Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan trenutak za Evropsku uniju

Foto: EFE

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan trenutak za njega i za EU i dodao da je to jedan od njegovih glavnih prioriteta, saopštili su iz Evropske službe za spoljne poslove.

Jučerašnji trilateralni sastanak u Briselu uz posrednike EU gde su se sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, Borelj je ocenio kao važan trenutak.

„To je bio važan trenutak za mene i Evropsku uniju. Dijalog, kojim je EU počela da posreduje 2011. godine, u srži je onoga što želimo da uradimo na Zapadnom Balkanu“, rekao je Borelj.

„Naš rad sa predsednikom Vučićem i premijerom Hotijem tek počinje. Mi imamo dosta da postignemo zajedno za dobro Srbije, Kosova i Evropske unije. Poštujem činjenicu da su u četvrtak izneli svoje pozicije pošteno i konstruktivno, čak i kada je bilo neslaganja“, ovako je Borelj ocenio jučerašnji sastanak u Briselu sa Aleksandrom Vučićem i Avdulahom Hotijem.

Štaviše Borelj je „impresioniran“ onim što vidi kao njihovu spremnost i želju da nastave dijalog.

Osvrćući se na sam sastanak, Borelj je kazao da je to bila intenzivna rasprava, o temama koje nisu lake.

„Teme su bile nestale osobe, raseljena lica, a to su veoma emotivna pitanja i osnovni su delovi pomirenja. Takođe smo razgovarali o ekonomskoj saradnji, koja za mene predstavlja budućnost odnosa između Kosova i Srbije. Pripadaju istom regionu i putuju na isto odredište – Evropu“, kazao je on.

Od obostrane koristi je da se, kako je kazao, i na Kosovu i u Srbiji ljudi slobodno kreću i da postoji slobodan protok kapitala i dobara.

Borelj je ponovio da je sama Evropska unija uložila mnogo napora za stvaranje okvira za saradnju.

Evropska unija ne želi da gubi vreme zbog čega je zamolila Vučića i Hotija da se već sledeće nedelje dva tima sastanu, dok će novi sastanak Vučića i Hotija biti u septembru.

„Radujem se što ću raditi s njima i drago mi je što možemo računati na dugo diplomatsko iskustvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka na ovom složenom zadatku“, zaključio je Borelj u saopštenju.

Još reakcija na jučerašnji sastanak u Briselu pročitajte u nastavku:

Đurić: Rešavanje pitanja nestalih znači razotkrivanje do sada nepoznatih zločina – hrabar potez koji mogu povući samo politički lideri

Savković: Mali manevarski prostor da Srbija izbegne sporazum; Priznanje nije realno

Lazarević: Evropi se žuri da reši kosovsko pitanje

Iljazi: Jučerašnji sastanak u Briselu simboličan, važniji za EU nego Kosovo i Srbiju

Povezani članci:

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembra

Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o Kosovu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.