Ambasada SAD: Za pohvalu pružanje pravde za žrtve seksualnog nasilja, pozvati sve počinioce na odgovornost

Američka ambasada umetničko delo
FOTO: KoSSev

Za pohvalu je posvećenost Kosova pružanju pravde žrtvama seksualnog nasilja tokom rata, oglasili su se danas iz američke ambasade u Prištini.

I dok šalju pohvale, ujedno poručuju da sve žrtve zaslužuju pravdu.

„Vreme je da se udvostruče napori i da se pozovu na odgovornost svi počinioci, bez obzira na poreklo, etničku pripadnost ili političke veze“, naveli su u kratkoj objavi na Tviteru.

Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, sastao se danas sa predsednicom kosovskog ustavnog suda, Gresom Cakom-Nimani, sa kojom je razgovarao o neophodnosti jačanja nezavisnog sudstva i vladavine prava na Kosovu, saopšteno je iz ovog suda.

U međuvremenu se oglasio i Kosnet koji je takođe potvrdio da SAD pružaju snažnu podršku nezavisnom pravosuđu.

„Da bi kosovski sudovi bili uspešni, vlada mora da sprovede SVE odluke suda. Tekuća odlaganja prete kosovskim opredeljenjima za jednaku pravdu i vladavinu zakona“, poručio je Kosnet.

Objava američke ambasade na Tviteru stiže samo sedam dana nakon što je Osnovni sud u Prištini osudio Zorana Vukotića na deset godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno, kako su javili prištinski mediji, zbog silovanja jedne Albanke u opštini Vučitrn.

Prema navodima Gazete Express, ovo je prvi slučaj da su lokalni sudovi nekoga osudili za takav zločin na Kosovu.

Presuda je izazvala mnogobrojne reakcije na Kosovu i pohvale od strane najviših prištinskih zvaničnika.

Iako je pohvalila izricanje presude, kosovska predsednica, Vjosa Osmani, kazala je da ne treba zaboraviti da je „potrebna odgovornost i pravda za hiljade kosovskih žena koje je nisu dobile“.

Pohvale su stigle i od kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, koji je kazao da je žrtvama seksualnog nasilja potrebna pravda, ali i da je reč o „ratnom oružju koje je koristio okupator“.

Pročitajte još:

Zoran Vukotić osuđen na 10 godina zatvora zbog silovanja tokom rata, kosovski zvaničnici pozdraviliPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.