Burazer: Politička kriza na Kosovu uz ulogu stranog faktora, ali nova vlada nije garancija za nastavak dijaloga

Foto: Medija Centar

Kosovo i dijalog nisu tema u Srbiji, a iako je strani faktor imao uticaja na političku krizu na Kosovu, nova vlada ipak neće imati političku volju za postizanjem sporazuma se Beogradom, rekao je za KoSSev, izvršni urednik portala European Western Balkans Nikola Burazer. Volje za sporazumom, nema ni u Srbiji, smatra on, gde je sva pažnja preusmerena na izbore.

Kosovski Ustavni sud proglasio je kasno sinoć dekret kosovskog predsednika, Hašima Tačija, o imenovanju Avdulaha Hotija iz LDK za mandatara nove kosovske vlade ustavnim. Ovom odlukom odblokiran je proces kojim je još 2. maja kosovska Skupština trebalo da izglasa novu vladu u sastavu LDK, Haradinajeve AAK, Ljimajeve NISMA-e, Pacolijeve AKR, Srpske liste i ostalih partija koje predstavljaju nevećinske zajednice.

Na Kosovu se odluka iščekivala sa velikim interesovanjem ali i uz tenzije i međusobna optuživanja Samoopredeljenja (LVV) i kosovskog predsednika Hašima Tačija, za pokušaje neprimerenog pritiska na sud.

Podsećamo, upravo je pokret Samoopredeljenje, partija koja je pobedila na parlamentarnim izborima oktobra 2019. godine i čija je vlada oborena krajem marta na predlog njihovog koalicionog pratnera, LDK, bio taj koji je uputio zahtev Ustavnom sudu da oceni ustavnost Tačijevog dekreta.

Nova kosovska vlada mogla bi da utiče i na nastavak pregovora sa Beogradom. Razlika između bivših koalicionih partnera i po ovom pitanju, bila je značajna. Dok je LDK tražila bezuslovno ukidanje taksi i nastavak dijaloga, Kurti je na kraju prihvatio ukidanje taksi uz reciprocitet, što je naišlo na nezadovoljstvo Trampovog izaslanika za dijalog, Ričarda Grenela.

O dijalogu sa Prištinom se u Srbiji gotovo uopšte ne govori, a ako se negde i spominje, to je u kontekstu unutrašnje političke borbe na Kosovu. U Srbiji se očekuju parlamentarni izbori 21. juna, ali pitanje Kosova uopšte nije tema, budući da je sva pažnja na pitanju izbornih uslova i eventualnog učešća opozicionih stranaka

U Beogradu, međutim, unutrašnja previranja na Kosovu nisu bila tema, a efekat nove vlade na eventualni nastavak dijaloga nije zagarantovan, ocenjuje za KoSSev Nikola Burazer, izvršni urednik portala European Western Balkans, dodajući da je skeptičan po pitanju postizanja sporazuma u novim, izmenjenim okolnostima u Prištini.

„Skeptičan sam po pitanju postojanja političke volje na Kosovu da se postigne sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Strani faktor je svakako imao važnu ulogu u političkoj krizi na Kosovu i sada se može očekivati da nova vlada napravi iskorak u tom smeru u odnosu na Kurtijevu. Međutim, to i dalje ne znači da će nova vlada biti spremna na ozbiljnije kompromise sa Srbijom, budući da je situacija na Kosovu vrlo osetljiva, a svaki ustupak Srbiji poput stvaranja Zajednice srpskih opština ili promene granica je izuzetno nepopularan. Čak i da se nekakav sporazum postigne, ostalo bi veliko pitanje njegove održivosti“, rekao je Burazer za KoSSev.

Ni u Beogradu, gde je politička situacija stabilnija i predvidljivija, takođe nema političke volje za takvim razvojem događaja, smatra.

„Ono što je svakako jasno jeste da će Srpska napredna stranka biti pobednik ovih izbora i da Aleksandar Vučić neće imati ozbiljniju opoziciju unutar institucija za postizanje sporazuma sa Kosovom. Opozicija van parlamenta i pokušaj delegitimizacije nove vlade bojkotom izbora mogu stvoriti probleme Aleksandru Vučiću i dovesti do produbljivanja političke krize, ali sve manje izgleda da će to predstavljati nepremostivu prepreku za sporazum sa Kosovom. Pitanje je, međutim, da li u Srbiji postoji politička volja da se povuče takav nepopularan potez u ovom trenutku, naročito s obzirom na to da se očekuju i negativne ekonomske posledice pandemije“, objašnjava.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.