Dajmel o odluci ustavnog suda: Veliki korak nazad ambicioznom programu reformi u borbi protiv korupcije

Johana Dajmel
FOTO: DW

„Odluka Ustavnog suda predstavlja veliki korak nazad ambicioznom programu reformi za borbu protiv korupcije i zarobljavanja države koju je pokrenuo Aljbin Kurti“, za KoSSev je ocenila nemačka analitičarka za pitanja Balkana, Johana Dajmel (Johanna Deimel).

Kosovski Ustavni sud proglasio je kasno sinoć dekret kosovskog predsednika, Hašima Tačija, o imenovanju Avdulaha Hotija iz LDK za mandatara nove kosovske vlade ustavnim.

Praktično je sada otvoren put za novu vladu bez izbora čemu se Samoopredeljenje oštro protivilo na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

Odlukom je tako odblokiran proces kojim je još 2. maja kosovska Skupština trebalo da izglasa novu vladu u sastavu LDK, Haradinajeve AAK, Ljimajeve NISMA-e, Pacolijeve AKR, Srpske liste i ostalih partija koje predstavljaju nevećinske zajednice.

Dajmel, koja je do skora bila zamenica direktora za Asocijaciju Jugoistočne Evrope, a sada članica borda, podseća na odluku ovog suda iz 2014. godine, kada je Ustavni sud tada presudio u korist PDK koji je nakon tadašnjih junskih parlamentarnih izbora, pobedivši na izborima, iako bez apsolutne većine, dobio pravo da imenuje premijera i predsednika skupštine, čemu se najviše opirala tada LDK.

„Iako je 2014. godine Ustavni sud doneo sasvim drugačiju odluku, sada dopušta novoj vladi da vrati staru gardu“, navodi ona u pisanoj izjavi za KoSSev.

To će dodatno potkopati političko poverenje građana i podstaći političku atmosferu, smatra Dajmel.

Sa druge strane, slaže se da postoje „problematična područja u tumačenju Ustava Kosova“, te da čak i nakon odluke ustavnog suda se ostavlja prostor za različita tumačenja.

„Politička kriza od kraja marta ukazuje na problematična područja u Ustavu koja čak i nakon iskazanog mišljenja Ustavnog suda ostavljaju prostor za dodatna tumačenja i koja bi mogla da dovedu do daljih prljavih poslova sličnog konteksta i nakon izglasavanja nepoverenja vladi“.

Međutim, sud i odluka suda treba se poštuju, naglasila je.

„Treba ga poštovati tako da vladinu i političku krizu ne prati ustavna, čak ni državna kriza. Brisel, Berlin i Pariz bi trebalo pažljivo da prate kako će predstojeća Hotijeva vlada postupati, posebno u pogledu dijaloga sa Beogradom, i zauzeti jasne stavove u skladu s tim“.

Dajmel koja nije htela da iznosi prognoze, na kraju odgovora je istakla:

„Ali važno je napomenuti: Ustavni sud je Skupštini dao najveću vlast. A o njenom sastavu odlučivaće građani na sledećim izborima“.

Kako su komentarisali sinoćnu odluku Ustavnog suda, odnosno kako vide različite aspekte trenutne situacije ostali analitičari sa kojima smo danas razgovarali čitajte u:

Pročitajte još:

Gaši: „Čist put“ za sporazum, LVV neće rizikovati jer je nadomak čiste pobede na sledećim izborima

Stanojković: Odluka Ustavnog suda očekivana, Samoopredeljenje neće prihvatiti odluku

Burazer: Politička kriza na Kosovu uz ulogu stranog faktora, ali nova vlada nije garancija za nastavak dijaloga

Kurti: Ustavni sud se zapečatio i obezvredio, nastavljamo bitku protiv korupcionaškog bastiona

Tači: Što je pre moguće formirati novu vladu – jer okolnosti to zahtevaju

REAKCIJE: Odluka dokaz da pravda postoji ili protivljenje volji naroda?

Kosovski Ustavni sud odlučio u Tačijevu koristPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.