Kad slatkiši postanu meci – još jedna kampanja za bojkot srpskih proizvoda na Kosovu

FOTO: Printscreen/Fejsbuk Shqipdon Saljijaj

Nastavlja se sa objavljivanjem bizarnog video promotivnog materijala u okviru kampanje bojkota srpskih proizvoda na Kosovu.

Kampanja za bojkot srpskih proizvoda na Kosovu, koja praktično i ne prestaje, prošle godine intenzivirana je u više navrata, pre svega preko društvenih mreža. U pitanju je bojkot proizvoda ne zbog kvaliteta, već zbog porekla.

„Mi smo do sada rukama hranili našeg neprijatelja“, „Ne finansirajte srpsku vojsku“, „Nije patriota onaj koji im daje pare da kupuju oružje, patriota je onaj koji kupuje proizvode svoje države“, „Ne zaboravljajte“ – neke su od poruka u ovoj kampanji koja se odvija na više načina.

Početkom prošle godine, srpsku i deo regionalne javnosti uznemirio je spot grupe Besa Besi, u kojem devojčica u prodavnici opominje oca koji kupuje srpske proizvode na zločine koje su počinili Srbi tokom rata ’99.

Više nevladinih organizacija istakle su tada da ovakav promotivni video podstiče „ekonomski nacionalizam, i primer izazivanja razdora i netrpeljivosti među etničkim grupama jer govori o trovanju kupaca srpskim proizvodima“, NVO „Nova društvena inicijativa“ podnela je tada prijavu Savetu za štampu, s obzirom na to da je i više medija objavilo spot, prijavu ombudsmanu i krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Uroševcu.

 

Savet za štampu je u međuvremenu, kako nam je potvrdila Milica Andrić-Rakić, prijavu za širenje etničke mržnje odbacio kao neosnovanu, tužilaštvo nije do danas odgovorilo, dok je ombudsman pokrenuo istragu.

U najnovijem videu koji je juče objavila osoba koja se predstavlja kao Sćipdon Saljijaj (Shqipdon Salijaj) – video editor aktivan na više društvenih mreža i svom veb sajtu, poruku da se ne kupuju srpski proizvodi prenosi on lično – na bizaran način.

On kupuje srpske proizvode iz prodavnice. U pitanju su već decenijama popularni slatkiši i slaniši iz Srbije – čips, plazma, medeno srce i medela štrudlica.

Kada dolazi kući otvara proizvod po proizvod, ali umesto slatkiša u njima se nalaze meci od vatrenog oružja.

U pozadini naviru scene iz prošlosti, plač bebe i glas starca koji podseća na to da se sa Srbima ratovalo.

Zapravo se radi o tonskom zapisu jednog starijeg priloga – „Borili smo se sa Srbima 84 godine, nemaju sažaljenja ni za majke, sestre, decu, useve ni životinje“.

Pokušali smo da kontaktiramo autora preko društvenih mreža, gde je inače aktivan, kako bi porazgovarali o ovoj kampanji sa njim, ali i da potvrdimo verodostojnost njega kao autora. Do objavljivanja ove vesti, u tome nismo uspeli.

Da je u toku kampanja bojkota srpskih proizvoda, podseća vodeća kosovska novinarska agencija KosovaPress, koja navodi da je kampanjom upućen poziv da se ne koriste srpski proizvodi.

„Svrha ove kampanje jeste da građani Kosova budu svesni da ne kupuju srpske proizvode koji se uvoze od severnog suseda“, navodi se u tekstu i dodaje:

„Ova inicijativa nije trenutna s obzirom na to da različiti aktivisti, a takođe i savesni građani, pozivaju na bojkot ovih proizvoda već izvesno vreme“.

Tokom prethodnih godina više stranica na društvenim mrežama je namenski otvoreno za pozivanje na bojkot srpskih proizvoda.

 

Objavljuju se više slika i videa  u kojima su deca akteri, uključujući i to da nose promo majice, pokazuju albanski nacionalni simbol orla. Takođe, postoji i video na kojem se otkriva prevara kosovskih trgovaca koji nalepnicom prekrivaju zemlju porekla proizvoda.

@hallakame #viralvideo #viralvideo #fypシ゚viral #fypシ゚viral #funny #funny #dancekosova #dancekosova #kosova #friends #funytiktok #viralalbania🇦🇱kosova🇽🇰 #viral ♬ original sound – Hallakam

Nešto ranije i to u toku najnovije krize na Kosovu decembra, kada su Srbi postavili barikade, ova kampanja intenzivirana je i u Kosovskoj Mitrovici i to u etnički mešovitom delu Bošnjačka mahala, kao i južnom delu grada – gde Srbi i Albanci zajedno privredno sarađuju već godinama.

U Bošnjačkoj mahali, u glavnoj ali i sporednim ulicama, zatim na istočnom kao i na glavnom mostu na Ibru – bile su izlepljene plakate sa natpisom „BOJKOTO PRODUKTET SRBE“, što u prevodu znači „BOJKOTUJ SRPSKE PROIZVODE“. Iste nalepnice bile su zalepljene i na marketima u južnom delu Kosovske Mitrovice.

bojkot
FOTO: KoSSev

Nastavilo se i maršom za bojkot srpskih proizvoda koji su krajem decembra u Prištini organizovali studenti. Apelovali su tada, noseći i transparente, na sve građane da ne kupuju namirnice sa srpskim poreklom, podsećajući ih na zločine Srbije u ratu.

Mediji su potom, početkom ove godine prenosili i pojedine akcije trgovinskih radnji na Kosovu – koje su samoinicijativno uklanjale sa svojih rafova svu srpsku robu. Njihovo poreklo je jedini razlog zašto su tada rafovi gde je ta roba bila izložena, ostajali prazni.

Najzad, u godišnjem izveštaju kosovske carine za prošlu godinu, u kojem su, između ostalog, izlistani i podaci o uvozu i izvozu robe iz Srbije na Kosovo – direktor ove insitucije naznačio je da je prisustvo srpskih proizvoda na Kosovu smanjeno u odnosu na 2017. ili 2018. godinu.

Sa druge strane, kazao je i to da je tokom 2022. godine vrednost uvoza iz Srbije na Kosovo iznosila 370 miliona evra, što je cifra koja je u odnosu na prethodnu godinu uvećana.

Napori kosovske vlade su već godinama usmereni na smanjivanje uvoza robe iz Srbije, gde se srpska strana optužuje za nesrazmeran izvoz u odnosu na uvoz sa Kosova. Priština se zalaže da uvoz ubuduće preusmeri na Albaniju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.