Borelj: Nacrt statuta ZSO je polazna tačka za dalju diskusiju

Predsednik Srbije i kosovski premijer učinili su važan i simboličan korak ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, ocenio je večeras šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Na konferenciji za medije nakon sastanka dvojice lidera koji nije trajao dugo kao raniji susreti u prošlosti, Borelj je prvo predstavio uspeh večerašnjeg susreta: Usvojena je Deklaracija o nestalima.

Ipak, za predsednika Vučića, glavni deo sastanka ticao se pitanja ZSO-a.

Danas je po prvi put na trilaterali u Briselu predstavljen Nacrt statuta ZSO, za koji je nova predsednica Upravljačkog tima potvrdila da je on urađen još 2018. godine.

A srpski predsednik je na svojoj konferenciji za medije, nakon sastanka, podsetio na obavezu Prištine još od prihvatanja Briselskog sporazuma 2014.

Borelj sada dodaje da je obaveza o Zajednici, zapravo u skladu sa članom 7. novog sporazuma, te da predstavljanje ovog nacrta čini važan deo sporazuma.

„I želim da pozdravim činjenicu da je ovaj nacrt stavljen na sto“, naglasio je Borelj.

Evropski diplomata je potvrdio da je Kurti, s druge strane, izneo svoje stavove na koji način je srpska zajednica zaštićena na Kosovu.

„I kao što se i očekivalo, stavovi strana su veoma različiti o prirodi ove zajednice“, konstatovao je Borelj, dodajući dalje:

„Nisam očekivao ništa drugo. Bio sam siguran da strane imaju različite poglede na prirodu zajednice opština [sa srpskom većinom]. Ali, čak i ako se nisu složile, složili su se da u bliskoj budućnosti započnu pregovore o statutu ove zajednice, uzimajući ovaj prvi nacrt kao polaznu tačku za diskusiju“.

Borelj je apelovao na pregovarače da se u proces uključe s konstruktivnim pristupom, u dobroj nameri i da budu spremne na postizanje kompromisa.

„Proces bi trebalo da bude vođen prethodnim sporazumima iz dijaloga i biće inspirisan postojećim evropskim dobrim praksama i modelima. A imamo mnogo toga u Evropi. Imamo mnogo slučajeva asocijacija, opština, različite prirode, u [skoro] svakoj zemlji [EU] možete pronaći model“, kazao je takođe, zaključujući da bi se upravo to imalo u vidu tokom pregovora.

„Olakšaćemo proces u cilju postizanja konačnog dogovora, počevši od danas predstavljenog nacrta“, zaključio je Borelj.

Za razliku od Borelja, srpski predsednik neposrednije tvrdi da se večeras „došlo do zida“, da mu je jasno da kosovske vlasti ne žele da se ZSO osnuje.

Ipak, uprkos snažnim kritikama na račun Prištine i njenom otporu da se ova organizacija i formira, i predsednik je večeras, izneo pozitivne utiske o civilizovanom razgovoru.

„Srbija je već prihvatila mnogo stvari na svom putu ka zaista kompromisnom rešenju sa kosovskim Albancima. Zapravo, raspustili smo naše tužilaštvo, pravosudni sistem na Severu, kao i što smo prihvatili učešće u regionalnoj policiji. Ako to nije bilo dovoljno samo da dobijemo ZSO, šta još očekujete da uradimo? I to posle 10 godina?“, sumirao je rezultate Vučić.

Kurti, nasuprot Vučiću, kaže da je nacrt koji je predstavljen na sastanku nespojiv sa kosovskim ustavom, da je u samom nacrtu vidna želja za Republikom Srpskom na Kosovu, te da je on izneo sopstveno viđenje člana 7 Sporazuma.

O večerašnjem sastanku u Briselu, čitajte u: 

Vučić: Civilizovan razgovor večeras

Vučić i Kurti usvojili Deklaraciju o nestalima

Poznat tekst danas usvojene Deklaracije o nestalima

„Kad smo ušle u salu, predsednik nam kazao, gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije, i tu je nastao totalni haos….“

Petković: Termin u Deklaraciji ne podrazumeva nikakvu odgovornost Srbije u međunarodno pravnom smislu

Vučić: Važno da se reši sudbina svih nestalih, a to znači i Srba

Borelj pozdravio Deklaraciju o nestalima: Sad predstoje detalji, pozvaćemo delegacije u Brisel da je sproveduPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.