Bošnjačka 3. dan: Voda u Nemanjinoj u povlačenju za razliku od Knjaza Miloša

FOTO: KoSSev/Bošnjačka poplave

Vest je ažurirana

Situacija sa poplavljenim područjima u Bošnjačkoj mahali je teška, ali se razlikuje stanje koje smo zatekli u Knjaza Miloša i Nemanjinoj.

U zgradi „Beograđanka“ u Nemanjinoj ostale su bare i dosta blata ali voda je u povlačenju. Džakovi i dalje stoje oko predškolske ustanove „Danica Jaramaz“, kao i oko zgrada.

I dok se u Nemanjinoj ulici voda povlači, a meštani se još od prvog povlačenja juče samoorganizuju, čisteći ulaze, dvorišta, garaže, ulice i ostalo pokućstvo, situacija nije takva par stotina metara niže niz Ibar, odnosno sa druge strane istočnog mosta.

Prva zgrada i kuće koje se nalaze sa leve strane istočnog mosta, kao i kuće sa desne strane mosta i dalje su pod vodom. Štaviše, kako nam je više meštana posvedočilo jutros koji su se pre dva dana odatle evakuisali, ali su nastavili da obilaze svoje domove, voda koja se sinoć unekoliko povukla, od jutros, tvrde nadolazi.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kosovo Sever portal/KoSSev (@kossevportal)

Struje u ovim kućama nema, trafo je pod vodom.

Meštani su nam posvedočili da su i dodatno uznemireni, jer, dok sa jedne strane primećuju novi dotok vode, jutros nisu na terenu, kažu, zatekli nadležne.

„Mi smo očekivali, juče kada je voda počela da se povlači, da će nadležni da organizuju nasipanje džakovima ovog našeg dela, zato što vidimo da je Ibar nestabilan, i evo, jutros kad sam došla da obiđem svoju kuću, vidim, voda opet nadošla“, kazala nam je stanovnica ovog dela, koja je sada evakuisana.

Drugi sugrađani iz Bošnjačke mahale, strahuju i za bezbednost svoje imovine.

„Ja se sada najviše plašim obijanja. Kuće su nam nezaštićene, izašli smo samo sa osnovnim stvarima. Sada naša imovina može da bude lak plen. Ja molim sve nadležne službe da nam pomognu ali i da povedu računa o bezbednosti ovde“, navodi druga meštanka. I ona je evakuisana.

Predstavnici Kancelarije za KiM obišli su juče ovaj kraj sa predsednikom PO Aleksandrom Spirićem. Oko 120 porodica je evakuisano pre tri dana, a njih oko 30 prvo veče poplava smešteno je u Studentskom domu.

Nivo Ibra u blagom porastu, ali situacija pod kontrolom

Kako je u međuvremenu saopštio Privremeni organ, nadležne ekipe prate konstantno razvoj situacije.

Ekipe Vatrogasne službe jutros su u Česminom lugu imale intervenciju spasavanja starice koja u prvom “naletu” vode nije želela da napusti svoj dom. Ona je dobro i na sigurnom je.

Inače vatrogasne ekipe su najaktivnije ovih dana, a kako je juče kazao komandir ove stanice, najvažnije je to što nije bilo ljudskih žrtava. Posebno je bilo teško prve večeri kada je naišao Ibar.

Cisterne sa tehničkom vodom su kod Sreza, u bolničkom krugu i naselju “Brđani” a tokom popodneva biće i u “Mikro naselju”.

FOTO: Privremeni organ

Ekipe JKP “Vodovod – Ibar” i dalje rade na rešavanju uspostavljanja redovnog vodosnabdevanja, koje je još uvek delimično i povremeno i uglavnom na nižim kotama.

Radnici Vatrogasne službe su dostavili odeljenju dijalize u Kliničko bolničkom centru čistu vodu.

SO Severna Mitrovica formirala krizni štab

I kosovska opština Severna Mitrovica prati situaciju. Kako nam je kazao predsedavajući SO Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin koji i sam živi u Bošnjačkoj mahali, napori opštine su usmereni svima na pomoć.

Otvoren je krizni štab, a on lično je od prve večeri poplava sa meštanima i svojim komšijama, uz uveravanja da će opština biti na usluzi svim građanima kojima je potrebna pomoć.

O situaciji opširnije u:

Počela proizvodnja vode u fabrici u Šipolju

Predstavnici Kancelarije za KiM obilaze poplavljena područja na Severu, u Leposaviću formiran Krizni štab

Proglašena vanredna situacija u Z.Potoku, ali magistralni putevi prohodni

Ibar se izlio u Raški, a u Kraljevu dostigao maksimum korita

Drugi dan poplava na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.