Borelj veoma zabrinut za situaciju na Severu posle izbora, kaže: Potencijal za eskalaciju i podrivanje Ohridskog sporazuma

Večerašnji razgovor srpskog predsednika i kosovskog premijera, imao je, za EU, dva pozitivna rezultata – usvajanje Deklaracije o nestalima, i predstavljanje Nacrta statuta ZSO kao polazne tačke za dalje razgovore. Međutim, treća tema ostavila je prostor za posebnu zabrinutost – situacija na Severu. 

Nedavni vanredni izbori na Severu potvrdili su svu krhkost situacije, kada su šest meseci ranije lokalni Srbi napustili gotovo sve kosovske institucije. Uz praktično 100%-tni bojkot Srba, uz izuzetno nizak odziv birača, u većinskim srpskim opštinama u narednom periodu, ukoliko ne dođe do novog rešenja, upravljaće četiri albanska gradonačelnika – iz Samoopredeljenja i PDK. Pred susret u Briselu, pokrenuto je i pitanje otvaranja mosta, otvorilo se pitanje zastava…

„Još jednom sam izrazio našu ozbiljnu zabrinutost zbog situacije na severu Kosova posle nedavnih vanrednih izbora sa veoma niskim odzivom“, kazao je večeras Borelj.

„I jasno je, uzimajući u obzir ovu veoma nisku izlaznost, da ovi izbori ne nude dugoročno političko rešenje. I naprotiv, oni imaju potencijal da dovedu do eskalacije i da potkopaju primenu Ohridskog sporazuma. A ovo nije ono što želimo da se desi. Nadam se da niko ne želi da se to desi. Ali postoji veliki rizik i zato sam pozvao obe strane da pronađu rešenje koje će omogućiti kosovskim Srbima da se brzo vrate u institucije koje su napustili u novembru prošle godine“.

Upravo je Vučić večeras potvrdio da su Evropljani izneli svoj predlog za prevazilaženje najnovije krize, koji je on prihvatio, ali da ga je navodno odbila kosovska strana.

„Nažalost, lideri danas nisu uspeli da postignu nikakav dogovor. I bojim se da ćemo se suočiti sa, možda, nadam se ne, kritičnom situacijom. Uskoro treba nastaviti razgovore“, naglasio je potom Žozep Borelj.

On ipak priznaje da nije samo on „jako zabrinut“, već da su i Kurti i Vučić takođe prepoznali težinu situacije na terenu, istakavši da je potrebno da se nastavi rad na traženju rešenja „pre nego što kriza ponovo izbije“.

„Jasno je da su potrebne konkretne akcije sa obe strane kako bi se izbegao svaki rizik od eskalacije“, istakao je visoki predstavnik EU, podcrtavši ponovo da postoji velika zabrinutost zbog situacije na Severu.

„Nadajmo se da ćemo uspeti da izbegnemo eskalaciju koja bi mogla da dovede do nove krize i da ugrozi sprovođenje Sporazuma“, zaključio je Borelj.

A komentarišući Boreljevu izjavu, kosovski premijer Aljbin Kurti je kazao da se situacija na Severu stvorila „zbog Srpske liste“.

Napuštanje institucija, bojkot izbora za Kurtija su greške Srpske liste koje oni „sami moraju da plate“., dok je ostao čvrst u stavu da na Kosovu opštine ne mogu da budu bez gradonačelnika.

O večerašnjem sastanku u Briselu, čitajte u: 

Vučić i Kurti usvojili Deklaraciju o nestalima

Poznat tekst danas usvojene Deklaracije o nestalima

Borelj: Nacrta statuta ZSO je polazna tačka za dalju diskusiju

Borelj pozdravio Deklaraciju o nestalima: Sad predstoje detalji, pozvaćemo delegacije u Brisel da je sprovedu

„Kad smo ušle u salu, predsednik nam kazao, gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije, i tu je nastao totalni haos….“

Petković: Termin u Deklaraciji ne podrazumeva nikakvu odgovornost Srbije u međunarodno pravnom smislu

Vučić: Važno da se reši sudbina svih nestalih, a to znači i Srba

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.