Drugi dan poplava na Severu

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Obilne padavine prethodnih dana izazvale su poplave širom Kosova, a pogođen je i Sever. Kulminiralo je juče kada su se u sve četiri opštine izlile reke, rečice i potoci. Situacija je najkritičnija bila u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici – Bošnjačka mahala.

Kada je u pitanju Zubin Potok, alarmantno je bilo u Jagnjenici, dok su sela Dren, Prevlak, Crepulja i Jabuka odsečeni od ostatka opštine, a ova opština dodatno je bila blokirana i zbog odrona na putevima koji su u međuvremenu otklonjeni. U ovoj opštini danas je proglašena i vanredna situacija.

Niže niz Ibar, kritično je juče bilo i u Zvečanu, selu Banjska, i Leposaviću. Ibar je sinoć bio u blagom padu, a danas je primećen novi porast nivoa, upozorili su nadležni. U Leposaviću je danas formiran Krizni štab.

22.30 – Regionalno vodovodno preduzeće „Mitrovica“: Nemoguće početi sa prečišćavanjem vode dok je visok stepen zamućenja

Iz Regionalnog vodovodnog preduzeća „Mitrovica“, saopšteno je da još uvek nemaju mogućnost da započnu proces prečišćavanja sirove vode iz kanala Ibar-Lepanac, jer je stepen zamućenosti previsok.

U objavi na Fejsbuku, naveli su da zbog pomenutih okolnosti, ne mogu da pokrenu postrojenja koja bi radila čak ni minimalno.

Opširnije u posebnoj vesti.

22.15 – Gračanica: Nema opasnosti od poplava

„Na području opštine Gračanica nema opasnosti od poplava, sve je pod kontrolom“, kazao je za Radio Kim direktor odeljenja Javnih službi Vladica Trajković.

„Situacija je mirna. Ekipe Javnih službi su na terenu, čistimo tamo gde dođe do manjih zakrčenja kišnih kanala. Sve je pod kontrolom“, rekao je Trajković.

Opširnije u posebnoj vesti.

21.21 – Poplave i u Brnjaku, Popovići bez struje, puta i sa vodom

Obilna kiša koja pada više dana izazvala je poplave i u Brnjaku. Padavine su trenutno stale, ali posledice su vidljivo velike.

U selu Popovići, koje se i krajem prošle godine borilo sa poplavama, kada je odnešen deo puta, došlo je ponovo do izlivanja svih reka, te je voda poplavila i odnela grede (drvene mostove) koje su meštani koristili za prelaz, a time i put.

Opširnije u posebnoj vesti.

20.20 – Hovenijer se oglasio povodom jučerašnjih poplava

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, pružio je podršku svima koji se bore sa jučerašnjim poplavama koje su zahvatile Kosovo.

„Naša srca su uz sve one na Kosovu koji se trenutno bore sa teškim poplavama i suočavaju sa tragičnim gubicima“, poručio je ovaj ambasador.

Ujedno se zahvalio i svim službama koji su radili na zaštiti stanovništva.

„Hvala onima koji su prvi reagovali i hitnim službama koje su po hladnoći radili na zaštiti stanovništva, domova i privrednika“, naglasio je Hovenijer u objavi na Tviteru.

 

20:20 – Osmani posetila Klinu, Srbicu i Mitrovicu

Kosovska predsednica Vjosa Osmani posetila je opštine Klinu, Srbicu i Mitrovicu.

Na sastanku sa predsednicima opština Zenunom Eljezajem, Fadiljom Nurom i Bedrijem Hamzom, Osmani je istakla da je od sinoć održavala konstantan kontakt sa bezbednosnim institucijama. Kazala je da će se centralne institucije angažovati maksimalno na tome da podrže opštine koje su pogodile polave.

„Zahvaljujem Kosovskim snagama bezbednosti, Policiji Kosova, vatrogascima, opštinskim organima i svima onima koji se nalaze na terenu u najugroženijim područijima, u potpunoj gotovosti da pružaju pomoć građanima i da zaštite svaki život“, rekla je ona.

19.21 – KP: Opao nivo vode na Severu, nema povređenih osoba

U regionu Sever, kako navodi KP, došlo je do pada vodostaja, te je bilo i intervencija na uklanjanju zemlje i kamenja sa puteva.

„Nakon padavina i poplava tokom jučerašnjeg dana, uglavnom u severnom i severozapadnom delu zemlje, danas je nivo vode počeo da opada“, navodi se u saopštenju KP.

Ujedno, policija navodi da nije bilo povređenih osoba, te da su putevi trenutno prohodni.

17.11 – Terzić: Kancelarija za KiM će pomoći u saniranju štete, važno je da su građani dobro

Zgrade koje su juče bile poplavljene u Nemanjinoj ulici u naselju Bošnjačka mahala, danas su obišli predstavnici Kancelarije za KiM, Miloš Terzć i Igor Popović. Sa njima je bio predsednik PO opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić. Istakavši da je najvažnije da tokom poplava nije bio nesrećnih slučajeva i da su životi građana sačuvani, najavili su i pomoć Kancelarije za KiM u saniranju pričinjene štete.

Opširnije u posebnoj vesti.

16.48 – Komandir vatrogasne stanice: Najvažnije je što nije bilo žrtava, situacija u KM i ZP bolja

Na prvoj liniji odbrane od poplava na Severu prethodnih dana bile su vatrogasne ekipe. Osim što su evakuisali ljude čamcima, oni su i pomagali izgradnju nasipa u Bošnjačkoj mahali, spašavali životinje, iznosili stvari iz poplavljenih stanova i kuća i kooridinisali sve akcije u severnom delu Mitrovice. Jednom rečju – spašavali su grad.

Komandir Vatrosno-spasilačke ekipe stanice u Kosovskoj Mitrovici Ranko Ristović obišao je danas Bošnjačku mahalu, odakle je poručio da je najvažnije što nema žrtava.

„Mislim da je najgore prošlo. Juče je bio vrlo težak dan i uspeli smo da prođemo bez žrtava, što je najvažnije, a ovo ostalo – oporaviće se“, kazao je Ristović u izjavi za KoSSev portal.

Opširnije u posebnoj vesti.

15.56 – Voda u ulici Knjaza Miloša u Bošnjačkoj ponovo nadolazi, građani čiste Nemanjinu ulicu

U naselju Bošnjačka mahala, u ulici Knjaza Miloša voda koja se jutros povukla, u popodnevnim časovima danas ponovo polako nadolazi.

S druge strane, iz Nemanjine ulice voda se povukla a građani samoinicijativno čiste blato i smeće koje je ostalo nakon poplave.

Bošnjačku mahalu obišli su, kako je najavljeno, i predstavnici Kancelarije za KiM, kao i predsednik PO Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i komandir vatrogasne stanice Ranko Ristović.

15.04 – Biševac sa Gazivodske brane: Sad nije vreme da tražimo krivca, već da pokažemo jedinstvo, formirajte Krizni štab

„Nije vreme sada da upiremo prstom na odgovornost nadležnih. O tome ćemo kad se sve slegne. Situacija je sada vanredna i alarmantna, traži hitnu reakciju svih, pored vlasti, uključujući i građane. Vreme je za jedinstvo i pozdravljamo to što je opština danas proglasila vanredno stanje u Zubinom Potoku i poslušala naš poziv, sad je potrebno da se formira krizni štab“, poručio je za KoSSev Milija Biševac, donedavni odbornik GI Za Zubin Potok.

„Stanje je alarmantno. Kiša je trenutno prestala da pada, pa se nadamo da će se i bujični potoci donekle smiriti. Ipak, poplave su velike, veliki deo privatne imovine je uništen, tokom reke Ibra i okolo“, kaže.

Naveo je da su uništene privatne kuće, njihova okućnica – štale, uključujući i pomor stoke na onim imanjima pre svega u priobalju Ibra. Opširnije u posebnoj vesti.

Gazivodska brana/KoSSev (fotografije ustupio Milija Biševac)
14.30 – Predstavnici Kancelarije za KiM obilaze poplavljena područja na Severu

Pomoćnici direktora Kancelarije za KiM Igor Popović i Miloš Terzić, zajedno sa timom, obilaze poplavljene sredine sa većinski srpskim stanovništvom na Severu, saopštila je Kancelarija za KiM. Za sutra su najavili i obilazak opština južno od Ibra.

Opštinu Leposavić su već obišli, kako bi se uverili u razmere štete, a tokom dana će obići i Kosovsku Mitrovicu i Zubin Potok. Opširnije u posebnoj vesti.

13.56 – Kurti: Poplave su, između ostalog, izazvale divlje eksploatacije šljunka i nelegalna seča šuma

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, obišao je jutros poplavljena područja u opštini Peć.

Osim što je još jednom poručio da su kosovske institucije na nogama i na usluzi građanima kako bi im pomogli, govorio je i o mogućim uzrocima ovakve situacije.

On smatra da su poplave izazvali oštećena obala i korita reka, a zbog divlje eksploatacije šljunka, kao i višegodišnja bespravna seča šuma i izostanak projekata pošumljavanja.

Zatim neadekvatni sistemi kanalizacije i prikupljanja otpadnih voda, kao i globalne klimatske promene.

13.19 – Kosovski hidrometeorološki institut: Kiša se očekuje sve do 25. januara 

Hidrometeorološka situacija na Kosovu se u prethodnim danima pogoršala, a kako je najavio Hidrometeorološki institut Kosova, kiša promenljivog intenziteta očekuje se sve do 25. januara.

I prema njihovim podacima, situacija je najlošija na zapadu, severozapadu i severu, a kiša, upozoravaju, i u narednim danima može izazvati probleme širom Kosova.

13.08 – U Srbici formirana komisija za procenu štete

Kada su opštine južno od Ibra u pitanju, jedna od opština koje su bile ugrožene juče je Srbica.

Voda je za sobom u ovom mestu vukla automobile, predmete, porušila prodavnice, a u pojedinim delovima je popucao i asfalt, javljaju mediji.

Opština Srbica je, kako prenosi Kallxo, formirala 11 opštinskih komisija koje će procenjivati štetu od poplava. Istovremeno, u ovom mestu je zbog vanrednog stanja sa poplavama – obustavljena nastava.

12.45 – Poplave u Leposaviću, na putu ka Kutnju; Situacija i dalje teška, formiran Krizni štab 

Selo Kutnje u opštini Leposavić takođe je pogođeno poplavama od juče. U blizini mosta koji vodi ka ovom puta, nalazi se i sportsko igralište koje je takođe poplavljeno. Upravo je kosovska vlada ovo selo jutros označila kao jedno od najugroženijih u Leposaviću.

Da je situacija u ovoj opštini i dalje teška, potvrdio je i predsednik Privremenog organa, Zoran Todić, navodeći da je došlo do izlivanja bujičnih potoka i pritoka reke Ibar.

Todić je za Kosovoonline rekao da je ošetećeno desetine objekata u koje je ušla voda.

Prema njegovim rečima, dva mosta u selu Mekeniće i jedan u selu Mioliće su se srušila, jedan most u selu Jošanica je potpuno urušen, a most koji je na putnom pravcu prema selima Jošanica, Popovce, Gnježdane, Duboka, Plakaonica i dalje prema aktivnom rudniku Crnac značajno je oštećen.

Ujedno, Leposavić je zbog poplava formirao i Krizni štab, a najavljuje se i formiranje Komisije za procenu štete.

12.28 – Proglašena vanredna situacija u Z.Potoku, ali magistralni putevi prohodni

Višednevne padavine izazvale su poplave širom Kosova, a pogodile su i Sever. Među najugroženijim opštinama je i Zubin Potok. Privremeni organ ove opštine danas je proglasio vanrednu situaciju koja će, kako prenosi Zubin Potok Info, važiti do daljnjeg. Putevi koji su juče bili blokirani ka ovoj opštini, danas su prohodni.

Ujedno, kako javlja Zubin Potok Info, nabujali Ibar odneo je most koji je povezivao sela Dobroševina i Čitluk sa Zubinim Potokom.

U blizini tog mosta nalazi se i hala, a voda je došla do samog ulaza.

Poplavljen je i fudbalski stadion „Mala Marakana“.

FOTO: Zubin Potok Info

Opširnije u posebnoj vesti.

12.09 – Ibar se izlio u Raški, a u Kraljevu dostigao maksimum korita

Reka Ibar izlila se na teritoriji opštine Raške, a u Kraljevu Ibar je napunio svoje korito i izlio se na gradsku plažu.

Reka Ibar izlila se na teritoriji opštine Raška, poplavljena je industrijska zona i više prilaznih saobraćajnica, a ugroženi su i predškolska ustanova, sportski centri koji se nalaze nadomak reke, kao i autobuska stanica.

Opširnije u posebnoj vesti.

10.53 – Situacija kod glavnog mosta na Ibru u K.Mitrovici

Ibar je, kada je u pitanju deo gradskoj keja i kod glavnog mosta, i dalje izvan svog korita. Na keju su potopljeni i mobilijari sa obe strane reke.

11.45 – Kosovska vlada: Suočavanje sa poplavama nastavlja se i danas

O poplavama se danas oglasila i Kosovska vlada. U svom preseku jučerašnjeg dana, kao najugroženije opštine i oni su naznačili Bošnjačku mahalu u severnom delu Kosovske Mitrovice, zatim opštinu Zvečan, sela u Leposaviću, kao i Zubin Potok.

„U Severnoj opštini Mitrovica, najizraženiji problemi su bili u naselju Bošnjačka – gde je ugroženo 7 kuća; U opštini Zvečan ugroženo je 40 kuća; U selima Kutnje i Donji Krnjin opštine Leposavić, evakuisane su 4 porodice i ugroženo je 20 kuća, dok je u Zubinom Potoku ugroženo 30 kuća“, podaci su kojima raspolaže Kosovska vlada.

Kažu da će se suočavanje sa poplavama nastaviti i danas, a da su sve nadležne institucije nastavile da pomažu građanima i da kontrolišu situaciju.

„Vlada Republike Kosovo i sve državne institucije ostaće uz stanovnike opština u kojima je bilo poplava, pružajući im pomoć i podršku“, naveli su.

11.10 – Voda iz gradskog vodovoda veoma zamućena, cisterne na šetalištu i kod „Tri solitera“

Voda u severnom delu Mitrovice i dalje je zamućena, te je zato i prekinuto vodosnabdevanje, saopštio je PO Kosovska Mitrovica. Mala količina vode koja se dobija iz Gazivoda, kako navode, preusmerava se ka Kliničko-bolničkom centru.

Ujedno poručuju da su radnici na terenu i rade sve što je u njihovoj mogućnosti da što pre reše problem vodosnabdevanja. Opširnije u posebnoj vesti.

10.58 – Opasnost od izlivanja i dalje postoji, Ibar sinoć pao pa jutros nadošao

Vodostaj reke Ibar, koja se juče nakon dvodnevnih padavina, izlila iz svog korita i poplavila kuće i niske nivoe zgrada u Bošnjačkoj mahali – ulica Knjaza Miloša duž reke i Nemanjina, sinoć je blago opao. Međutim, kako upozoravaju nadležni, opasnost od ponovnog izlivanja i dalje postoji, a zbog novog naraštaja od jutros.

Iz ovog naselja juče je ukupno 120 porodica evakuisano, kako iz kuća koje se nalaze u samoj blizini reke, tako i okolnih zgrada. Istovremeno, naselje je od sinoć bez struje i vode.

Opširnije u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.