Danas saslušanje Saljiha Mustafe i Agima Čekua

Gucati
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; sinoćno izdanje)

Prvi pritvorenik Specijalnog suda Saljih Mustafa pojaviće se u ponedeljak pred Haškim tribunalom u vezi sa optužbama za ratne zločine.

Ovo će biti prvo saslušanje i biće otvoreno za javnost na mreži, što će biti prvo ove vrste nakon tri godine otkako su Specijalizovane komore u potpunosti pravno funkcionalne.

Advokat akreditovan pri Specijalnom sudu Tauljant Hodaj (Taulant Hodaj) naglašava da se u ponedeljak može doneti odluka o vremenu Mustafinog pritvora, u zavisnosti od toga koliko Tužilaštvo bude zatražilo.

Tada će on i odbrana imati 30 dana da ospore optužnicu protiv njega.

„Postoji pravni osnov i za hapšenje i za odbranu sa slobode, u zavisnosti od zahteva tužilaštva, odlučiće Sud. Ali prvi slučaj su nastavili hapšenjima i verujem da će se sutra videti da li će biti zahteva za pritvor, a kako se čini biće ga, tako da tokom sudskog postupka optuženi neće imati tu prepreka u pozivanju ili odlasku-dolasku sa Kosova u Hag“, naveo je Hodaj.

Pored Mustafe, i bivši komandant glavnog štaba OVK Agim Čeku (Çeku) u ponedeljak će u Hagu biti saslušan kao osumnjičeni.

Njegov advokat Artan Ćerkini (Çerkini) rekao je za Kohu da Čekuovo saslušanje treba da započne u 09:30.

U petak su, po nalogu Specijalizovanog tužilaštva, uhapšena i dvojica lidera Udruženja ratnih veterana OVK, Hisni (Hysni) Gucati i Nasim Haradinaj.

Za njima su izdate poternice zbog krivičnih dela protiv sprovođenja pravde, a to su zastrašivanje svedoka, osveta i kršenje tajnosti postupka.

Advokat Ćerkini kaže da, pošto još uvek nije podignuta optužnica protiv njih, Gucatiju i Haradinaju će prvobitno biti određena mera bezbednosti.

„Prvo pitanje o kojem se razgovara za Gucatija i Haradinaja biće pitanje pritvora. Dakle, da li će im biti određen pritvor, potom dolazi faza optužnice i faza suđenja. Ne usuđujemo se da prejudiciramo ove proceduralne korake dok se isti i ne dogode“, rekao je Ćerkini.

Prema Krivičnom zakoniku Kosova, za krivično delo zastrašivanje svedoka, Gucati i Haradinaj mogu biti osuđeni na dve do deset godina zatvora. Osveta se može kazniti zatvorom do tri godine. Što se tiče kršenja tajnosti postupka do jedne godine.

Advokati kažu da bi, ako tužilaštvo smatra da su druge osobe omogućile otkrivanje poverljivih podataka, mogle da se suoče sa istom sudbinom kao i šefovi Udruženja veterana.

KoSSev/nedavni članci:

Agim Čeku sutra ujutru na saslušanju u Hagu kao osumnjičeni

Nasim Haradinaj takođe optužen za zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka

Kampanja protiv suda zaustavljena hapšenjem Gucatija i Haradinaja, ali cilj ispunjen – nema svedoka

DW: Zločini „OVK“ – kada svedoci utihnu

Saljih Mustafa pred Specijalnim sudom u ponedeljak

STK: Gucati osumnjičen za zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka

Tači: Sud da odgovori na monstruozne navode o „Žutoj kući“, „spektakularne akcije“ nisu potrebne

Miftaraj: Hapšenja u skladu sa mandatom suda, pokazatelj da su dokumenta procurela

Nakon Gucatija uhapšen i Nasim Haradinaj

Specijalne jedinice EULEX-a u kancelarijama Udruženja ratnih veterana „OVK“: Uhapšen Gucati

Specijalni sud obelodanio prvu optužnicu

Reakcije iz PR nakon prvog hapšenja STK: Sud izgubio kredibilitet, krivi poslanici koji su „podigli ruku“

Mediji: Uhapšen šef obaveštajne službe KBS; Porodica tvrdi odveden u Hag

Tužilaštvo u Hagu: Uhapšen Saljih Mustafa

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.