Američki ambasador u Češkoj sa kosovskim kolegom: Podržavamo suverenitet i nezavisnost Kosova

Foto: Twitter, Ambassador King

Izjava češkog predsednika Miloša Zemana koji je uoči zvanične posete Srbiji najavio da bi Češka mogla da preispita odluku o priznanju Kosova, a potom u Beogradu i najavio da će na skorom savetovanju o češkom ustavu postaviti pitanje da li je moguće da Češka povuče priznanje Kosova, izazvala je reakcije brojnih čeških i srpskih zvaničnika. Međutim, nakon ove izjave diplomatske akcije je preduzeo i ambasador SAD u Češkoj, Stiven King (Stephen King).

On se danas sastao sa vršiocem dužnosti kosovskog ambasadora u Češkoj, Arberom Vlahiujem (Arbër Vllahiu).

Kako je naveo na svom Tviter profilu, ambasador King je ovog jutra „uverio Vlahijua u čvrstu podršku SAD suverenitetu i nezavisnosti Republike Kosovo, potpuno integrisane u međunarodnu zajednicu“.

Izjavu Zemana kao mogućnost su odbacili češki zvaničnici, poput šefa češke diplomatije Tomaša Petšičeka, njegovog prethodnika Karela Švarcenberga, predsednika Senata češkog parlamenta Jaroslava Kubera i predstavnika češke opozicije.

Kao malo verovatnu, mogućnost povlačenja priznanja od strane Češke je označio i srpski predsednik Aleksandar Vučić, dok se ministar trgovine Rasim Ljajić složio sa ovom ocenom, ali i dodao da su ovakve najave dokaz da status kosova nije rešeno pitanje.

Podsećamo, pre nekoliko dana funkcioner PDK i zamenik kosovskog premijera u ostavci Enver Hodžaj (Enver Hoxhaj) rekao je da je do sada 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, a da ima informacije da još 10 zemalja može učiniti isto.

Prema srpskim izvorima, priznanje Kosova je do sada povuklo 15 zemalja – Togo, Centralnoafrička republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Do sada je kosovska diplomatija na vesti o povlačenju priznanja reagovala demantima, odnosno snažnim kritikama zbog „prljave kampanje koju vodi Srbija“, a ovo je prvi put da kosovski zvaničnik navede da je izvestan broj zemalja zaista načinio taj potez.

A obustavljanje kampanje povlačenja priznanja je upravo zahtev koji su pet ambasadora zemalja kvinte stavili pred Srbiju označivši da je to preduslov za nastavak dijaloga za Srbijom.

Kampanja povlačenja priznanja, sa druge strane, tačka je ponosa za srpskog šefa diplomatije Ivicu Dačića koji neretko u javnosti iznosi detalje svojih diplomatskih misija, a kaže da mu je cilj da broj zemalja koje su priznale Kosovo bude manji od polovine zemalja članica UN, što je 97.

Povezani članci:

Češki predsednik ne isključuje da bi Češka mogla da opozove priznanje Kosova

Zeman u Beogradu: „Volim Srbiju i srpski narod, ali ne i Kosovo“

ČTK: Zbog Zemanovih izjava Kosovo odustalo od samita premijera V4 i Zapadnog Balkana

Haradinaj odustao od sastanka u Pragu zbog izbora na Kosovu

Ljajić o Zemanovoj izjavi: Dokaz da status Kosova nije rešen i da o njemu tek treba razgovarati

 Vučić: Nije realno da Češka povuče priznanje Kosova, ali odluku da ne prizna Kosovo neće menjati ni Vatikan

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.