Hadžiju zatražila ostavku glavnog tužioca zbog slučaja silovanja 11-godišnjakinje

Kurti i Hadžiju
FOTO: Printscreen/Kosovska vlada/Fejsbuk profil

Kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu) reagovala je nakon novog hapšenja šest osoba, koje su u junu ove godine navodno otele i silovale 11-godišnju devojčicu, zatraživši ostavku glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini.

„Zašto Osnovno tužilaštvo nije delovalo u Prištini u junu? Zašto tada osumnjičeni nisu uhapšeni? Zašto se kasni dva meseca?“, napisala je Hadžiju na Fejsbuku.

Kako je navela, najmanje što bi trebalo da se desi, jeste upravo ostavka glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini i tužioca koji je vodio slučaj u junu.

„Bez ostavki i smena onih koji nisu delovali na vreme i u skladu sa odgovornošću, nažalost, možemo imati i druge žrtve“, poručila je Hadžiju.

Slučaj silovanja 11-godišnje devojčice 27. avgusta, potresa kosovsku javnost već danima, a u međuvremenu je ova vest postala i jedna od udarnih u regionu.

Udarna vest od jutros je potvrda novog hapšenja, sada šest osoba, odnosno potvrda da je nesrećna devojčića već bila žrtva trafikinga i silovanja još u junu.

Nakon hapšenja prošle nedelje ukupno pet muškaraca, među kojima ima i maloletnika, kosovsko tužilaštvo je jutros potvrdilo hapšenje još 6 osoba – ukupno 11, u vezi sa slučajevima silovanja i trafikinga nad 11-godišnjakinjom u Prištini ranije u junu.

O moralu sudija i tužioca juče se zapitao i kosovski premijer, ukazujuću na njihovu ćutnju i slabe optužnice, na šta mu je tužilački savet odgovorio da preduzimaju mere, sa uzvratnom porukom vladi da „ispuni svoje ustavne i zakonske obaveze za stvaranje neophodnih uslova za smeštaj i rehabilitaciju žrtava, kako one ne bi bile prepuštene na milost i nemilost nevladinih organizacija“.

Do sada su ostavke dali direktor uprave za postupanje sa zatvorenicima kao i generalni direktor Kosovske policije takođe iz moralnih razloga, ali je Kurti poručio: „Dve ostavke nisu dovoljne“.

Dužnosti su razrešeni i direktor regionalne policije u Prištini i direktor operative u regionalnoj direkciji Prištine.

Civilne organizacije pokrenule su masovne višednevne proteste i uputile zahteve vladi.

Više o ovom slučaju čitajte u:

Ukupno 11 uhapšeno u vezi sa silovanjem 11-godišnje devojčiće, žrtva u dva navrata – u junu i avgustu

Slučaj silovanja u PR: Smenjena dva visoka funkcionera, Kurti pita – Gde je moral sudija i tužilaca

Kolektiv za feminističku misao i akciju nakon silovanja maloletnice: Radikalizovaćemo otpor ako vlada ne odgovori na naše zahteve

Priština: Protesti protiv nasilja nad ženama posle slučaja silovanja maloletnice

Protiv 27-godišnjaka optuženog za silovanje devojčice, već tri zastarele optužnice

Direktor Kosovske policije podneo ostavku posle slučaja silovanja maloletnice

Kosovska vlada će formirati stručnu komisiju za analizu postupaka institucija u slučaju silovanja maloletnice; uhapšen i peti osumnjičeni

Uhapšene četiri osobe od ukupno pet koje se sumnjiče za silovanje u Prištini

Priština: Pet osoba silovalo maloletnicu, više njih uhapšenoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.