Svećlja: Osumnjičeni za ubistvo trudnice izvršio samoubistvo tokom pregovora o predaji

policija žuta traka kp
Foto: Koha

Sokolj Haljilji, osumnjičen za ubistvo svoje supruge H. M. ispred Kliničko-bolničkog centra pre dva dana u Prištini, izvršio je samoubistvo, saopštio je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja.

Naime, kako je naveo Svećlja, Kosovska policija, uspela je da locira Haljiljija. Dok su policijski službenici pregovarali sa njim o predaji, izvršio je samoubistvo.

Svećlja je ujedno kazao i da će policija i PIK nastaviti istragu, kako bi se otkrile sve okolnosti ubistva H. M, ali i samoubistva Sokolja Haljiljija.

U međuvremenu oglasila se i Kosovska policija precizirajući da je Haljilji pronađen u selu Davidovac, opština Štimlje danas oko 13.45 časova, te da je on samoubistvo izvršio i „pored svih preduzetih mera bezbednosti“.

U dvorištu Ginekološke klinike Kliničko-bolničkog centra u Prištini pre dva dana je pronađeno beživotno telo 35-godišnje žene. Kosovski premijer iste večeri prvi je zvanično saopštio da se radi o trudnici koju je navodno ubio suprug, a da je u pitanju ubistvo potvrdila je i Kosovska policija.

Ubijena trudnica sahranjena je danas u blizini Lipljana u prisustvu više stotina građana.

Mediji su potom preneli da je za ubistvo H. M. osumnjičen njen suprug Sokolj Haljilji, što je nešto kasnije potvrdio kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja. Ujedno, tokom jučerašnjeg dana, Kosovska policija zatražila je pomoć građana u pronalaženju Haljiljija koji se nalazio u bekstvu.

Haljilji je, kako su preneli mediji, prethodno optuživan i osuđivan za dva različita krivična dela – zastrašivanje, i posedovanje oružja bez dozvole za koje mu je izrečena novčana kazna. Ujedno, Tužilaštvo u Uroševcu izdalo je u septembru ove godine nalog za zaštitu H. M, nakon što je Haljiljija prijavila za nasilje u porodici.

Ovaj slučaj izazvao je burne reakcije, pa je tako sinoć u Prištini održan masovni protest u organizaciji Mreže kosovskih žena i Kolektiva za feminističku misao i akciju.

Stotine okupljenih tražili su ostavke onih koji su i u ovom slučaju zakazali, podsetivši na to da je ovo drugo ubistvo žene od strane supruga za samo nedelju dana, ali i da je ubijena trudnica bila pod zaštitnim nalogom zbog porodičnog nasilja.

Listom su se oglašavali i kosovski zvaničnici, takođe tražeći ostavke odgovornih.

Kosovka ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) kazala je juče u izjavi za medije da će zbog ovog slučaja biti smena i ostavki, a isto je kazao i kosovski premijer.

Nakon što je protest završen, Aljbin Kurti, poručio je da je odobrio zahteve međuministarske grupe protiv nasilja u porodici.

„Ceo lanac neodgovornosti mora da podnese ostavku. Lanac koji treba (ručno) ukloniti“

Prema tome, izvršiće se: uvid u rada policijskih službenika, uključujući i zaštitni nalog, uvid u rad službenih lica u Centru za socijalni rad, zatim uvid u rad službenika na ginekološkom odeljenju KBC-a. Sledi hitno izdvajanje iz budžeta za sprovođenje Zakona o elektronskom nadzoru lica kojima je sudskom odlukom ograničeno kretanje, a u slučajevima određivanja zaštitnog naloga izvršiti upad u kuću osumnjičenog.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani ujedna je zakazala sastanak sa rukovodiocima kosovskih institucija i predstavnicima civilnog društva, usled ovog i drugih slučajeva ubistava žena u prethodnom periodu.

Povezane vesti:

Stotine okupljenih na trgu u Prištini zbog ubistva trudnice: Ovo društvo se održava krvlju žena, institucije i sada zakazale

KP traži pomoć u pronalaženju osumnjičenog za ubistvo u PR; Mediji: Reč je o suprugu ubijene trudnice

Ubistvo žene ispred KBC u Prištini; Kurti – u pitanju je trudnica koju je ubio muž; Sutra u Prištini protestPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.