Tači: Što je pre moguće formirati novu vladu – jer okolnosti to zahtevaju

Tači
Foto: KoSSev

„Potvrđeno je da je volja građana zastupljena u svim partijama, a ne volja samo jedne partije. Sada, što je pre moguće treba da se formira nova Vlada, pošto i okolnosti zahtevaju, funkcionalnu, efektivnu i efikasnu vladu. S toga pozivam sve institucije, sve političke partije, da sprovode sve odluke Ustavnog suda, da ih sprovode i da ih poštuju. Pozivam institucionalne i partijske lidere da radimo zajedno kako bismo imali regularnu demokratsku tranziciju. Pozivam i medije i civilno društvo, da doprinesu ovoj tranziciji, jačanju demokratije, jačanju institucija i poštovanju ustavnosti Kosova„, rekao je na konferenciji za medije kosovski predsednik Hašim Tači nakon što je kasno sinoć Ustavni sud jednoglasno odlučio u korist Tačijeveg dekreta, o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara za sastavljanje nove vlade i ujedno ukinuo privremenu zabranu primene ovog dekreta.

Tači je istakao da je ovo važan dan za demokratiju i još jednom pozdravio odluku Ustavnog suda koja otvara put formiranju nove vlade. Dodao je da je bio pažljiv u svakom koraku koji je preduzeo i da su u skladu sa Ustavom.

„Najbitnije je da je Ustavni sud potvrdio da je Skupština Kosovo najviša politička institucija u zemlji. Treba da sačuvamo ustavni poredak i integritet sistema pravde na Kosovu, koje cene i građani, ali i čitava međunarodna zajednica. Da sačuvamo mir i stabilnost“.

Dodao je i da je sada najbitnije da se fokusira na ono što je najvažnije za građane – razvoj i prosperitet, raditi na ekonomskom oporavku i fokusirati se na uspešno prevazilaženje pandemije.

„Istovremeno, nastavljamo sa reformama u pravdi, privredi i ostalim vladinim institucijama. Da ojačamo bezbednosne institucije i institucije zaštite“, dodao je Tači.

Kosovski predsednik je na ovoj konferenciji ponovio i pozvao Evropsku uniju da što pre donese kako je naveo, „zasluženu odluku o viznoj liberalizaciji“.

„Da radimo, svi zajedno, kako bi Kosovo, što pre postalo deo NATO-a i Evropske unije“.

Naglasio je i da svi zajedno, bez partijskih ili ideoloških razlika, nosioci institucija
Kosova, političke partije, pozicija i opozicija, nastave da čuvaju i jačaju poseban odnos i doživotno partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„U potpunosti sam ubeđen da ćemo zajedno uspeti!“, zaključio je kosovski predsednik.

Kosovski Ustavni sud odlučio je kasno sinoć u korist kosovskog predsednika povodom njegovog dekreta o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara za sastavljanje nove vlade. Ujedno je ukinuo svoju privremenu meru kojom je još pre skoro mesec dana privremeno suspendovao primenu dekreta, tj. mogućnost da LDK formira novu vladu. Mišljenje ovog suda je da izglasavanje nepoverenja ne mora nužno da znači održavanje novih izbora, za šta se zalagalo Samoopredeljenje, dok povodom tvrdnji ove stranke da isključivo oni mogu da daju ime mandatara i da nisu vremenski ograničeni, Ustavni sud poručuje da je predlaganje mandatara privilegija, a ne „dodeljeno ovlašćenje za blokiranje formiranja vlade“.

Kosovski Ustavni sud odlučio je kasno sinoć u korist kosovskog predsednika povodom njegovog dekreta o e“.

Više o tome šta se sinoć dešavalo pročitajte u :

REAKCIJE: Odluka dokaz da pravda postoji ili protivljenje volji naroda?

Kosovski Ustavni sud odlučio u Tačijevu korist

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.