Vučić: Nekakav dogovor smo postigli, imam zrno zadovoljstva, primena ulazi u Pregovarački okvir za EU, pa ko koliko stigne

„Danas je bio dan u kojem je trebalo da dogovorimo implementacioni plan. Nekakav dogovor smo postigli. Ja sam zadovoljan zbog toga“, kazao je večeras Aleksandar Vučić. U jednoj rečenici saopštio je dve ključne vesti nakon svojih razgovora sa Kurtijem i Evropljanima danas u Ohridu: Svakako ovo neće biti sve. Ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili, postaće deo pregovaračkog okvira za obe strane i Evropski Savet doneće odluku da to postane deo pregovaračkog okvira.

Sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Ohridu završen je posle skoro 12 sati.

Srpski predsednik i kosovski premijer sastali su se ranije danas prvo odvojeno sa Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a nešto pre 15:30 počeo je trilateralni sastanak. Kako su pojedini mediji, koji prate ovaj događaj u Ohridu javljali, napravljene su dve pauze.

Oni se po drugi put ove godine sastaju u pokušaju evropsko-američke strane da se dvojica lidera dogovore o načinu na koji će se sprovesti sporazum za čiji su se prvi – politički deo već usaglasili 27. februara u Briselu.

Sve je gotovo uslovljeno sastankom evropskih ministara prvo u ponedeljak, a potom 22. i Evropskog saveta.

„Važno je i jedna od ključnih tačaka da je Evropski Savet na putu u procesu koji je dugačak, ozbiljan i koji ne traje jedan dan, ili pet dana. Ako ste mislili da se nešto završava večeras, ne, tek počinje“, rekao je Vučić novinarima.

Potvrđuje ono što će gotovo istovremeno u zasebnom medijskom obraćanju kazati i Žozep Borelj: Evropski savet procenjivaće koliko je ko uradio iz implementacionog plana; odnosno, sporazum i aneks za svaki član ulazi kao sastavni deo pregovaračkog okvira i za Srbiju i za Kosovo.

„Koji će (implementacioni plan) sasvim sigurno, morati da bude proširen, iako meni ne bi smetalo da ostane ovakav“, dodao je srpski predsednik.

To je usled toga, što se večeras kosovska strana složila da „odmah, ali odmah“ započne ispunjavanje člana 7 Baznog sporazuma. Kako je to Borelj kazao – „da pokrene pregovore u dijalogu pod posredstvom EU, na uspostavljanju specifičnog aranžmana i garancija kako bi na odgovarajućem nivou osiguralo samoupravljanje za srpsku zajednicu na Kosovu“.

Zadovoljan je predsednik Srbije što je kao prioritetna obaveza za Kosovo ubačeno formiranje ZSO, u skladu sa prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga.

Zadovoljan je i što nije potpisao ništa.

Otkriva da su i on, ali i kosovski premijer na različite načine, ali ipak, stavili do znanja koje su njihove crvene linije ali i da su napravili pomak u dobroj konstruktivnoj atmosferi.

Potvrdio je da je to, uprkos težini, bio dobar dan.

U odgovoru na pitanje o povratku Srba u institucije, odnosno učešću Srpske liste na izborima, iako je sinoć decidno kazao da Srbi neće učestvovati, večeras je unekoliko ublažio ton, vezujući njihov povratak i učešće sa očekivanjima da Priština pristupi formiranju ZSO, preciznije članu 7.

Vučić je kazao i da se o ovim pitanjima nije razgovaralo danas, već da je Eskobar sa Srpskom listom o tome govorio, ali je spomenuo i mogući jun, kao alternativnu ideju za datum za izbore pored aprilskih.

Predsednik će sutra javnosti Srbije objasniti, kaže, tačku po tačku, i sve detalje sa današnjeg sastanka, a od naredne nedelje primaće na konsultacije sve stranke kako bi se dogovorili da li će se sa ovim dogovorima i rezultatima ići kroz parlament.

„U mesecima pred nama, sasvim sigurno je ozbiljan, ne lak posao“, poručio je Vučić večeras.

Šta je Borelj za to vreme poručio, čitajte u: Borelj: Imamo sporazum, Kosovo odmah na član 7, sporazum i primena ulaze pojedinačno u pregovaralka poglavlja Srbije i Kosova za pristup EU

Ovo je deo Implementacionog aneksa za sporazum od 27. februara

Borelj: Imamo sporazum, Kosovo odmah na član 7, sporazum i primena ulaze pojedinačno u Pregovaračka poglavlja

Posle skoro 12 sati završeni sastanci u Ohridu, Borelj se uskoro obraća


O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.