Borelj pozdravio Deklaraciju o nestalima: Sad predstoje detalji, pozvaćemo delegacije u Brisel da je sprovedu

Šef evropske diplomatije pozdravio je večeras usvojenu Deklaraciju o nestalima. „Prevelik broj porodica, predugo su patile bez jasnoće, zaslužuju da znaju o sudbini svojih najmilijih. Konačno je vreme da se zatvori jedno bolno poglavlje“, kazao je na konferenciji za medije.

Deklaracija je usvojena, kako je i najavljeno, tokom prvog dela susreta srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija večeras u Briselu.

Ona je prethodno usaglašena 4. aprila na nivou glavnih pregovarača, takođe u Briselu, a nakon što su Kurti i Vučić 18. marta u Ohridu usaglasili Implementacioni aneks političkog dela Sporazuma o putu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, u kojem je kao jedna od obaveza navedeno upravo donošenje same deklaracije.

„Pronalaženje i identifikacija posmrtnih ostataka oko 1.621 osobe koje se još uvek vode kao nestale, nestalih zbog sukoba, i davanje mogućnosti njihovim porodicama da pronađu utamničene, uvek je bio prioritet u Dijalogu“, podsetio je Borelj.

Uz napomenu da nije lako doći do odgovora, konstatovao je zajednički uspeh – EU i samih pregovarača.

„I nadamo se i očekujemo da će obaveza koju su lideri danas preuzeli da udvostruče svoje napore, omogućiti da se to dogodi“, kazao je dalje.

Ipak, dodao je da važno humanitarno pitanje ne treba politizovati.

Potvrdio je da predstoje razgovori o detaljima, te da će delegacije pozvati da dođu ovde u Brisel kako bi sproveli Deklaraciju.

On će, kako je precizirao, započeti diskusiju na inauguracionom sastanku Zajedničkog komiteta za praćenje koji je stvoren Ohridskim sporazumom, a sastaće se ovog meseca.

Vučić i Kurti usvojili Deklaraciju o nestalima

Poznat tekst danas usvojene Deklaracije o nestalima

Petković: Termin u Deklaraciji ne podrazumeva nikakvu odgovornost Srbije u međunarodno pravnom smisluPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.