„Kad smo ušle u salu, predsednik nam kazao, gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije, i tu je nastao totalni haos….“

„Verujte mi, statut je odličan jer su se sve tri strane, u stvari naravno i Evropska Unija koja je podržala dijalog na visokom nivou, sve te sporazume podržala, bila garant svih tih sporazuma, naravno da je on urađen tematski tačno i jasno“, ovako je predsednica Upravljačkog tima za izradu Nacrta statuta ZSO prenela utiske o dokumentu koji je danas predstavila na sastanku Vučića i Kurtija u Briselu. Ipak, kao glavnu vest, saopštila je nešto drugo što se, tvrdi, dogodilo u sali.

U Briselu su u toku razgovori između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. U prvih pola sata, kako je i najavljeno, usvojena je Deklaracija o nestalima.

Takođe, poslanica SNS u srpskom parlamentu, Danijela Vujičić, koja je i predsednica Upravljačkog tima za izradu nacrta statuta ZSO, zajedno sa ostalim članovima tima – Igorom Kalamarom, Jelenom Belović, imala je 30-minutnu prezentaciju nacrta statuta.

Nacrt ovog statuta ima 67 članova i 9 poglavlja, a za ovu predsednicu 30 minuta nije bilo dovoljno da predstavi dokument u celini.

„Ali sam uspela da kroz prezentaciju to iznesem, i sada je veliki posao na samoj delegaciji da član po član iščita i eventualno strane daju određene promedbe“, navela je u direktnom uključenju za Nacionalni dnevnik Pinka.

Međutim, to za nju nije bila suština njenog nastupa, već ono što su ona i koleginica Belović doživele. Na pitanje-konstataciju Goce Uzelac da je atmosfera bila „neprijatna“ tokom večerašnjeg razgovora, Danijela Vujičić ovako svedoči:

„Doživele smo jednu veliku neprijatnost i samo da nije bilo predsednika Vučića, ovaj, nastao bi haos. Iz prostog razloga zato što sve vreme, prištinska strana, Kurti, Bisljimi su stalno dobacivali, nisu nam dali da govorimo. Stalno je to bio neki podsmeh, podrugljivo, onako, gotovo nemoguće i bezobrazno, prosto sa nipodaštavanjem i omalovažavanjem, prvo nas kao žena koje smo tu, na šta je predsednik naravno reagovao, burno reagovao“.

A kako ih je predsednik zaštitio? Vujičić otkriva detalje samog samog ulaska nje i koleginice Belović u salu:

„Predsednik je rekao, gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije!“

Tu je nastao totalni haos, opisuje dalje Vujičić.

Nabrojala je neke od razloga: upotreba reči Metohija, opaske da Kosovo nije deo Srbije, da ona predstavlja prištinski tim, da je ona iz Prištine, i da ne predstavlja srpsku stranu, a do problema je došlo i zbog toga što je ona narodna poslanica (SNS) u parlamentu Srbije.

„Već dve nedelje unazad oni vrše takav pritisak na Upravljački tim“, požalila se Vujičić, dodajući dalje:

„Imali su 5 godina da se konsultuju sa nama oko svega. Mi smo bili pre pet godina otvoreni za saradnju ali naravno, zadnje dve nedelje, punimo stupce i naslovne strane svih albanskih medija kako ne želimo saradnju i kako nas ministar za lokalnu samoupravu zove preko Fejsbuk naloga. Eto toliko o njihovoj ozbiljnosti i toga da oni stvarno žele da uspostave ZSO. Toliko da su nam dali, kao što sam već rekla 30 minuta formata“.

„I opet vam kažem da nas nije predsednik koji je uleteo, maltene, u svađu da nas zaštiti kao žene, pre svega, da nam da mogućnost da iznesemo, i onaj naporan rad koji je bio na nacrtu statuta“.

A rad na nacrtu trajao je četiri meseca te 2018, od aprila do avgusta, kada su i konsultovani i gradonačelnici opština, akademska javnost i institucije, navodi dalje ona.

Iako od tada u javnosti nije bilo ovog tima, oni su se, kako je danas otkrila sadašnja predsednica, držali sve vreme striktno ovog nacrta, jer su to njihovi okviri.

„Naši okviri su bili da u nacrt sporazuma uvrstimo četiri sporazuma dogovorena u dijalogu. Oni ni to nisu hteli danas da saslušaju smireno, a obe strane su se obavezale“, dodala je.

Ponavljala je da je ZSO sui generis zbog čega kosovska strana „treba da primeni plan implementacije“.

Kurti o totalnom haosu kaže da je bio strpljiv i pažljiv slušač

 

Za razliku od tvrdnji Vujičić o „totalnom haosu“, te da prištinska strana nije želela smireno da sasluša ceo proces, Kurti je medijima kazao da je zapravo strpljivo i pažljivo saslušao nacrt, te da je potom izneo svoj stav.

„Nakon dogovora za nestala lica, strpljivo i pažljivo smo saslušali Upravljački tim koji je predstavio nacrt statuta u ukupno 67 članova. Potom sam ja izneo svoj stav da je takav nacrt, ono što smo čuli i pročitali, suštinski nespojiv sa ustavnošću, zakonitošću, ljudskim pravima, evropskim vrednostima, pravima manjina po evropskim standardima“, kazao je Kurti, prenose prištinski mediji.

Podsetimo, plan implementacije koji je 18. marta dogovoren u Ohridu ima četiri tačke: Da se prihvati Deklaracija o nestalima, da kosovska strana, odmah pokrene pregovore o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu, kako bi primenila član 7, da uspostave zajednički odbor za praćenje u roku od 30 dana, i da se održi donatorska konferencija za Srbiju i Kosovo u roku od 150 dana. Prve tri tačkle su već ispunjene.

Ipak, nasuprot njoj, srpski predsednik po završetku sastanka, kao jednu od dve pozitivne vesti ocenjuje upravo to što je sastanak protekao u civilizovanoj atmosferi, iako je priznao da je prištinska delegacija pokušavala da „unizi dve žene“, koje su na „veoma dobar i profesionalan način“ predstavile Nacrt statuta za ZSO.

O večerašnjem sastanku u Briselu, čitajte u: 

Kurti: Nacrt statuta nespojiv sa Ustavom Kosova, predložio sam „nacrt vizije“ za pitanje manjina

Vučić i Kurti usvojili Deklaraciju o nestalima

Poznat tekst danas usvojene Deklaracije o nestalima

„Kad smo ušle u salu, predsednik nam kazao, gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije, i tu je nastao totalni haos….“

Petković: Termin u Deklaraciji ne podrazumeva nikakvu odgovornost Srbije u međunarodno pravnom smislu

Vučić: Važno da se reši sudbina svih nestalih, a to znači i Srba

Borelj pozdravio Deklaraciju o nestalima: Sad predstoje detalji, pozvaćemo delegacije u Brisel da je sprovedu

Borelj: Nacrta statuta ZSO je polazna tačka za dalju diskusiju

Borelj veoma zabrinut za situaciju na Severu posle izbora, kaže: Potencijal za eskalaciju i podrivanje Ohridskog sporazumaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.