Ugljanin poziva građane da prijave štetu nastalu usled poplava

Nakon povlačenja nivoa reke Ibar koji je u prethodnim danima pričinio veliku štetu u naselju Bošnjačka mahala, predsedavajući SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, uputio je poziv građanima da podnesu zahtev kako bi im se pomoglo.

Usled ovonedeljnih poplava, kosovska opština Severna Mitrovica formirala je krizni štab.

Predsedavajućeg SO Severna Mitrovica koji i sam živi u Bošnjačkoj mahali, zatekli smo ovog popodneva na terenu.

Ugljanin u izjavi za KoSSev kaže da je novoformirani krizni štab u funkciji svih građana, bez obzira na nacionalnost.

Najavio je da će članovi štaba danas da obilaze teren i obaveštavaju građane o tome kako da prijave štetu.

„Daćemo im uputstva kako da se ophode i ponašaju, te da svu štetu fotografišu“, kazao je.

Građane poziva da se već od sutra obrate opštinskoj administraciji sa zahtevom koji će potom opština da prosledi nadležnom ministarstvu:

„Da se iznađe rešenje kako bi se izašlo u susret i pomoglo građanima kojima je to preko potrebno, s obzirom na situaciju koja je alarmantna u samom naselju i kuće koje su pri samom toku Ibra. Mi ćemo svoj posao da radimo u skladu sa zakonom kao skupština opštine Severna Mitrovica“, rekao je Ugljanin.

Naznačio je da će krizni štab biti na licu mesta i pružati pomoć onima kojima je ona potrebna. Ujedno je potvrdio i da je u Bošnjačkoj mahali Crveni krst Srbije obilazio porodice koje su najviše pogođene poplavama.

Ugljanin ocenjuje da su poplave u Bošnjačkoj pričinile veliku štetu.

„Katastrofalna je situacija i procena štete je ogromna. Kada izađete na lice mesta i vidite kako su to teški slučajevi – neko ne može da boravi u svojim kućama“, dodao je.

Naznačio je da su pojedini meštani Bošnjačke mahale – pretežno albanske nacionalnosti, nakon evakuacije smešteni u privatne hotele u južnom delu grada.

Sa druge strane, Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica potvrdio je još u četvrtak da je iz Bošnjačke mahale evakuisano 120 porodica i to iz ukupno 11 zgrada, kao i da je više od 30 ljudi privremeno smešteno u Studentskom domu.

Danas, nakon povlačenja nivoa reke Ibar Privremeni organ je obavestio građane da mogu da se vrate u u svoje domove, kao i da sledi čišćenje ulaza zgrada i kuća, u čemu će im pomoći radnici komunalnih preduzeća.

Saopšteno je i da su ekipe Higijenskog zavoda i Crvenog krsta spremne kako bi nakon čišćenja izvršile dezinfekciju i sušenje.

Kakva je situacija danas u severnom delu Mitrovice pogledajte u video klipu ispod

O poplavama čitajte u posebnim vestima:

 

Povlači se Ibar i za sobom ostavlja mulj, Privremeni organ poziva evakuisane da se vrate – sledi čišćenje

 

Bošnjačka 3. dan: Voda u Nemanjinoj u povlačenju za razliku od Knjaza Miloša

 

Počela proizvodnja vode u fabrici u Šipolju

 

Predstavnici Kancelarije za KiM obilaze poplavljena područja na Severu, u Leposaviću formiran Krizni štab

 

Proglašena vanredna situacija u Z.Potoku, ali magistralni putevi prohodni

 

Ibar se izlio u Raški, a u Kraljevu dostigao maksimum korita

 

Drugi dan poplava na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.