REAKCIJE: Odluka dokaz da pravda postoji ili protivljenje volji naroda?

ustavni-sud-kosova (1)
FOTO: N1

Kosovski Ustavni sud odlučio je kasno večeras u korist kosovskog predsednika povodom njegovog dekreta o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara za sastavljanje nove vlade. Ujedno je ukinuo svoju privremenu meru kojom je još pre skoro mesec dana privremeno suspendovao primenu Tačijevog tj. mogućnost da LDK formira novu vladu. Mišljenje ovog suda je da izglasavanje nepoverenja ne mora nužno da znači održavanje novih izbora, za šta se zalagalo Samoopredeljenje, dok povodom tvrdnji ove stranke da isključivo oni mogu da daju ime mandatara i da nisu vremenski ograničeni, Ustavni sud poručuje da je predlaganje mandatara privilegija, a ne „dodeljeno ovlašćenje za blokiranje formiranja vlade“. 

Iako je odluka objavljena malo pre 23 časa, medije i društvene mreže preplavila je najezda reakcija – kako kosovskih političara koji pozdravljaju ili osuđuju odluku, tako i međunarodnih predstavnika koji pozivaju na poštovanje Ustavnog suda.

Tači: Bio sam uveren da sam svaki korak preduzeo u skladu sa Ustavom

Među prvima se oglasio kosovski predsednik, Hašim Tači, koji je pozdravio odluku Ustavnog suda i rekao da je bio siguran da su njegovi postupci bili u skladu sa Ustavom Kosova.

„Pozdravljam odluku Ustavnog suda u vezi sa ocenom ustavnosti mog dekreta povodom imenovanja g. Hotija, za kandidata za novog premijera. Bio sam uveren da je svaki korak koji sam preduzeo u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i drago mi je što je to potvrdio i Ustavni sud“, napisao je Tači na svom Fejsbuk nalogu.

On navodi i da političke stranke i sve institucije moraju poštovati odluku Ustavnog suda i da više ne treba gubiti vreme sa formiranjem nove vlade.

Mustafa: „Dokaz da Kosovo i pravda funkcionišu“

Malo pre ponoći oglasio se i Isa Mustafa, lider LDK – stranke kojoj je nakon ove odluke otvoren put za formiranje vlade, a čijeg je mandatara za sastav nove vlade Samoopredeljenje i optužilo kao jednog od predvodnika inicijative za izglasavanje nepoverenja vladi u kojoj je LDK bila u koaliciji sa LVV-om, premda svega nepuna dva meseca.

Poručio je da je presuda Ustavnog suda još jednom dokazala da Kosovo i pravda Kosova funkcionišu.

„Mi smo, kao LDK, uvek poštovali odluke Ustavnog suda, bez obzira da li se one nama sviđaju ili ne, ali složili smo se da je ovaj sud podelio pravdu u pogledu osnovnih kosovskih pitanja. Ustavni sud je bio veoma oprezan“, rekao je Mustafa za RTV Dukađini, prenosi RTK2.

Mustafa je dalje rekao da odluka pripada svim političkim subjektima „jer svi oni mogu biti deo implementacije ove odluke“.

Ubeđen je će odluka biti sprovedena i da ide u prilog jačanju demokratije.

Hoti: Niko nije izgubio, vreme da se ujedinimo

U međuvremenu se oglasio i mandatar za sastavljanje nove vlade ispred LDK, Avdulah Hoti, koji je takođe pozdravio odluku Ustavnog suda.

U objavi na Fejsbuku poručio je da „niko nije izgubio, te da je potrebno da se ponovo uspostavi poverenje.

„Kao kandidat za premijera Vlade Kosova pozdravljam odluku Ustavnog suda. Vreme je da se ujedinimo zarad budućnost zemlje i naših građana. Niko nije izgubio. Potrebno je vratiti poverenje između nas i poštovati institucionalni poredak. To je naša zajednička obaveza“, poručio je Hoti.

„Zajedno sa strateškim prijateljima – Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom marljivo raditi na realizaciji evroatlantskih integracija“, dodao je.

Arben Gaši: Sednica o formiranju vlade pre ponedeljka

Šef poslaničke grupe LDK, Arben Gaši, najavio je da će se konsultacije povodom formiranja nove vlade održati već sutra dok ujedno očekuje da će se vanredna sednica na kojoj će se glasati o novoj vladi održati pre ponedeljka.

Gaši ujedno tvrdi da koalicija predvođena LDK ima većinu za formiranje vlade.

Haradinaj: Što pre formirati vladu, nema vremena za gubljenje

Među onima koji su pozdravili odluku Ustavnog suda bio je i budući koalicioni partner LDK, lider AAK, Ramuš Haradinaj, koji je prethodnih dana bio takođe veoma aktivan i za koga se, odnosno AAK, očekuje prema spekulacijama, da bude deo vlade ponovo.

„Pozdravljam presudu Ustavnog suda kojom je trasiran put za formiranje nove vlade. Pozivam sve strane da poštuju ovu odluku i postupaju u skladu sa njom“, poručio je Haradinaj u objavi na Fejsbuku.

Avdulaha Hotija savetuje da što pre sastavi tim i da se bez gubljenja vremena zakaže sednica za izglasavanje vlade.

„U datim okolnostima, svaki izgubljeni dan pričinjava štetu ekonomiji i blagostanju građana. Kosovo nema vremena za gubljenje“.

PDK neće glasati za Hotijevu vladu, poštovaće odluku Ustavnog suda

Odmah nakon odluke Ustavnog suda, PDK, predvođena Kadrijem Veseljijem, ponovila je da neće glasati za vladu predvođenu Avudlahom Hotijem, te da žele da budu u opoziciji.

Sa druge strane, iz ove stranke je rečeno da će poštovati odluku Ustavnog suda.

„Kosovo ima dobru tradiciju poštovanja odluka. Očekujemo brzu promenu vlasti“, izjavio je za KTV Betim Đođi (Gjoshi) iz PDK.

Hadžiu: Odluka Ustavnog suda skandalozna

I dok budući koalicioni partneri vlade Avdulaha Hotija, kao i sama LDK pozdravljaju odluku Ustavnog suda, Samoopredeljenje, koje je i zatražilo ocenu ustavnosti dekreta kosovskog premijera, naziva je skandaloznom.

Ove navode iznela je ministarka pravde iz LVV, Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu).

Odluku ujedno vidi kao protivljenje volji naroda.

Svoje nezadovoljstvo odlukom suda izrazio je i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova, Gljauk Konjufca, poručivši da će ona izazvati revolt građana.

„To je skandalozna odluka, Ustav je doneo skandaloznu odluku. Kakve su to sudije?“, rekao je je Konjufca.

Pre donošenja današnje odluke Ustavnog suda, više hiljda pristalica pokreta Samoopredeljnja okupilo se ispred zgrade vlade i širom trgova u Prištini sa zahtevom održavanja novih izbora. VIše o tome ovde.

Čeku: Sud nije tumačio odredbe, već je stvorio nove

Skandalozna je opisni pridev koji je upotrebio i poslanik Samoopredeljenja, Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku).

„Presuda nije samo skandalozna, već prevazilazi i tekst i duh Ustava u celini. Ustavni sud nije protumačio ustavne odredbe, već je stvorio nove odredbe u pogledu uslova i nadležnosti predsednika. Predmet razmatranja bio je predsednikov dekret, a ne predsednikove konsultacije sa političkim strankama, koje nisu predviđene i nikada nisu bile ustavna praksa. Nakon izglasavanja nepoverenja u prošlosti Ustavni sud je proizvoljno odredio rokove koji ne postoje u Ustavu. Sud nije skupština. Republika nije Hašim. Izbori nemaju alternativu“, ocenio je Čeku.

Povodom odluke kosovskog Ustavnog suda za sada se nije oglasio vršilac dužnosti kosovskog premijera i lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti.

Ambasada SAD pozvala na sprovođenje odluke Ustavnog suda

Među prvima je nakon odluke Ustavnog suda reagovala američka ambasada u Prištini.

Kao i prethodnog dana, ova ambasada pozvala je sve institucije i političke stranke da sprovedu današnju i sve odluke Ustavnog suda Kosova.

„Molimo sve čelnike da rade zajedno za tranziciju po zakonu u interesu mira, stabilnosti i prosperiteta za sve stanovnike Kosova“.

Grenel: Radujem se saradnji sa novom vladom

Nije izostali ni reakcija izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričarda Grenela.

U izjavi za Gazeta Express, Grenel je pozvao strane da poštuju odluku Ustavnog suda.

„Ustavni sud se oglasio. Da bi se garantovao mir i stabilnost i održao integritet pravosudnog sistema na Kosovu – svako mora poštovati odluku Suda“, izjavio je Grenel.

Ujedno je poručio da se raduje tome što će „nastaviti saradnju sa građanima Kosova i njihovom vladom“.

A nekoliko dana pre donošenja konačne odluke Ustavnog suda oglasila se britanska ambasada sa pozivom na poštovanje odluke, kakva god ona bila.

Podsetimo, kosovski Ustavni sud privremeno je suspendovao dekret kosovskog predsednika o imenovanju Avdulaha Hotija iz LDK za mandatara za sastavljanje nove vlade 1. maja, nakon što je ocenu ustavnosti dekreta tada dan ranije zatražio pokret Samoopredeljenje koji se protivi formiranju nove vlade bez održavanja izbora.

Odluci kosovskog Ustavnog suda prethodio je do pred samo glasanje niz uzajamnih optužbi LVV i Aljbina Kurtija sa jedne strane, i Hašima Tačija, odnosno LDK sa druge, o tome ko je prekršio kosovski ustav, uzurpirao vlast i nezakonito postupao.

Pozitivan ishod odluke Ustavnog suda povodom ovog dekreta iščekivali su Tači, kao i LDK, koja je u međuvremenu sastavila koaliciju i tvrdi da ima većinu za sastavljanje vlade.

LDK je odmah nakon što je privremeno suspendovana primena dekreta kosovskog predsednika najavila da ne odustaje od formiranja vlade čiji će deo biti Nisma Fatmira Ljimaja, AAK, Ramuša Haradinaja, AKR, Bedžeta Pacolija, kao i predstavnici manjina na Kosovu, među kojima je i Srpska lista.

Pročitajte još:

Kosovski Ustavni sud odlučio u Tačijevu korist

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.