U školi “Kosovski božur” inkluzivnim radionicama obeležen Međunarodni dan deteta sa invaliditetom

FOTO: Škola Kosovski božur

Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Kosovski božur” u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je aktivnostima u vidu inkluzivnih radionica sa decom iz redovnih škola “Međunarodni dan deteta sa invaliditetom”.

“Naš cilj je da i ovog dana i svakog dana, podsetimo i javnost i društvo da postoje deca kojima je samo malo potrebno da bi prevazišli svoje poteškoće u razvoju. Invaliditet ne treba da bude nešto što će nas udaljiti od njih, već treba da imamo svest da njima treba mala pomoć i da smo im potrebni. Današnja parola ove ustanove je ‘da smo svi mi različiti na svoj način, a jednaki da zajedno možemo sve'“, rekla je Marta Popović, direktorka škole, navodeći da je to bio i cilj današnjih radionica gde su deca iz redovnih škola došla da sa svojim drugarima, u cilju obeležavanja ovog dana, podignu svest i pokažu da su im oni drugari i da će im biti prijatelji i podrška u daljem životu.

„Ovakav način inkluzivnih radionica je jedan dobar vid saradnje dece i podizanja svesti o inkluziji, jer ovo je pravi način da se deca na sebi svojstven način, druženje i različite akitvnosti zbliže i približe deci sa invaliditetom gde dobiju inspiraciju da im pomogne da sa njima podele svaki trenutak svog života“, rekla je Popović.

Popović je navela da osnovnu i srednju školu pohađaju deca sa različitim smetnjama, različitim sindromima i različitim stepenom invaliditeta, a škola pruža i produženi boravak.

„Mi uvek krećemo od onog što oni mogu. To je naša parola i početna tačka, ne idemo od loše strane, već izvlačimo najbolje. Izazovi su nam svakog dana, ali se sa tim nosimo i zbog toga postojimo“, rekla je Popović.

„Zadovoljstvo je raditi sa našom decom, jer imaju iskrene emocije, ali i zahtevno, jer svako dete je individua za sebe. Moramo naći lep pristup da mu priđemo, da bismo iz njega izvukli maksimum“, rekao je Milun Mijačić, nastavnik-defektolog-logoped, navodeći da su oni ravnopravni članovi društva, sa nama, a ne pored nas.

Učiteljica osnovne škole “Branko Radičević” Bojana Miletić rekla je da smatra da ova deca i te kako imaju svojih kvaliteta, a su izuzetna i darovita na svoj poseban način i da je saradnja škola tradicionalna, a da su oni deci uručili prigodne poklone, koji su ih obradovali.

Radio Mitrovica severPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.