Vučić: Važno da se reši sudbina svih nestalih, a to znači i Srba

FOTO: Instagram/ buducnostsrbijeav

Ne mislim da je interes bilo koga od nas da sakrije bilo koju sudbinu bilo kojeg čoveka. Dođite i recite ‘E ima ono brdo tamo i tamo, tu su sahranjena tela Albanaca ubijenih ne znam gde’, u roku od 24 sata vaši eksperti dolaze zajedno sa našim, kopamo i da vidimo da li je to istina ili ne. Ali ne ljutite se, isto tražimo i za Srbe koji su ubijeni, poručio je iz Brisela srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

„Važno da se reši sudbina svih nestalih, a to znači i Srba“, naglasio je.

Stoga, Deklaraciju o nestalima koju je danas sa kosovskim premijerom usvojio – ocenio je kao pozitivni deo sastanka, uz to što je razgovarao sa Aljbinom Kurtijem.

Apsolutno stoji iza svake obaveze, čak i one koja nije u tekstu Deklaracije, a to je da se omogući pristup arhivama.

Rekavši da je spreman da za 24 sata iskopa svako mesto na koje kosovske vlasti ukažu da se nalaze nestali, istakao je da Srbija isto očekuje od kosovskih vlasti kada su u pitanju Srbi.

„Ne ljutite se, to isto mi tražimo za Srbe koji su ubijeni na Kosovu i Metohiji, jer mi mislimo da znamo za neke od lokacija na kojima su Srbi sahranjeni samo što nam niko do sada nije dozvolio da otkopamo ta mesta i da se uverimo da li srpska tela leže ili ne. Znate, to važi i za jedne i za druge, jer nestalih je i Albanaca i Srba“.

I on je nabrojao je i da je među 1,621 nestalog lica tokom rata na Kosovu – više od 550 Srba.

Istakavši da smatra da nije u interesu bilo koga da sakrije sudbinu nestalih ljudi i da je važno za obe strane da se znaju mesta gde su stradali najbliži, poručio je i da je to:

„Važan deo za buduće moguće pomirenje, ako dođemo dotle“.

Ipak, postizanje deklaracije nije bio najvažniji deo današnjeg sastanka za Vučića, već obaveza da se formira ZSO koju Priština ne ispunjava, navodi, uprkos dva potpisana sporazuma.

Vučić i Kurti usvojili Deklaraciju o nestalima

Poznat tekst danas usvojene Deklaracije o nestalima

Petković: Termin u Deklaraciji ne podrazumeva nikakvu odgovornost Srbije u međunarodno pravnom smisluPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.