Ishod glasanja u INTERPOL-u: Ambasade razočarane, kosovski političari krive Srbiju

Osamdeset i sedma Generalna skupština INTERPOL-a, Dubai, novembar 2018; FOTO: Tanjug/MUP R. Srbije
Osamdeset i sedma Generalna skupština INTERPOL-a, Dubai, novembar 2018; FOTO: Tanjug/MUP R. Srbije

Generalna skupština INTERPOL-a je danas na 87. redovnom zasedanju odlučivala o zahtevu za članstvo tri podnosioca zahteva. Dok su Kiribati i Vanuatu primljeni u ovu međunarodnu organizaciju koja od danas broji 194 člana, isti zahtev Kosova je odbijen. Kosovo nije uspelo da obezbedi potrebnu dvotrećinsku većinu glasova ni u jednoj od dve runde glasanja zemalja članica. Od 154 glasa, koliko je glasalo u prvoj rundi, Kosovo je dobilo 76 glasova „Za“, protiv je bilo 56 članica INTERPOL-a, dok je 22 bilo uzdržano. U drugom krugu glasanja, od 135 članica koje su glasale, 68 je bilo „Za“ članstvo Kosova u ovoj međunarodnoj organizaciji. U Beogradu slave, Priština i njeni zapadni međunarodni partneri, razočarani su.

Vlada Kosova: Žestoka kampanja Republike Srbije

Kosovska vlada izražava „duboko razočaranje time što je Kosovu onemogućeno da bude deo svetske policijske porodice koja se bori protiv prekograničnog kriminala“.

U saopštenju se ishod glasanja pripisuje „žestokoj kampanji Republike Srbije“.

„Žestoka kampanja Republike Srbije je još jednom dokazala da je protiv Kosova i protiv normalizacije odnosa sa Republikom Kosovo, imajući u vidu da je ovo članstvo tehničke, ne političke prirode,“ navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Dok je Kosovo 2015. izgubilo trku za članstvo u UNESCO-u za samo tri glasa, na ovogodišnjem glasanju za članstvo u INTERPOL-u, Kosovo nije bilo ni blizu da osigura potrebnu 2/3 većinu zemalja koje su glasale, odnosno 103 glasa, koliko je bilo potrebno u drugom krugu. Ovo je bio četvrti pokušaj Kosova da se pridruži INTERPOL-u, za šta kosovska diplomatija lobira još od 2015.

Vlada Kosova je i kratko zahvalila zemljama koje su glasale „Za“ i „pokušale da pomognu Kosovu i u ovom bitnom procesu“. S druge strane, navodi se da glas protiv Kosova „služi samo kriminalu i kriminalcima“.

Najzad, Vlada Kosova poručuje da će nastaviti sa „konsolidacijom institucija i da će u budućnosti postati punopravni član INTERPOL-a“.

Američka ambasada: Ovim ishodom svi gubimo

Oglasila se i Ambasada SAD u Prištini. U saopštenju navode da podrška članstvu Kosova u INTERPOL-u ne bi bio politički čin priznavanja nezavisnosti, ali i naglašavaju da je Kosovska policija „integrisana i sposobna institucija“.

Na zvaničnom Twitter profilu INTERPOL-a, objavljene su fotografije ceremonije uručivanja zastave INTERPOL-a novim članicama ove organizacije.

„Kosovska policija je potpuno integrisana i sposobna institucija, koja se jasno dokazala pomaganjem u razbijanju međunarodnih terorističkih, kibernetičkih, narko i mreža za trgovinu ljudima i oružjem. Većina zemalja je to videla i podržala aplikaciju Kosova da se pridruži INTERPOL-u, uprkos kampanji koju je predvodila Srbija, kako bi vršila pritisak na zemlje da se suprotstave kandidaturi Kosova. Podrška članstvu Kosova u INTERPOL-u nikada nije bila o priznavanju nezavisnosti Kosova, već o jačanju globalne saradnje u oblasti sprovođenja zakona i zatvaranju kritičnog sigurnosnog jaza na Balkanu. Sa ovim ishodom, svi gubimo,“ navodi se u saopštenju Ambasade.

Američka ambasada je još jednom pozvala na ubrzanje napora da se postigne sporazum o punoj normalizaciji, „što je jedini način za obe zemlje da napreduju na njihovom putu pristupanja EU.

Britanska ambasada u Prištini je takođe izrazila razočaranje zbog ishoda glasanja u INTERPOL-u.

„Kosovo je radilo naporno da predoči svoje argumente članicama INTERPOL-a. Članstvo Kosova u INTERPOL-u bi omogućilo bolje deljenje informacija između agencija koje osiguravaju vladavinu zakona, posebno na Zapadnom Balkanu, i povećalo bi evropsku i globalnu bezbednost. Organizovani kriminal već dobro sarađuje prekogranično, da bi im se suprotstavili, mi moramo da činimo isto to,“ navodi se u saopštenju Ambasade Velike Britanije u Prištini.

Predsednik Tači takođe o neophodnosti postizanja sporazuma

Slične poruke onima koje je poslala američka ambasada, poslao je i predsednik Kosova, Hašim Tači, poručivši na svom Twitter nalogu da ishod glasanja u INTERPOL-u dokazuje neophodnost postizanja sporazuma sa Srbijom:

„Zahvalan sam svim zemljama za njihov glas za članstvo Kosova u INTERPOL-u. Bez obzira na negativan ishod, sad, više nego ikada pre je jasno da moramo da dođemo do finalnog, sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije, kako bismo osigurali međusobno priznanje i čanstvo Kosova u UN, NATO i EU.“

Političke partije saglasne, krive agresivnu diplomatiju Srbije

I vođa poslaničke grupe opozicione LDK se oglasio na Fejsbuku, on krivicu za ishod glasanja takođe vidi u Srbiji.

„Nećemo stati dok ne postanemo deo INTERPOL-a i međunarodnih organizacija. Ovo je razočaranje za Kosovo, ali i neuspeh za bezbednost na Balkanu. Veliku krivicu ima i agresivna diplomatija Srbije postavljena protiv vrednosti koje nisu u skladu sa evro-atlantskom geopolitikom u regionu,“ napisao je Avdulah Hoti na Fejsbuku.

Upravo je LDK, zajedno sa Samoopredeljenjem zahtevala vanrednu sednicu Skupštine Kosova o radu Ministarstva spoljnih poslova Kosova i povlačenju priznanja nezavisnosti. Ova sednica je trebalo da se održi 16. novembra ali je odložena zbog nedostatka kvoruma i nedolaska članova Vlade.

Upravo ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, zbog čijeg rada su opozicione stranke izrazile nezadovoljstvo biće smatran najodgovornijim za ovakav ishod glasanja. A Ljajmi.net izveštava da je grupa poslanika već tražila njegovu ostavku.

Pacoli: Ni Srbija ni Kosovo nisu pobedili, pobedilo zlo

Na konferenciji za štampu koju je organizovao, ministar Pacoli je rekao da danas nije pobedila ni Srbija, ni Kosovo.

„Danas nema pobednika, nije pobedila ni Srbija, ali mogu da kažem da je danas jedini pobednik zlo. Žao mi je zbog posla i angažovanja koje smo imali. Obavljen je izvanredan i veliki posao, međutim to danas nije nagrađeno. Teško je u ovim uslovima da se obezbede dve trećine. Verujem da ne treba da se obeshrabrimo i tražim jedinstvo od političkog spektra,“ rekao je Pacoli.

„Dve zemlje Okeanije su se pridružile ali Kosovo nije Srbija je vodila surov rat svim sredstvima. Nama ostaje da budemo konstruktivni i pridamo veliku važnost dijalogu,“ rekao je Pacoli na konferenciji, prenosi Ljajmi.net.

Veselji: Jedinstvo potrebno, niko ne može da spreči jačanje Kosova

Predsedavajući kosovske skupštine, Kadri Veselji, koji od jesenjeg zasedanja pokušava da funkcionalizuje skupštinu i ubedi opoziciju da prisustvuje i glasa tokom sednica, takođe se oglasio putem Fajsbuka. On je i ovu priliku iskoristio da pozove opozicione partije na jedinstvo.

„Danas nije bio dobar dan za Kosovo. Ali bitnije od činjenice neuspelog članstva u INTERPOL-u je činjenica da niti Srbija sa svojom međunarodnom politikom opstrukcija prema Kosovu, niti organizovan kriminal, ni terorizam, neće moži da spreči jačanje države Kosovo i njenu međunarodnu integraciju. Ponosni smo na Kosovsku policiju… Radićemo bez prestanka i nikad se nećemo predati. Kao što smo uvek i do sada to činili sa izazovima u prošlosti. U tom smislu, bilo bi dobro i patriotski da opozicione partije, umesto da sa Srbijom dele radost zbog izostanka članstva Kosova u INTERPOL-u, i grabe moć, urazume se i pronađu istinsku snagu da se pridruže institucijama ove zemlje u suočavanju sa izazovima sa kojima se suočavamo kao država i društvo,“ napisao je Veselji.

Za dva dana očekuje se vanredna sednica Skupštine Kosova o neuspesima spoljne politike, a u međuvremenu danas se u Kosovskoj Mitrovici slavilo na ulicama grada. Kolona automobila sa uključenim sirenama i srpskom zastavom na čelu kolone je kružila gradom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.