Saljih Mustafa pred Specijalnim sudom u ponedeljak

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Jedan od osnivača nekadašnje „OVK“, a sada visoki zvaničnik u kosovskom ministarstvu odbrane, Saljih Mustafa, pojaviće se prvi put u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu ovog ponedeljka u 15. časova, potvrđeno je danas iz Specijalizovanih veća.

Prvo pristupanje sudu Saljiha Mustafe biće javno uključujući i ono se može pratiti uživo na internet stranici Specijalizovanih veća Kosova, na kojoj će se emitovati uz neznatno zakašnjenje, dodaje se u saopštenju

Sudsko zasedanje moći će i da se prati i iz galerije za posetioce sudnice Specijalizovanih veća u Hagu.

Usled preduzetih mera u sprečavanju širenja bolesti kovid-19, kako je saopšteno, u galeriji za posetioce i medijskom centru će na raspolaganju biti ograničeni broj mesta, zbog čega je neophodno da se posetioci prijave unapred.

Prijavljivanje se može izvršiti do 27. septembra u 12 časova slanjem imejla na adresu [email protected]. U imejlu navedite ime i prezime, datum rođenja, državljanstvo i broj pasoša ili lične karte, status (npr. posetilac, akreditovani diplomata, predstavnik nevladine organizacije/građanskog društva) i ostale relevantne podatke.

Novinari treba da dostave i naziv svoje medijske kuće, mesto boravka i rada, kao i skeniranu pres karticu, poručuju iz Specijalizovanih veća, uz naznaku da će, po dobijanju prijave Sud potvrditi da li ima slobodnih mesta.

Više informacija o ovome možete pronaći ovde.

Podsetimo, optužnica protiv Saljiha Mustafe potvrđena je još 12. juna 2020, ali je međutim obelodanjena tek pre dva dana, svega nekoliko sati nakon što je uhapšen u Prištini i prebačen u Hag.

Tada je i najavljeno da će se uskoro saopštiti i informacija o prvom pojavljivanju ovog optuženog pred sudijom za prethodni postupak.

Saljih Mustafa se u optužnici tereti da je individualno krivično odgovoran za ratne zločine po međunarodnom pravu, odnosno za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine.

Juče su ujedno izvršena još dva hapšenja u Prištini. Istražitelji Specijalizovanih veća Kosova i pripadnici misije EULEX uhapsili su predsednika Udruženja veterana „OVK“, Hisnija Gucatija, a potom i, kako su preneli prištinski mediji, zamenika predsednika ovog udruženja, Nasima Haradinaja.

Specijalno tužilaštvo u Hagu potvrdilo je potom samo hapšenje Hisnija Gucatija i da je prebačen u Hag, a potom u novom saopštenju i da mu se stavljaju na teret krivična dela protiv pravosuđa, odnosno, zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka.

Podsetimo, javnost već tri nedelje trese afera navodnog curenja hiljada stranica navodnih fajlova Specijalnog tužilaštva iz Haga, i to tako što su ovi spisi u tri navrata donošeni u sedište „Udruženja ratnih veterana OVK“, a dok su o sadržaju istih pripadnici ovog udruženja obaveštavali javnost. 

Pročitajte još:

STK: Gucati osumnjičen za zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka

Tači: Sud da odgovori na monstruozne navode o „Žutoj kući“, „spektakularne akcije“ nisu potrebne

Miftaraj: Hapšenja u skladu sa mandatom suda, pokazatelj da su dokumenta procurela

Nakon Gucatija uhapšen i Nasim Haradinaj

Specijalne jedinice EULEX-a u kancelarijama Udruženja ratnih veterana „OVK“: Uhapšen Gucati

Specijalni sud obelodanio prvu optužnicu

Reakcije iz PR nakon prvog hapšenja STK: Sud izgubio kredibilitet, krivi poslanici koji su „podigli ruku“

Mediji: Uhapšen šef obaveštajne službe KBS; Porodica tvrdi odveden u Hag

Tužilaštvo u Hagu: Uhapšen Saljih MustafaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.