Gaši: „Čist put“ za sporazum, LVV neće rizikovati jer je nadomak čiste pobede na sledećim izborima

Špetim Gaši
FOTO: NGO Aktiv/MSC/Youtube

Iako Samoopredeljenje smatra da je odluka suda neprihvatljiva, neće posezati za nedemokratskim sredstvima kako bi pokušali da spreče sprovođenje odluke, tako da ćemo imati miran prenos vlasti, ocenio je za KoSSev, potpredsednik Saveta za inkluzivno upravljanje, Špetim Gaši (Shpetim Gashi).

Upravo je jedno od ključnih pitanja u iščekivanju sinoćnje odluke Ustavnog suda proteklih dana bilo šta će uraditi Samoopredeljenje ukoliko se njom bude praktično odobrio Tačijev dekret da se formira nova kosovska vlada bez izbora, čemu se ova stranka, koja je inicirala postupak u ovom sudu, protivila. To pitanje se posebno sada postavlja, dok stranka istovremeno beleži skok u popularnosti, posebno njen lider Aljbin Kurti.

Simpatizeri ove stranke su već dva puta u više gradova održali tzv. probu protesta, kao upozorenje u iščekivanju odluke ustavnog suda, ali je Aljbin Kurti danas kazao da će LVV odlučiti u narednim danima o daljim koracima.

Ova stranka je pre mesec dana podnela zahtev Ustavnom sudu da oceni ustavnost Tačijevog dekreta, uverena da je ustav striktan u tome da oni kao pobednička stranka na izborima imaju neograničeni vremenski rok da predlože mandatara za sastav nove vlade. Na zahteve predsednika, navodili su da je borba sa virusom korona prioritet, zahtevajući izbore jednom kada se budu ukinule vanredne mere.

Svemu ovome se suprotstavljala očigledna većina aktera na političkoj sceni Kosova, pre svega okupljena oko Hašima Tačija i dominantnog krila LDK okupljenog oko Ise Mustafe i Avdulaha Hotija – dojučerašnjeg koalicionog partnera LVV, premda ni puna dva meseca pre nego su pokrenuli izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi.

U javnosti je takođe preovladalo i mišljenje da su za brzo formiranje vlade bez izbora i očigledno bez Samoopredeljenja bili Trampov izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, kao i deo zvaničnog Beograda, odnosno Srpska lista, koja se formalno držala po strani.

„Svi znamo da Ričard Grenel i Hašim Tači žele ovu vladu i da je ništa ne može zaustaviti. Čak su i mnogi članovi LDK stranke nezadovoljni novom vladom jer znaju da će Hašim Tači biti de fakto premijer. Plata Avdulaha Hotija može porasti na nivo premijera, ali njegova moć neće“, za KoSSev kaže Gaši.

Na pitanje da li će Tači sada imati „brisan prostor“ za postizanje eventualnog sporazuma sa Beogradom, o čemu se mesecima, čak i godinama spekuliše, uz najnovije glasine da se Grenelu sada žuri, Gaši navodi:

„Mislim da će Tači imati čist put prema bilo kakvom sporazumu. Ukoliko taj sporazum bude uključio amnestiju i to da se Specijalni sud dovede na Kosovo, onda će to verovatno NISMA i AAK podržati. LDK će biti preslaba da krene protiv Amerikanaca, pa će se i oni složiti. LVV to neće moći da zaustavi“.
Samoopredeljenje nadomak osvajanja jasne većine na sledećim izborima, neće rizikovati da potkopa podršku

Ipak, Gaši navodi da je Samoopredeljenje istovremeno sada konsolidovana stranka koja ima zrelo vođstvo i koje „neće eksperimentisati ni sa kakvim nekonvencionalnim metodama“.

„Samoopredeljenje je takođe nadomak osvajanja jasne većine na sledećim izborima, do kojih bi moglo da dođe već naredne godine, i neće koristiti nedemokratske metode i tako rizikovati da potkopa podršku koju dobija“, istakao je Gaši.

On ne očekuje nemire, kakve najavljuju pojedini analitičari, podsećajući na trenutni kapacitet Samoopredeljenja ali i njihovu prošlost.

„Verujem da će Samoopredeljenje pronaći načine da pokaže svoje nezadovoljstvo, najverovatnije u vidu mirnih protesta i poveća svoje aktivnosti protiv korupcije i organizovanog kriminala i tako održi svoj zamah“, zaključio je Gaši u razgovoru za KoSSev.

Drugačije očekuje analitičar iz Šilova, Ljubomir Stanojković.

Samoopredeljenje neće niti prihvatiti, niti priznati odluku Ustavnog suda, naveo je ranije danas za naš portal.

„Koristiće sve moguće metode, najviše one koje nemaju atribut demokratski. Uzmimo primer korišćenja suzavca tokom skupštinskih zasedanja“, naveo je on. 

Pročitajte još:

Stanojković: Odluka Ustavnog suda očekivana, Samoopredeljenje neće prihvatiti odluku

Burazer: Politička kriza na Kosovu uz ulogu stranog faktora, ali nova vlada nije garancija za nastavak dijaloga

Kurti: Ustavni sud se zapečatio i obezvredio, nastavljamo bitku protiv korupcionaškog bastiona

Tači: Što je pre moguće formirati novu vladu – jer okolnosti to zahtevaju

REAKCIJE: Odluka dokaz da pravda postoji ili protivljenje volji naroda?

Kosovski Ustavni sud odlučio u Tačijevu korist

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.