Opozicija i posle Ohrida kritikuje Vučića: Traže ostavku, raspisivanje izbora, referendum, najavljena blokada institucija

Vučić Kurti Ohrid
FOTO: FONET TV

Vlast brani, a opozicija kritikuje. Kao i nakon februarskog susreta u Briselu, kada su se Vučić i Kurti složili oko teksta osnovnog sporazuma EU, opozicija u Beogradu niže nove kritike i dan posle sastanka u Ohridu gde je, iako bez potpisivanja, postignut sporazum o primeni dogovorenog prvog dela Sporazuma.

Vučić je vezao napredak Srbije na evropskom putu njenom kooperativnošću na putu ostvarenja „kosovske državnosti“; „Pokazao je da nije tačno da više nemamo šta da izgubimo oko Kosova“; Potpisivanjem bi se stvorila „velika Albanija“ – neke su od poruka opozicije, koja ujedno zahteva raspisivanje novih izbora i Vučićevu ostavku, a pojedini i referendum, dok drugi najavljuju blokadu institucija. Za to vreme, srpskoj premijerki se čini da će Zajednica srpskih opština sada morati da bude formirana. Ona se ujedno zahvaljuje „od sveg srca“ Vučiću na teškim razgovorima i borbi za mir i stabilnost.

U Ohridu je kasno sinoć, a nakon 12-satnog sastanka Vučića i Kurtija, postignut sporazum o primeni dogovorenog prvog dela Sporazuma za put normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Kosovo se obavezalo da odmah započne primenu člana 7 koji se odnosi na samoupravljanje za Srbe, a primena sporazuma se kao obaveza pojedinačno unosi i u pregovaračka poglavlja za pristup EU i Srbije i Kosova.

Evropska unija je još sinoć objavila i drugi deo sporazuma, nakon što je 27. februara objavila politički – sa 11 članova koji će se sprovoditi upravo prema Implementacionom aneksu, čiji je delić sada usaglašen.

On će se, štaviše, formulisati u narednim mesecima za svaki član pojedinačno i unositi u pregovaračka poglavlja za pristupanje EU.

Predsednik Srbije se nakon dešavanja u Ohridu obraćao u dva navrata, navodeći da nije pristao da potpiše sporazum zato što Kosovo nije priznato, te da ne želi da sa njim pravi međunarodne sporazume. Ipak ocenio je da se juče u Ohridu izborio za mnogo bolji papir nego što je očekivao. Istovremeno je za budućnost najavio mnogo teže stvari, pritom, naglašavajući da ostaje pri crvenim linijama – nema saglasnosti sa članstvom Kosova u UN i nema priznanja Kosova.

I dok međunarodni zvaničnici pozdravljaju dogovor strana, opozicija u Beogradu, kao i u danima koji su usledili nakon susreta u Briselu 27. februara, nastavlja sa kritikama.

Među prvima se još kasno sinoć oglasio bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić.

Ocenio je da sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova ni ne mora biti potpisan, jer je već prihvaćen kao platforma za pregovore u kojima predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveliko učestvuje.

„Vučić besomučno ponavlja kako nije potpisao sporazum. Naši građani moraju da znaju da ovaj sporazum ni ne mora da bude potpisan, jer je već prihvaćen kao platforma za pregovore u kojima Vučić uveliko učestvuje. Naša istorija ne pamti ovakvo obmanjivanje građana“, naveo je Tadić u objavi na Tviteru.

Ponoš: Vučić je vezao napredak Srbije na evropskom putu njenom kooperativnošću na putu ostvarenja „kosovske državnosti“

Predsednik Srbija Centar, Zdravko Ponoš, smatra da je srpski predsednik izašao zadovoljan sa ohridskih pregovora jer je ostvario oba cilja koja je sebi postavio „prvi – da on ponovo ništa ne potpiše, bez obzira što je u ime Srbije preuzeo obavezu i drugi – da odgovornost za ispunjenje te preuzete obaveze prebaci na druge“.

Ponoš je u autorskom tekstu za portal Nova izneo mišljenje da će napredak Srbije na putu evropskih integracija sada neraskidivo biti uslovljen ispunjenjem obaveza iz sporazuma na koji je Aleksandar Vučić upravo dao pristanak.

„Sada ti Vučićevi nepotpisani sporazumi postaju substanca poglavlja 35, poglavlje 35 će biti semafor kroz koji mora da prođe napredak Srbije u svim ostalim oblastima. Poglavlje 35 nije više nešto što nas čeka na kraj puta, ako tamo ikad stignemo, nego ono postaje oberpoglavlje sad i odmah“, zaključuje Ponoš.

Kaže da evropski put Srbije nije više „točak koji se sporo kreće, često u pogrešnom smeru, već bicikl.

„Prednji točak vodi nas u EU, ali pedale ne pokreću taj točak. Pedale pokreću zadnji točak, a on je implementacija kosovskog sporazuma. Taj točak je u stvari poglavlje 35. Da bi napredovali na evropskom putu, Srbija će morati obavezno da okreće kosovski točak“, smatra.

Kaže da to ne znači da je Srbija ovim sporazumom i njegovom realizacijom i milimetar bliže članstvu u EU, i konstatuje da je Vučiić evropski put Srbije čvrsto uslovio kooperativnošću Srbije u ostvarenju kosovske državnosti.

Smatra da slab napredak u sprovođenju sporazuma može usporiti put Kosova ka EU, ako Priština ne ispunjava obaveze, ali i naglašava da je „prioritet autora sporazuma“ zapravo članstvo Kosova u NATO.

„A tu eventualno zabušavanje Prištine u implementaciji ovog sporazuma nije smetnja. Važno je da sporazum otvori vrata da nepriznavači u okviru NATO mogu kreativno da čitaju prihvatanje sporazuma od strane Srbije i da ne zatežu oko ulaska Kosova u NATO. Tako dolazimo do onog za nas nepovoljnog scenarija – Kosovo u NATO, a Srbija nije u EU. Nakon ulaska u NATO, Kosovo je obezbeđeno članom 5. a ne nekim posebnim vojnim kontingentom potrebnim na drugom mestu. Tema ulaska Kosova u UN je inače služila kao crvena marama za odvlačenje pažnje“.

Ponoš zaključuje da je u Ohridu naučena „gorka lekcija – kako nije tačno da više nemamo šta da izgubimo oko Kosova“.

„Dok god je ove vlasti nastavićemo da gubimo. Sve češće i one stvari koje nisu direktno povezane sa temom Kosovo, Vučić će ih već nekako povezati“.

Ekološki ustanak: O sporazumu će se građani izjasniti na referendumu

Da li je Srbija za ili protiv sporazuma EU, neće se pitati ni Žozep Borelj, ni Aljbin Kurti ni Aleksandar Vučić, saopštio je Ekološki ustanak.

O tome će se izjasniti građani Srbije na referendumu, ističe se u saopštenju koje je potpisao narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, prenos N1.

Obradović: Jedini izlaz je Vučićeva ostavka, blokiramo institucije 24. marta

Lider pokreta Dveri, Boško Obradović, ocenio je danas na okupljanju opozicije ispred zgrade Radio televizije Srbije (RTS) da je jedino rešenje političke krize ostavka predsednika Aleksandra Vučića i pozvao na okupljanje u petak 24. marta u 12.44 časova, prenela je agencija Beta.

Nakon protesta koji je ova stranka zajedno sa „državotvornom opozicijom“ održala dan uoči sastanka u Briselu, Obradović je pozvao građane da „zajedničkim snagama svih koji su protiv ove vlasti i francusko-nemačkog sporazuma“ u petak 24. marta u 12:44 „blokiraju sve institucije u državi“:

„Počevši od gradskih i opštinskih uprava do Vlade Srbije. Toga dana obeležićemo godišnjicu početka NATO bombardovanja u svim gradovima i opštinama gde će se održati blokade i pozvati na još veće nacionalno okupljanje oko zahteva da Vučić mora da ode“, rekao je Obradović.

On je naveo da se Vučić sinoć u Ohridu „neovlašćeno obavezao“ da počne sa primenom sporazuma koji je prihvatio u Briselu 27. februara, što je ocenio kao neku vrstu državnog udara.

Vreme je da odgovorimo istom merom i blokiramo Srbiju dok predsednik Srbije ne podnese ostavku zbog neovlašćenog i protivustavnog prihvatanja novog zapadnog ultimatuma

Pozivom na blokiranje institucija 24. marta, oglasio se i Novi DSS.

„Nastavljamo borbu protiv kapitulacije… Vučić mora da ode, izbori su rešenje za izlazak iz krize u koju nas gura režim“, poručili su u objavi na Tviteru.

Da srpski predsednik mora podneti ostavku poručio je i Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“. Ujedno su od predsednika Skupštine zatražili da hitno sazove sednicu na kojoj bi se razgovaralo o sporazumu i isti odbacio „u celini“.

„A što se predsednika Srbije tiče, i njegovoj izdaji će vekovima da se priča i propoveda. I koliko god bio bogat, on sebi i svojoj porodici i svojim potomcima stavlja neviđeni žig stida i sramote u vidu nacionalne izdaje nezabeležene do sada na ovim prostorima“, poručuje Otadžbina.

Kritikovali su i SPC, navodeći da, iako kažu da podržavaju stav da je Kosovo i Metohija deo Republike Srbije, sa druge strane podržavaju politiku srpskog predsednika i francusko-nemački predlog „koji u suštini znači odricanje Srbije od Kosova i Metohije.

Jeremić: Posledice “Šolc-Makronovog” plana su Velika Albanija, jače gaženje demokratije i iskopavanje litijuma u Srbiji

Kritike na račun vlasti u Beogradu stižu i iz Narodne stranke.

Njen predsednik, Vuk Jeremić, izjavio je da bi Srbija, ako predsednik Aleksandar Vučić potpiše „francusko-nemački“ kao „nagradu“ dobila stvaranje „velike Albanije“, još jače gušenje sloboda i demokratije i iskopavanje litijuma.

„Uz sve to, za par godina usledilo bi i plan ’Šolc-Makron 2’ o rešavanju ‘otvorenog pitanja Bosne i Hercegovine’, odnosno o ukidanju autonomije Republike Srpske. U međuvremenu, u Srbiji bi na vlasti ostao Vučić, koji bi ubacio u petu brzinu i gazio nas još jače nego do sada, uz podršku Zapada“, rekao je Jeremić na izbornoj skupštini Opštinskog odbora Narodne stranke Savski venac.

Kaže da će da se bori svom snagom i svim sredstvima protiv „takve propasti“, jer bi potpisivanje značilo da je Srbija „odustala od tapije na Kosovo i Metohiju, koja nam je ostala uprkos bombardovanju i vojnoj kapitulaciji 1999. godine“.

„Ta tapija nije oduzeta čak ni vojno poraženom režimu Slobodana Miloševića u kojem je Vučić bio ministar“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se zalaže za evropsku budućnost Srbije i da bi svi koji žele da dožive tu budućnost morali da se odlučno suprotstave „Šolc-Makronovom“ planu, jer on vodi u nove sukobe i nestabilnost, a ne u evropsku budućnost.

Predsednik Narodne stranke je rekao da bi potpisivanje tog plana neizbežno vodilo ujedinjenju Albanije i Kosova, i da bi, kako kaže, tako stvorena država imala pretenzije za dalje širenje na teritorije Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, pa i Grčke.

„Time bismo budućim generacijama ostavili nove nestabilnosti i sukobe na Balkanu. Stvaranje Velike Albanije bi značilo da srpska verska i kulturna baština za pet do deset godina više ne bi bila srpska, jer bi naši manastiri potpali pod nadležnost Albanske pravoslavne crkve. Naša je dužnost da to sprečimo“, rekao je Jeremić.

On je istakao da je „jedini način na koji bi možda moglo da se spreči“ potpisivanje „Šolc-Makronovog“ plana referendum na kojem bi se građani izjasnili o tom sporazumu.

„Vlast ne bi mogla da pokrade rezultate referenduma jer je situacija jasna – protiv je između 85 i 90 odsto građana“, rekao je Jeremić.

Naveo da je Narodna stranka zato pokrenula akciju prikupljanje potpisa građana za raspisivanje referenduma.

„Ako skupimo dovoljno potpisa, onda više nema rasprave u skupštini da li da se referendum raspiše ili ne, već bi skupština po zakonu morala da ga raspiše“, rekao je Jeremić.

Sporazumi pod pritiskom EU i SAD ne mogu da donesu željeni mir i napredak dva naroda

Oglasila se i Partija kosovskih Srba, navodeći da su u Ohridu poraženi i Srbi sa Kosova i Albanci.

„U Ohridu je trijumfovao pritisak Evrope i Amerike na dešavanja i odnose između Srbije i Kosova. Pokazalo se da se političari na Balkanu i dalje plaše ucena iz Vašingtona i Brisela i da pristanak na te ucene predstavljaju kao svoje pobede“, poručuju iz ove partije.

Naglasili su da budućnost Srba i Albanaca na Kosovu može da se dogodi samo i isključivo u direktnim razgovorima Srba sa Kosova i Albanaca.

Naglašavaju da to u Ohridu nije bio slučaj.

„Za takav trenutak trebaće nam strpljenja i još političke borbe i novih ideja. Sporazumi pod pritiskom EU i SAD ne mogu da donesu željeni mir i napredak dva naroda i svih zajednica koje žive na Kosovu“, smatraju iz Partije kosovskih Srba.

Trajković: Završava se epoha Vučićeve vladavine

Rada Trajković,, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i savetnica ministra u kosovskoj vladi, Nenada Rašića, u današnjoj objavi na Tviteru navela je da se dogovorom u Ohridu „završava epoha Vučićeve vladavine“.

„Njegova upotrebna vrednost je njime završena. Vreme je da nova, demokratska i moderna Srbija radi na implementaciji dogovora i stabilizaciji regiona. Jednom za svagda“, poručila je Trajković.

 

Brnabić: Nedvosmisleno je da će ZSO morati da se formira

I dok je opozicija u Beogradu nedvosmisleno protiv sporazuma Evropske unije, srpskoj premijerki se čini da je sada, odnosno posle razgovora u Ohridu, nedvosmisleno da će Zajednica srpskih opština morati da bude formirana.

Kaže da je to prva tačka svih daljih implementacionih sporazuma, te da je potpuno jasno da će to morati da se uradi u skladu sa sporazumima potpisanim 2013. i 2015. godine.

Smatra i da će formiranje takve ZSO biti rezultat rada, napora i borbe predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pre deset godina i tokom protekle decenije kao i danas.

„Ja želim da mu zahvalim od sveg srca na tome što vodi teške razgovore i ne ustukne ni korak i bori se da nam obezbedi mir i stabilnost i da mi kao Vlada možemo da radimo na podizanju kvaliteta života građana”, rekla je Brnabićeva.

Posebno je istakla da je Vučić bio direktan i da nije okolišao da kaže „šta su naše crvene linije”.

Brnabić je naglasila da su mir i stabilnost neophodni i za završetak započetih infrastrukturnih projekata, jer „bez dugoročnog mira i stabilnosti ne možemo da napredujemo i privlačimo investicije”.

Vučić: Izborili smo bolji papir nego što sam očekivao, u budućnosti biće teži, ne potpisujem jer ne želim međunarodne sporazume

Kurti: Samoupravljanje za srpsku zajednicu i ZSO nisu ista stvar, Vučić beži od potpisivanja sporazuma koji je de fakto priznanje

Ovo je deo Implementacionog aneksa za sporazum od 27. februara

Vučić: Nekakav dogovor smo postigli, imam zrno zadovoljstva, primena ulazi u Pregovarački okvir za EU, pa ko koliko stigne

Borelj: Imamo sporazum, Kosovo odmah na član 7, sporazum i primena ulaze pojedinačno u Pregovaračka poglavlja

Posle skoro 12 sati završeni sastanci u Ohridu, Borelj se uskoro obraća


O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.