Češki predsednik ne isključuje da bi Češka mogla da opozove priznanje Kosova

Foto: MICHAL CIZEK/AFP/Getty Images

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas pred posetu Srbiji naredne sedmice da ne isključuje da bi „teško, ali ipak jednog dana“, Češka mogla da opozove priznanje nezavisnosti Kosova, jer, kako je kazao u razgovoru za Parlamentnji listi, „ratni zločinci ne bi trebalo da predvode bilo koju zemlju u Evropi“.

„Cenim izjavu ministra (odbrane) Metnara da je priznanje Kosova bila diplomatska greška. Delim to mišljenje i ne isključujem, ako bude više zemalja koje će povući priznanje Kosova, da bi Češka Republika mogla da bude među njima. Usput, poslednje saopštenje Haškog tribunala o Kosovu kada je podneo ostavku predsednik kosovske vlade u izvesnoj meri tome ide na ruku“, kazao je predsednik Zeman za taj alternativni proruski češki portal.

Češki predsednik je kazao da je pogledao kojih je to 15 zemalja povuklo priznanje Kosova i video da su to nekakva ostrva u Mikroneziji, dakle ništa relevantno, a u Češkoj povlačenje priznanja otežava to što Češka nema nikakvu veću nacionalnu ili etničku manjinu i da bi bilo teško da se izdejstvuje povlačenje priznanja.

„Ne zaboravite da je Kosovo odbila da prizna Španija sa katalonskom manjinom. Kipar iz sličnih razloga. Slovačka sa mađarskom manjinom. Biće to teško da se izdejstvuje. Ali, ponavljam, ne isključujem da će jednom do toga doći. Ipak, ratni zločinci ne bi trebalo da vode bilo koju zemlju u Evropi“, rekao je češki predsednik.

Zeman je izjavio da je njegova poseta Beogradu od 10. do 12. septembra pre svega privrednog karaktera ali da će sa srpskim zvaničnicima razgovarati i o Kosovu.

„Naravno da podržavamo da se Zapadni Balkan postepeno približava Evropskoj uniji. Ja uvek dodajem, s izuzetkom Kosova. Tako da će Kosovo biti jedna od tema o kojoj ćemo u Srbiji razgovarati“, rekao je Zeman.

U Zemanovoj pratnji je i jedan od lidera socijaldemokratske stranke, šef međuparlamentarne grupe Češka-Srbija, jedan od organizatora redovnih manjih protesta protiv nezavisnosti Kosova u Pragu i toga što je Češka tu nezavisnost priznala, iako i prethodni predsednik Vaclav Klaus i sada Miloš Zeman odbijaju da se u Prištini imenuje ambasador, tako da diplomatsko predstavništvo funkcioniše na nivou otpravnika poslova, bez nade da se odnosi u dogledno vreme dignu na viši nivo.

Iako mediji u Češkoj primećuju pojačanu aktivnosti srpskih vlasti i diplomatsku ofanzivu da zemlje koje su priznale Kosovo to priznanje povuku, u Češkoj se ni ne vodi nikakva rasprava niti se čuju glasovi o tome da bi češka vlada mogla makar da razmatra povlačenje priznanja Kosova.

Zeman je prvi češki visoki zvaničnik koji to pominje, međutim, spoljnu politiku Češke kreira vlada dok šef države ima čisto ceremonijalnu ulogu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.