Košarkašima Partizana i Dušanu Kozarevu zabranjen ulazak na Kosovo

KK Partizan
Foto: TV Most

Košarkašima kluba Partizan iz Beograda zabranjen je danas ulazak na Kosovo ali i zameniku direktora Kancelarije za KiM, Dušanu Kozarevu. Kako su ranije najavili, danas je trebalo da dođu u Kosovsku Mitrovicu i naknadno u 15 časova da odigraju, po najavi u medijima, prijateljsku utakmicu sa KK Trepča u Leposaviću. Iz Kosovske policije, međutim, navode da nisu imali potrebne dozvole za ulazak. 

„Mi smo imali želju da danas odemo u Kosovsku Mitrovicu da se danas vidimo sa našim ljudima, našim navijačima, kojih ima u ko zna kojem broju u Kosovskoj Mitrovici. Ljudi su se radovali, slali poruke i željno su čekali da se pojavimo u 12 sati u Kosovskoj Mitrovici. Plan je bio da se vidimo sa njima i da odigramo utakmicu u 15 časova u Leposaviću,“ objasnio je predsednik košarkaškog kluba Partizan Ostoja Mijailović razloge današnjeg dolaska ekipe Partizana.

Kako je naveo njima je danas na Jarinju zabranjen ulazak na Kosovo. „Policajac koji je šef smene je rekao da mu je stigla zabrana iz Prištine, da ne može da nas pusti i da je njegov ministar u Prištini, njegov ministar nije u Beogradu, tako da on nama nije dužan da obrazlaže ništa,“ kaže Mijailović.

Kao „fascinantno“ naveo je to da su u prvom automobilu u kojem je bio zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, navodno, dali savet, iako ne navodi i ko – da bi trebalo onda da pređu preko brda. Mijailović je, međutim, izrazio uverenje da bi ih tada na brdu dočekala policija koja bi ih verovatno uhapsila. Naglasio je da je njima bezbednost igrača na prvom mestu, te da zato nisu želeli da rizikuju.

Naveo je i to da su njih 25 danas imali nameru da dođu u Kosovsku Mitrovicu kao sportisti, ne kao političari, da se vide sa ljudima i pruže im podršku. Između ostalog poneli su poklone koji usled zabrane ulaska neće biti isporučeni.

Hodža: Zvaničnici nisu imali dozvolu ministarstva spoljnih poslova za ulazak, sportisti bez dozvole ministarstva kulture

S druge strane, Kosovska policija u odgovoru za KoSSev kaže da je na prelazu Jarinje oko 11:40 časova zabranila ulaz vozilu sa BG registarskim tablicama u kojem se nalazio jedan zvaničnik i još tri osobe, kao i autobusu sa istim registarskim tablicama, koji su dolazili iz pravca Srbije.

Zvaničniku i trima osobama u njegovoj pratnji, u automobilu marke Audi sa „BG“ registarskim tablicama nije dozvoljen ulazak na Kosovo s obzirom na to da nisu imali dozvolu za ulazak Ministarstva spoljnih poslova Kosova.

Takođe, autobusu sa istim tablicama u kojem se nalazio košarkaški tim Partizan iz Beograda, nije dozvoljen ulazak zato što nisu imali dozvolu od Ministarstva kulture, omladine i sporta (Košarkaškog saveza RKS), navodi se u saopštenju kosovske policije.

Prethodno se slična situacija dogodila kada je Unija žena Vračar SNS pokušala da pređe preko Jarinja, s tim što su one tada po proceni policije zbog dolaska na protest procenjene i kao rizik za red i sigurnost.

Organizovani pokušaji dolaska sportista i udruženja iz Beograda stižu u jeku najnovijeg talasa podignutih tenzija. Nakon što je Srbija lobirala i sprečila da Kosovo uđe u INTERPOL, vlada Kosova je 6. novembra uvela carinu od 10 odsto na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a potom 21. novembra povećala i na 100 odsto. Usledila su i hapšenja u Kosovskoj Mitrovici za koja se ispostavilo da se tiču istrage o ubistvu Olivera Ivanovića, oglašavanja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića kao četvrte osumnjičene osobe koja je izbegla hapšenje,  i Vučića javnosti, a potom i ostavke četiri kosovska gradonačelnika, odnosno proglasa prestanka postojanja kosovskih opštinskih administracija. Protesti se u Kosovskoj Mitrovici održavaju još od petka, 23. novembra, a od utorka prošle nedelje se održavaju svakodnevno. Poslanici Srpske liste koji su formalno zamrzli učešće u kosovskoj skupštini, ušli su prekjuče u kosovsku skupštinu da bi se mimo agende sastali sa evropskim komesarom Johanesom Hanom. Opština Južna Mitrovica na inicijativu svog gradonačelnika Agima Bahtirija izglasala je odluku da se grad ujedini i dostavila je MALS-u, a sam Bahtri javnosti učestalo šalje poruke o toj nameri.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.