase sve srpske institucije, preda oružje, a uspostavi se nakon što Srbija prizna Kosovo, i to sa Kosovom koje prizna Srbiju, i još pošto Vučić povuče pisma članicama EU protiv Kosova u EU.

U svom zajedničkom autorskom tekstu za srpski Blic i prištinsku Kohu, savetnici francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanske premijerke, pred ove razgovore poručili su: 

„Srbija treba da se pomiri sa činjenicom da je Kosovo susedna zemlja, dok je Kosovo dužno da zaštiti Srbe, preduzimajući mere ka uspostavljanju Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom i pružajući garancije za visoki stepen zaštite za srpsku versku i kulturnu baštinu“.

Razgovori se vode pod zvaničnim posredstvom EU, ali de fakto pokroviteljstvom SAD-a, a samo nekoliko dana pre nego će se sastati evropski ministri, odnosno 22. Evropski savet. Svi oni očekuju pozitivne vesti iz Ohrida.

U međuvremenu Vučić i Kurti nastavljaju sa uzajamnim optužbama, premda sa unekoliko spuštenom loptom ove nedelje, dok je međunarodna diplomatija na vrhuncu – od javnih izjava kao vid ohrabrivanja, preko sastanaka, šatl diplomatije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.