Kurti: Nacrt statuta nespojiv sa Ustavom Kosova, predložio sam „nacrt vizije“ za pitanje manjina

FOTO: Koha/Printcreen

Nacrt statuta Upravljačkog tima koji je večeras predstavljen rezultat je želje za Republikom Srpskom na Kosovu. Postoji želja za Republikom Srpskom na Kosovu i to je napisao ovaj tim. Nacrt koji je predstavljen na sastanku suštinski je nespojiv sa Ustavom Kosova, poručio je večeras iz Brisela kosovski premijer, Aljbin Kurti. Sa druge strane, predstavio je svoj „nacrt vizije“ za pitanje nevećinskih zajednica na Kosovu, prema članu 7 Sporazuma o normalizaciji odnosa i to po ugledu na sporazum o normalizaciji koji Srbija već ima sa Hrvatskom. 

Kako je i najavljeno, Kurti i srpski predsednik Aleksandar Vučić, usvojili su Deklaraciju o nestalima. Ona je usaglašena još početkom aprila, sve, kako je i predviđeno u Implementacionom aneksu.

Ipak, takva situacija nije bila kada je u pitanju formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Upravljački je tim predstavio Nacrt koji je urađen još 2018. godine, ali se dalje od toga, izgleda, nije otišlo.

Za razliku od predsednice Upravljačkog tima za izradu nacrta statuta za ZSO, Danijele Vujičić, koja je ranije večeras kazala da je zbog doskočice srpskog predsednika, na sastanku „nastao haos“, te da prištinska strana nije želela smireno da sasluša ceo proces, Kurti medijima svedoči suprotno.

Kaže, strpljivo i pažljivo je saslušao predstavljanje nacrta ovog tima, a potom je i izneo svoj stav.

„Nakon dogovora za nestala lica, strpljivo i pažljivo smo saslušali Upravljački tim koji je predstavio nacrt statuta sa ukupno 67 članova. Potom sam ja izneo svoj stav da je takav nacrt, ono što smo čuli i pročitali, suštinski nespojiv sa ustavnošću, zakonitošću, ljudskim pravima, evropskim vrednostima, pravima manjina po evropskim standardima“, kazao je Kurti, prenose prištinski mediji.

Kaže da je, uprkos svemu tome, Priština i dalje zainteresovana za pronalaženje rešenja.

Shodno tome, on je na sastanku predložio „svoj nacrt vizije“ i to u vezi sa članom 7 osnovnog sporazuma, a uzimajući u obzir i član 10.

Član 7

Obe strane se obavezuju da će uspostaviti posebne aranžmane i garancije, u skladu sa relevantnim instrumentima Saveta Evrope i oslanjajući se na postojeća evropska iskustva, kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu i sposobnost za pružanje usluga u određenim oblastima, uključujući mogućnost finansijske podrške Srbije i direktan kanal komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova.

Strane će formalizovati status Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i pružiti snažan nivo zaštite srpskim mestima verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

„U ukupno 10+1 tačaka, predložio sam viziju kako vrednosti i principi treba da budu, okvir koji reguliše pitanje nevećinskih zajednica, manjina“, naveo je Kurti.

Zatražio je i od evropskih posrednika da se okrenu njegovoj viziji:

„Obrazloženo i logično sam im rekao da je Nacrt statuta za ZSO suštinski nespojiv sa ustavnošću i da je zato bolje da se u raspravu krene na osnovu nacrta vizije koji sam predložio“.

I Borelj je večeras konstatovao da je Kurti tokom sastanka stavove prištinske strane, o mehanizmima zaštite Srba na Kosovu, ali da su stavovi strana veoma različiti. Iako nije očekivao ništa drugo, kako kaže, Borelj kao pozitivan pomak ocenjuje osim Deklaracije o nestalim, i to što su se dva pregovarača složila da ubrzo započnu pregovore o statutu ZSO, uzimajući Nacrt kao polaznu tačku za diskusiju. 

Negodovanje Prištine zbog toga što je na čelu tima za ZSO, Danijela Vujičić, inače poslanica u Skupštini Srbije – podelio je Kurti danas sa evropskim posrednicima.

„Rekao sam im da je položila zakletvu u Skupštini Srbije i da je to u sukobu interesa. Naveo sam i neke činjenice o koordinatoru“, kaže Kurti.

I dok je, kako on tvrdi, iz nacrta statuta koji je danas predstavio Upravljački tim – vidljiva želja za Republikom Srpskom na Kosovu, „nacrt vizije“ koji je on predstavio inspirisan je sporazumom Srbije za normalizaciju odnosa sa Hrvatskom.

„Ovaj sporazum predviđa prava i odredbe za zaštitu srpske manjine u Hrvatskoj. Bio sam inspirisan tim modelom. Hrvatska je postala nezavisna država nakon raspada bivše Jugoslavije. Mi smo deo istog procesa raspadanja. S obzirom da je Hrvatska članica EU i NATO-a i da ima normalizovane odnose sa Srbijom, i mi težimo ovom pravcu. Bio je to pravi model odakle sam dobio inspiraciju da napišem nacrt vizije sa 11 člana ili 10+1“.

Kritikovao je večeras i ono što od početka podržavaoci Kosova tumače kao diskiminatorni princip koji je u suprotnosti sa evropskim standardima. Mislio je na sporazum o pridruživanju, koji je dogovoren u Briselu i koji, takođe, nije u skladu sa kosovskim ustavom.

„U tim sporazumima stoji da u četiri opštine na Severu Kosova komandir policije mora biti Srbin. Srbin je nacionalnost, a ne profesija. Ne može se biti albanski ili srpski komandir policije samo zbog nacionalnosti, već zbog profesionalne kvalifikacije. Sporazumi su potpisani, a o tome se nije mnogo razmišljalo“, kazao je Kurti.

Takvi dokumenti su, prema njegovom mišljenju, potpisani i pripremljeni na „amaterski način“.

Na sastanku večeras je, kaže, predao evropskim posrednicima dokument o tome kako je Srbija od 27. februara, kada je postignut Osnovni sporazum, isti i prekršila.

„U ovom dokumentu se jasno vidi, činjenično i dokumentovano, da je od 11 članova osnovnog sporazuma, osam njih prekršila Srbija. Samo u martu i aprilu, prekršeno je osam članova. Podneo sam i dokument sa tri izjave predsednika Srbije gde on kaže da se nije složio sa osnovnim dogovorom da se on sprovede u celini“, kazao je kosovski premijer.

Za to vreme, srpski predsednik Vučić je u odgovoru na pitanja albanskih novinara, istakao da će Srbija da učestvuje u primeni „najvećeg dela“ sporazuma, ali da se takođe prethodno osnuje ZSO te da je i prilikom donošenja sporazuma „jasno stavio do znanja“ šta je to što Srbija može a šta ono što Srbija ne može.

O večerašnjem sastanku u Briselu, čitajte u: 

Vučić i Kurti usvojili Deklaraciju o nestalima

Poznat tekst danas usvojene Deklaracije o nestalima

„Kad smo ušle u salu, predsednik nam kazao, gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije, i tu je nastao totalni haos….“

Petković: Termin u Deklaraciji ne podrazumeva nikakvu odgovornost Srbije u međunarodno pravnom smislu

Vučić: Važno da se reši sudbina svih nestalih, a to znači i Srba

Borelj pozdravio Deklaraciju o nestalima: Sad predstoje detalji, pozvaćemo delegacije u Brisel da je sprovedu

Borelj: Nacrta statuta ZSO je polazna tačka za dalju diskusiju

Borelj veoma zabrinut za situaciju na Severu posle izbora, kaže: Potencijal za eskalaciju i podrivanje Ohridskog sporazumaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.