Crveni krst K. Mitrovice u akciji ublažavanja posledica poplava

FOTO: Crveni krst Kosovska Mitrovica

Poplave uslovljene padavinama su prethodnih dana napravile veliku štetu, a naselje Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici je najviše pogođeno usled izlivanja reke Ibar iz rečnog korita.

Nezapamćene poplave postavile su velike izazove i zadatke i Crvenom krstu Kosovska Mitrovica, koji je, na terenu pomagao najugroženijima, izvršili su crpljenje vode iz poplavljenih prostorija, postavljanje sušilica i distribuciju garderobe i neophodnih artikala pomoći, rekao je za Radio Mitrovica sever sekretar Crvenog krsta Kosovska Mitrovica, Saša Nikolić.

Kaže da je Crveni krst od početka poplava u pripravnosti i prati situaciju.

“Međutim, mi ne raspolažemo specijalnim ekipama koje bi ulazile u crvenu zonu, što podrazumeva direktnu odbranu od poplava i evakuaciju. Moramo voditi računa o našim volonterima, jer to nije naša specijalizovana aktivnost i volonteri nisu osigurani, i iz svih tih razloga mi se uključujemo u nekoj kasnijoj fazi”, navodi Nikolić.

Sa povlačenjem vode krenula je i pojačana aktivnost volontera, koji su se angažovali da daju svoj doprinos za boljitak zajednice.

“Krenuli smo u obilazak terena i uradili smo našu procenu. Ne kažem da je to najpreciznija procena, ali smo uradili prvu brzu procenu stanja na terenu. Mapirali smo objekte koji su najviše oštećeni, kao i ostale kojima smo mogli da priđemo i gde nam je situacija na terenu dozvolila. Nakon što se voda povukla, stigli smo do svih porodica i razgovarali sa njima. Negde smo uradili procenu, a ostalo ćemo danas. Najugroženije su kuće u naselju Bošnjačka mahala. U zgradama je voda ušla samo u ulaze, dok u stanove nije, tako da smo se fokusirali na kuće, gde se voda povukla” rekao je Nikolić.

Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici je izvršio dezinfekciju zidova i nakon toga su se stekli uslovi da uključimo naše sušilice, koje zahvaljujući Crvenom krstu KiM imamo na raspolaganju, dodaje Nikolić.

“To su za sada tri sušilice. Molim građane za strpljenje. Radićemo po prioritetima, i radićemo jednu prostoriju u domaćinstvu, kako bi oni mogli da se vrate da žive u svojim domovima, pa kada se završi druga faza onda nešto više”, istakao je.

Mobilno-tehnički tim Crvenog krsta Kosovske Mitrovice se uključio i u isušivanje prostora između zgrada u Ulici knjaza Miloša i pomagao vatrogasnim jedinicama u isušivanju vode iz trafo stanice u tom naselju.

“Trudili smo se da budemo od koristi. Situaciju ćemo i dalje pratiti i potruditi se da dođemo do svih porodica koje su spremne da se vrate u svoje domove. U međuvremenu smo obilazili porodice koje su evakuisane i koje su smeštene u Studentskom centru. Tu smo odneli simboličnu pomoć u vidu najosnovnijih potreba, garderobu, igračke za decu i ostale stvari. Zahvaljujući Crvenom krstu Kosova i Metohije obezbedili smo i poseban režim ishrane za jedno dete. Bili smo sa tim ljudima, nismo u situaciji da rešimo njihove probleme, ali se trudimo da ublažimo patnju, što i jeste naša misija”, navodi Nikolić.

Crveni krst Kosovska Mitrovica nastavlja sa procenom potreba i distribucijom pomoći ugroženom stanovništvu u skladu sa svojim mogućnostima.

Radio Mitrovica sever

O poplavama opširnije čitajte u:

 

Raška se sprema za novi poplavni talas, ojačavaju se bedemi i zatvaraju ulice

 

Opština K.Mitrovica poziva na opreznost zbog najavljenih padavina

 

Ugljanin poziva građane da prijave štetu nastalu usled poplava

 

Povlači se Ibar i za sobom ostavlja mulj, Privremeni organ poziva evakuisane da se vrate – sledi čišćenje

 

Bošnjačka 3. dan: Voda u Nemanjinoj u povlačenju za razliku od Knjaza Miloša

 

Počela proizvodnja vode u fabrici u Šipolju

 

Predstavnici Kancelarije za KiM obilaze poplavljena područja na Severu, u Leposaviću formiran Krizni štab

 

Proglašena vanredna situacija u Z.Potoku, ali magistralni putevi prohodni

 

Ibar se izlio u Raški, a u Kraljevu dostigao maksimum korita

 

Drugi dan poplava na Severu

 

Poplave na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.