Kurti: Ustavni sud se zapečatio i obezvredio, nastavljamo bitku protiv korupcionaškog bastiona

Kurti Aljbin
FOTO: KoSSev

Ne radi se mnogo o ustavnim pitanjima koliko o metodi da se izrazi disciplinsko kažnjavanje bez presedana, u prvoj reakciji nakon noćašnje odluke Ustavnog suda oglasio se vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, koji prema svemu sudeći neće još dugo ostati na ovoj funkciji.

Odluku je okarakterisao kao nezamislivu i neprihvatljivu.

„Sa obzirom na to da je nepoštena, ona je neprihvatljiva“, istakao je Kurti.

„Umesto da tumači Ustav, izgleda da je ovaj sud imao takav pristup: pošto predsednik ima pravo, hajde da pokušamo da ga opravdamo“, naglasio je Kurti u pisanoj poruci na svojoj Fejsbuk stranici.

„Sud je naveo da 2010. i 2017. godine, posle uspešnih zahteva za izglasavanje nepoverenja, u Skupštini nije bilo volje niti većine da se formira nova vlada, ali kako su to utvrdili, nije poznato, sa obzirom na to da se Skupština automatski raspustila. Istina je da predsednik nema apsolutno pravo da raspusti Skupštinu, ali, upravo iz tog razloga, ona je ograničena inicijativom nepoverenja kao kriterijum za to“.

Sud je odluku napisao na takav način da kaže kako pobednik izbora uopšte ne postoji, kao da je pobednik nepostojeći.

„U demokratskom svetu se može naći svega nekoliko ili nijedan slučaj kada su pobednik izbora i sama vlada spremni za nove izbore, i to im se onemogućava od strane Ustavnog suda i predsednika pozivajući se na fiktivnu većini u skupštini, i iskrivljujući izjave i objektivne razloge kao što je bilo teško stanje sa pandemijom“.

Sa druge strane, kako navodi Kurti, sud uočava razliku između raspuštanja i izvršne ostavke.

„Nažalost, Ustavni sud se svrstao na stranu otmičara države. To pre svega govori o njemu i to više od pitanja kojim se bavio. Zapečatio se i obezvredio“ naglasio je Kurti.

Kurti je štaviše izneo tvrdnju da je umesto tumačenja, sud „ponovo napisao Ustav, npr. tačke 13 i 18“.

Najavio je da će njegovi pravni savetnici dati detaljnu procenu nakon što dobiju ceo tekst odluke. A kakvi će naredni koraci biti obavestiće javnost u narednim danima.

„Naša bitka se nastavlja zajedno sa samosvesnim ljudima protiv ovog korupcionaškog bastiona“ poručio je Kurti.

Kosovski Ustavni sud odlučio je kasno sinoć u korist kosovskog predsednika povodom njegovog dekreta o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara za sastavljanje nove vlade. Ujedno je ukinuo svoju privremenu meru kojom je još pre skoro mesec dana privremeno suspendovao primenu dekreta, tj. mogućnost da LDK formira novu vladu a na prethodni zahtev LVV.

Mišljenje ovog suda je da izglasavanje nepoverenja ne mora nužno da znači održavanje novih izbora, za šta se zalagalo Samoopredeljenje.

Istovremeno povodom tvrdnji ove stranke da isključivo oni mogu da daju ime mandatara i da nisu vremenski ograničeni, Ustavni sud poručuje da je predlaganje mandatara „privilegija“, a ne „dodeljeno ovlašćenje za blokiranje formiranja vlade“.

Među prvima koji su reagovali posle odluke Ustavnog suda su bili kosovski predsednik Hašim Tači, koji je pozdravio odluku suda i jutros ponovo na konferenciji pozvao na što brže formiranje nove vlade, kao i američka ambasada u Prištini.

Pročitajte još.

Tači: Što je pre moguće formirati novu vladu – jer okolnosti to zahtevaju

REAKCIJE: Odluka dokaz da pravda postoji ili protivljenje volji naroda?

Kosovski Ustavni sud odlučio u Tačijevu korist

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.